Tuinslang met radijs.

Zo beste smulpapen, deze keer aan de slag met een ander exotisch ingrediënt: tuinslang! met radijsjes.

Misschien goed om vooraf te noemen dat voor dit paradijselijk gerecht de voorkeur uitgaat naar een tamme tuinslang. Kijk namelijk uit voor de gewapende tuinslang! Zij houden zich meestal sneaky op in berm en beemd. Ik geef toe, het verschil is soms moeilijk te zien, maar de gewapende tuinslang heeft een nogal agressief karakter en is veelal bebaard. Kortom, dat wordt wel erg avontuurlijk koken… Deze explosieve soort is dus minder geschikt voor deze smakelijke bereiding.
De tamme tuinslang daarentegen laat zich prima vangen, is ruim verkrijgbaar en is makkelijk in de verwerking. Nadeel is wel dat de tamme tuinslang iets minder spannend smaakt, maar aan de andere kant voorkomt het wel allerlei ongewenste vuurgevaarlijke situaties in de keuken en dat is ook wat waard. Daarnaast is de tamme tuinslang ondanks schimmelwerking door langdurig ongebruik niet giftig.

Benodigdheden:
– dikke handschoenen met extra veel grip
– een stevige spade
– een tamme tuinslag; reken op een meter per persoon
– een schaar of scherp mes
– grote koekenpan
– olijfolie of boter
– knoflook
– uitje, middelgroot, fijngesnipperd
– radijsjes, lekker veel
– rode peper, als garnering
– een fles rode wijn

Houd er rekening mee dat tuinslangen gladde jongens zijn. Vangen kan dus – ook in eigen tuin – de nodige voeten in de aarde hebben. Tijdens het ochtendgloren is de beste kans van slagen. Vaak zijn ze dan sloom en suf. Sluit kranen en andere watertoevoer af, want daar is de tuinslang dol op. Benader de slang voorzichtig, want hij is als afweer er zeer listig in om je te laten struikelen. Mocht dat gebeuren, hak de slang met spade dan ter plekke direct in een aantal stukken. Blijft de slang echter rustig op zijn plek liggen, dan is een ferme klap met de spade vaak voldoende om het beest te verdoven.

Eenmaal terug in de keuken: breng de nog suffe slang direct terug tot behapbare stukken. Gebruik hiervoor een schaar of een scherp mes.
Verwarm ondertussen op zacht vuur de pan en doe er een flinke klont boter in en/of een gulle scheut olijfolie. Voeg het fijngesnipperd uitje en de knoflook toe. Laat glazig worden. Voeg dan de stukken slang toe en bak op hoog vuur – onder voortdurend omscheppen – even flink door. Kijk uit, want tuinslang brandt gauw aan en wordt dan taai. Doe er een scheut water bij, deksel op de pan en laat ongeveer een half uurtje stoven. Na dat half uur deksel van de pan voor het indampen, ongeveer een kwartiertje.

Maak ondertussen de radijsjes schoon en ontkurk de fles rode wijn.

Kies een mooie platte schaal of groot bord, leg daar de stukken slang op, giet er wat van de jus bij en garneer met rode peper. Open nu de dichtstbijzijnde kliko en laat daar, na een sierlijke worp, de slang met bord en al verder rusten.
Knabbel nu de radijsjes op, spoel een en ander gul weg met de rode wijn en geniet van het idee dat opnieuw onstuimig wild uit eigen tuin culinair een lesje is geleerd!
Smakelijk idee!

Boekentip van deze week:
“Creatief koken met de snijbrander” van de Limburgse sterrenkok Sjeng Vonk.

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 4. Koken maar dan anders... :-) en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Tuinslang met radijs.

  1. Finesse zegt:

    Hahaha, wat is me dit een verhaal! Vreselijk gelachen hoor. Ga ik ook een keer maken. Ik heb ook nog ergens een oude gasslang liggen, hebt u daar ook een recept voor?

    Ik ben benieuwd!😉

    • prakkie zegt:

      Beste Finesse,

      Dank voor je reactie. Mooi dat je het leuk vindt.
      En: nee, ik zou gasslang mijden, want dat leidt alleen maar tot flatulentie😉

      Veel kookgenoegen!

      Groet,
      Prakkie

  2. Pingback: Eekhoorntjesbrood | Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s