Duif uit eigen tuin.

Exotisch koken uit eigen tuin? Jaha, dat kan. Waarom naar de slager als er met een beetje handigheid ook net buiten de deur van allerlei lekkers te vinden is. Je moet er een beetje oog voor krijgen, maar dan gaat er toch een culinaire wereld voor je open!

Deze keer: duif!

Benodigdheden:
– vangnet
– blender
– kruiden naar smaak
– soeppan oid.
– room 0,25 lt.

Wacht in de tuin rustig af tot er een duif naar beneden valt. In deze tijd van het jaar geen zeldzaamheid. Gooi het vangnet nu over de duif. Neem hier rustig de tijd voor, want in de regel zijn die vogels dermate vadsig dat haast of snelheid in het geheel niet geboden is.
Neem de duif in vangnet nu mee naar de keuken. Doe de duif (of bij grote trek méér) in de blender en voeg naar smaak kruiden toe. Duif smaakt in de regel nogal laf, dus schuw ruim gebruik van knoflook, peper, zout, tijm e.d. niet. Deksel op de blender en draaien maar! Giet de massa in een soeppan of iets dergelijks, warm rustig door. Voeg nu de room toe, roeren en klaar!

Lekker met breekbrood en vega-thee. Smullen maar!

Als je er voor kiest de duif in zijn of haar geheel te bakken is het leuk om met het canneleermesje grappige versieringen aan te brengen. Duif kan je erg goed in eigen vet laten smoren. Bij deze bereiding wel twee duiven tegelijk in de pan, want dat staat zo gezellig.

Boekentip voor deze keer:
“Koken uit eigen tuin”, van tuinkok Bas de Haas. Daar staan nog veel meer lekkere recepten in met als basis onze gevederde vriendjes.

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 4. Koken maar dan anders... :-) en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Duif uit eigen tuin.

  1. finesse zegt:

    Hoi Prakkie,

    Ja, ik denk, neem ook dat duifgerecht nog even van je door: geweldig! Vooral die vangtechniek! Ik denk: met een emmer moet het ook lukken.

    Weet je overigens dat ze zich in België helemaal klem eten aan duif? Jaha das daar reuze populair. Daar wordt overigens wel meer vogel gegeten. Ook de beschermde soort. Er zijn (vast obscure) restaurantjes gespecialiseerd in spreeuw. Ben even kwijt hoe ze spreeuw daar noemen. Misschien iemand anders? Maar dat spreeuw eten is daar van alle tijden. Voor paard staan ze daar ook in de rij! Een delicatesse, naar het schijnt. Terwijl bij ons in NL een paard bijna als mens wordt gezien, net als de hond. Weet je waar ze dat eten?

    Bij mij vanavond tofu in de pan (je oom Tjampoer zou “tahoe” zeggen. Of tempe?). Dat spaart weer een koe!

    Groet!

    • henk zegt:

      hallo finesse,
      hond eten ze in iedergeval op bali,.. sateh of een stoofpot.
      heerlijk gewoon!! net als slang,eekhoorn,hagedis,krekels, ach eigenlijk alles wat hier voor de loop van je buks komt ;-))

      • Prakkie zegt:

        Hoi Henk,

        Jaha, culinair gezien is er een (dieren-)wereld te ontdekken. O, er is zoveel moois dat groeit en bloeit. En dat in de pan past. Voor exotische recepten houd ik me aanbevolen.

        Groet!
        Prakkie

  2. Kat zegt:

    @ finesse: Oeh, tofu! Als je een blok tofu gebruikt, al eens geprobeerd het met een vork te prakken en vervolgens een tijdje laten staan met wat shoyu/zoute sojasaus erdoorheen? Knoflook fruiten, tofu in de pan erbij, flink wat kurkuma/geelwortel erdoorheen, en dan als het gebakken is nog wat gare bulgur even meebakken? Een old time favorite van me😀.

    En spreeuw op je bord? Ben benieuwd hoe dat smaakt😉.

  3. finesse zegt:

    Kat, ik vond jouw recept met tofu zo leuk en lekker (en simpel!) dat ik het direct gemaakt heb. Moest in de winkel wel zoeken naar de kurkuma (dacht al: wat is dat? En wortel oké, maar geelwortel?! Ja ik ben niet zo culinair hoor. Maar gevonden! Dankzij hulp van aardige supermarktboy😉 Ik vond het smullen hoor en mijn vriend ook, terwijl die niet zo vega is, zeg maar. Wat leuk dat je dat zo kan bedenken. Zou ik nou nooit opgekomen zijn. Knap.

    Ik heb nog nooit spreeuw gegeten, dus geen idee hoe het smaakt. Ik denk overigens eerder: hoeveel vlees zit er aan zo’n vogel? Een kip (of kalkoen) oké, maar een spreeuw….
    Aan mij sowieso niet besteed hoor.

  4. tjampoer zegt:

    Mevrouw Kat en Finesse, zoals beloofd een receptje voor tahu en tempeh!
    Neef Prakkie heeft hem onder zijn recepten (blog) geplaatst.

    Eet smakelijk / selamat makan!

    Oom Tjampoer

  5. Druifje zegt:

    Maar nu vraag ik me eigenlijk af, aangezien het nergens gemeld staat, heb je de duif met of zonder veren bereid en gegeten?
    Want anders hoest je na het eten allemaal veertjes op…

  6. Prakkie zegt:

    Beste liefhebbers, bereiding is voor een groot deel ook naar eigen inzicht. Ik geef wat schoten voor de boeg en voor de rest: je eigen creativiteit! Maar Druifje heeft gelijk: misschien had ik de duif eerst moeten plukken…

    Dag!

  7. Pingback: Eekhoorntjesbrood | Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s