Eten met je handen: Roti met kip masala en kousenband

Roti zijn pannenkoeken/tortilla-achtige plakken, lekker om tegelijk met de kip te eten, als lepel te gebruiken, of om in de saus te dippen (en te soppen).
Van dit gerecht bestaan vele variaties (iedere kok/familie maakt zijn eigen versie). De scherpte kan je uitproberen door meer of minder rode peper. Ook het kerriemengsel is bepalend. Kerrie masala kan, maar ik heb ook wel eens deels kerrie djawa gedaan of madras kerrie. Neem wel mooie mengsels, niet van die Silvo en consorten 😦

O, dan heb ik voor de culinair geïnteresseerden onder ons nog een leuke tip: Jumbo supermarkt (ik heb geen aandelen…) heeft hele mooi (kerrie)kruiden, die nog in een mooi blikje zitten ook: van “Fiddes Payne”. De blikjes zelf zijn al de moeite waard. Maar ook de inhoud: prima! Mooie soorten kerrie. Proberen waard!

De roti is –als je dat leuk vindt – prima zelf te maken (met zelfrijzend bakmeel ), maar ik heb een snelle variant die ook heel goed voldoet, op basis van een pak kant en klaar tortilla’s (of wraps, zoals ze tegenwoordig heten 😦 . Als je dat op z’n Nederlands zegt, smaken ze opeens minder lekker. Maar als je ze “tortillas” noemt sta je gelijk onder de gloedvolle Mexicaanse zon, vrolijke mensen, lekker eten, terwijl het muzikaal trio “Los Kartoffolos” de Mexicaanse sterren van de hemel speelt.

Tortillas dus!
Pureer twee tenen knoflook in een vijzel, voeg een schep sambal oelek toe en wat zout en roer dit tot een egaal mengsel. Smeer beide kanten van de tortilla daarmee dun in (een pak van 8 stuks) en laat dat even rusten. Vlak voor het eten de tortillas stuk voor stuk door droge koekenpan (met dikke bodem (voorverwarmen!), beide zijden kort bakken, bestrooien met wat bloem (door zeefje of zo) en zo de hele stapel verwerken. Door het bloem plakken ze niet aan elkaar, noch aan je handen.
Voor de kip, gebruik bij voorkeur braadsticks (niet iedere supermarkt noemt ze zo): het zijn de ontvelde en (op één smal botje na) ontknookte kipkarbonades. Mooi sappig kipvlees, niet zo droog als kipfilet, maar ook niet van die pezen zoals bij drumsticks.

Benodigdheden:

– 8 braadsticks (naturel)
– zout
– 4-5 tenen knoflook
– 1 ui, zéér fijngesneden
– ½ tot 1 rode peper (klodder sambal oelek kan ook)
– 4 el kerrie masala (of naar keuze andere/combinatie van kerries)
– olie (arachide)
– ½ blokje kippenbouillon
– 500 gram aardappelen (vastkokend) geschild en grove blokken
– 250 gram kousenband (of sperzieboontjes), stukken van 5 cm.
– 12 verse laurierbladeren (uit eigen boom!)

Bereiding van de kip:

Doe in een bak de knoflook (uitgeperst of fijngewreven) samen met de fijngesneden ui, de rode peper (of sambal oelek) de kerrie en zout. Maak een mooi mengsel. Voeg eventueel ietsie water toe: marineer hier de braadsticks in. Eventueel kan je de braadsticks nog een keer doorsnijden, voor een hapbaar formaat. Laat dit een uurtje staan.
Aardappelen tegen het gaar aankoken, afgieten en terugkoelen, boontjes schoonmaken en tegen beetgaar aan koken, afgieten en terugkoelen.
Doe olie in een grote (dikke) pan, en bak de kipstukken op niet te hoog vuur, rond de 15 minuten. Kijk uit dat de boel niet verbrandt. Voeg dan een deciliter of twee water toe en verkruimel de kippenbouillon. Lekker veel laurierblad erbij, deksel op de pan, zachtjes (!) laten stoven. Voeg na 30 minuten de aardappelen en de boontjes toe en laat nog samen een kwartier staan. Het geheel moet lekker vochtig/sauzig zijn, maar geen “soep”.
Proeven! eventueel wat zout. Misschien nog wat sambal. Moet lekker pittig-kerrie-laurier smaken.
(Als je het geduld kan opbrengen: dag van te voren maken: trekken de smaken er nog meer in! Of al voorpret als er over blijft: morgen nòg lekkerderderder).
Als je de “saus” te dun vindt kan je een stukje aardappel of wat even fijnpureren en door de saus mengen. Mag best een beetje lobbig zijn. Laurier er lekker in laten zitten. Staat ook leuk!
Diep bord, schep op kip/aardappel/boontjes, wat saus erover en lekker soppen met de roti! Een vork erbij is misschien nog handig, maar vooral lekker met handen eten.
En morgen de rest (als er al wat overblijft…)!

Smullen!

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Eten met je handen: Roti met kip masala en kousenband

  1. Kat zegt:

    Wauw, die blikjes zijn inderdaad prachtig! Moest maar eens een bezoek aan de Jumbo brengen (is fervent mooie-blikjes-fan). Smaakt de roti de volgende keer wellicht nóg beter :D.

    • prakkie zegt:

      En weet je wat ik zo heerlijk vind Kat, behalve mooi blikje: het is zo’n feestje voor de neus om de inhoud op te snuiven. O, wat heerlijk! Maar ook herkennen wat er in zit. Bij de een ruik je de kruidnagel er bovenuit, bij de ander de rode peper. Of djinten. Sta ik aan zo’n blikkie te ruiken, loopt me al weer het water in de mond! Ja echt! Het is een tik hoor, ik weet het, maar kblijf het toch doen! Zo stond ik vroeger al met mijn neus in de kruidenpotjes van mijn moeder te snuiven. Ik kon nog geen eitje bakken (wist niet eens hoe dat moest), maar die kruiden! Mijn moeder kookte ook al behoorlijk internationaal. De Indonesische keuken was bij ons thuis heel populair (oom Tjampoer zit nu te glimmen! Tja, ik heb het dus van geen vreemde): koenjit, kentjoer, kerrie djawa, djinten, nootmuscaat, foelie, ketoembar en noem maar op. En mijn moeder had ook niet van die suffe conimux, maar jampotformaat groot gevuld met die kruiden, gekocht bij de plaatselijke toko. En ik maar snuiven en dromen van verre landen en andere exotica. Niet wetend dat koken zo’n feessie zou zijn. Kom je dan na jaren achter.
      Maar dat geurenpalet: onvergetelijk.

      Ik hoop dat je plezier hebt van de blijkjes en de inhoud!

      Dag!

  2. Pingback: Appelrijst | kat's crea blog

  3. Pingback: Smikkelen met Oud&Nieuw: op naar 2015!!! | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s