Spaanse salsa bravas

Je wenst je alle dagen de zon aan de hemel, strak blauwe lucht en minstens 25 graden. Tja, dream on! Maar toch: daar is het fornuis en een wereld van fantasie in je knarretje. Dus halen we de zomer in huis met een Spaans gerecht: salsa bravas. Een saus die in Spanje over de (gebakken) aardappels gaat (patatas bravas), maar zoveel meer mogelijkheden kent: over gebakken bio-karbonades, over een biefstukje (o.i.d.), bij gebakken kip(-filet), koud over salade, enz enz enz. Zelfs met vis doet ie het goed! Of simpel een tortilla en dopen en slobberen en genieten: alle dagen zomer!

De saus is ook lekker om (ruim) van te voren te maken, want het wordt er door staan alleen maar lekkerder op. Ook koud te gebruiken, dus maak gewoon gelijk lekker veel!

Benodigdheden:

2 uien in fijne reepjes
olijfolie
4 tenen knoflook geplet en grof gesneden.
1 pak tomatenpuree (of meer)
1 à 2 à 3 rode pepers
scheut (witte wijn-)azijn
verse rozemarijnnaaldjes (takje?)
djintenzaadjes (een snuf)
snuf zout
verse koriander

(Eventueel fijne reepjes ontvelde rode paprika, kan ook als – deels – vervanger van de rode peper als je dat te heet lijkt. Maar saus mag best een beetje pit hebben hoor! Gewoon uitproberen. Saus te heet? Voeg nog wat tomatenpuree toe om te ‘blussen’).

Bereiding:

Fruit in lekker wat olijfolie de ui totdat deze glazig ziet, duurt minuut of tien. Voeg dan knoflook en djintenzaadjes toe en laat even (zachtjes) meefruiten. Voeg rozemarijnnaaldjes toe, eventueel wat grof gehakt (de naaldjes). Hoeveelheden op eigen gevoel hoor! Even laten fruiten en voeg dan de tomatenpuree en rode pepers toe (en eventueel de rode paprikareepjes (ontveld!)). Laat lekker bubbelen. Giet er een scheut azijn bij en een snuf zout. Nog even zachtjes laten bubbelen en dan pit uit. Zet weg en laat wat afkoelen. De salsa moet een beetje grof blijven, dus je mag de ingrediënten er best in terug zien.

Als je het leuk vindt kan je ook je eigen patatas bakken!, waar de Spanjaarden deze salsa over doen.

Doe in een pan een halve tot hele fles olijfolie. Schil de aardappelen en snijdt ze in grove friet. Zorg wel voor zoveel mogelijk gelijke stukken. Droog de aardappelstukken. Zet de olie zacht op en voeg de aardappelen direct toe. Vuur nu hoger en laat de aardappelen tot goudgeel frituren. Dat duurt 10 tot 15 minuten. Moet je ook echt even bij blijven. Af en toe roeren met de schuimspaan. Eenmaal goudgeel, met de schuimspaan er uitvissen en op een schaal bedekt met keukenpapier uit laten lekken. Matig zout erover en smullen maar! Dit is zelfs zonder iets al goddelijk! Of met mooie (!) klodder mayo (Belze mayonaise (o.a. bij de Jumbo), geen Calvé-troep hoor).
Maar je kan er ook de salsa overheen doen en zo serveren. Of de salsa er apart bij.

Met een lap vlees, gebakken kidneybonen, wat salade, de patatas en een tortilla of wat heb je me toch een feestmaal! En morgen weer!

Smullen!

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Spaanse salsa bravas

  1. Pingback: Mexicaanse salsa rojo | Prakkie

  2. Karretje zegt:

    Of het aan de aardappelen of aan de pan lag weet ik niet maar de aardappel parten werden eerder gekookt dan gefrituurd en heb ze maar alsnog in de koekenpan gegooid, jammer zal het dus niet zo snel meer maken, die aardappelen dan.

    • Prakkie zegt:

      Hoi Karretje,

      Hmmm, das raar. Het is overigens niet de bedoeling de olie voor te verwarmen. Dus aardappelplakken/-brokken/-schijven goed drogen, voorzichtig in de olie laten zakken en dan pas bakken/frituren. Dat gaat in de regel heel goed. Ik gebruik wel een vastkokende aardappel. Mogelijk heb je een andere versie gehad. Maar ik zou het gewoon nog eens proberen hoor, want het is zo heerlijk! Echt de moeite waard.

      Ik ben benieuwd!

      Dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s