Pompoensoep, met Aziatische tint


Kun je van een voetbal een lekker gerecht maken? Mwah… Niet direct beelden bij. Zo keek ik ook altijd naar de pompoen bij mijn groentenspecialist (doctorandus in de Herbivorische Wetenschappen). Zo’n oranje groeivergissing. Leuk als decoratie op een gammel tuinstoeltje naast de voordeur, maar opeten? En het gebruik van de pompoen bij het uit de VS overgewaaide halloween maakt de morbide ideeën er niet minder op.

Maar o o o, wat kan een mens zich vergissen!

Benodigdheden:

500 gram pompoenblokjes
1 liter kippenbouillon
3 uien (of 2 en klein preitje!)
2 à 3 teentjes knoflook, geplet en gesneden.
1 flinke eetlepel milde kerrie (kerrie djawa oid)
3-5 verse laurierbladeren uit eigen boom (of 1 à 2 daoen salam)
Klodder roomboter

Bekertje crème fraiche

(Wil je de soep vegetarisch? Laat de kip weg en voo de bouillon neem je paddenstoelenbouillon (Chinese toko!). Met toevoegingen – zie verderop – is het dan toch een complete maaltijd!).

Bereiding:

Neem een middelgrote lekkere oranje pompoen. Was de pompoen schoon, verwijder eventueel lelijke huid/schil met een dunschiller, maar volledig schillen is niet nodig. Snijd de pompoen overdwars in twee helften. Verwijder kroon en neusie. Haal de pitten eruit (als die voldoende zaad bevatten kun je die weer gebruiken voor een andere bereiding, of in de tuin!). Snijd nu de pompoenhelften in blokken.

Fruit in een groot formaat pan de gesnipperde ui enkele minuten in een flinke klont roomboter en/of olijfolie. Moet lekker glazig worden. Voeg nu de pompoenblokken toe en fruit deze een minuut of 5 mee. Voeg nu de knoflook toe en de kerrie. Laat even staan (let op door de kerrie bakt het gauw aan). Voeg nu de bouillon toe en de verse laurier (of als je het leuk vindt daoen salam) en kook de pompoen in 25-30 minuten gaar. Haal de laurierbladeren (of daoen) eruit en pureer de soep met een blender tot een egale gladde oranje-boven-massa. Breng de soep weer aan de kook en voeg de crème fraiche toe. Het eindresultaat moet zijn een geurige lichtpittige lekker lobbige soep (zeg maar erwtensoepconsistentie). Dus geen dunne waterderrie!
Proeven!
Eventueel tikkie zout, kloddertje sambal oelek?

Je hebt nu een basis waar je leuke zaken aan kan toevoegen:
– heel dun gesneden plakjes kipfilet (aan eind toevoegen en kort garen, want anders wordt het taai/droog).
– taugé aan het einde toevoegen en even meegaren.
– beetje ringetjes rode peper (ook erg leuk voor de kleur), kan in plaats van de sambal oelek.
– voor opdienen wat vers korianderblad.

Ik heb ook wel eens wat kleine spruitjes toegevoegd (beetgaar, aan einde toevoegen).
Kidneybonen even bakken en dan toevoegen is ook erg lekker.

Je kan ook de soep als basis serveren en er allemaal leuke dingetjes (zoals boven) er bij geven in schaaltjes, kan iedereen zijn eigen creatie maken.
Weer eens wat anders dan het afgezaagde gggourmetten!

SMULLEN!!!

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Pompoensoep, met Aziatische tint

  1. Pingback: Pompoensoep met foto! | Prakkie

  2. Annie Visch zegt:

    Beste Prakkie,

    Omdat mijn man en ik zijn niet zo van die vleeseters zijn zocht ik op uw blog naar andere gerechten en kwam hier uit. Ik heb de pompoensoep gemaakt met “allemaal leuke dingetjes” zoals u zegt. Het was verrukkelijk! We hebben er maar een beetje kipfilet door gedaan. Maar voor de rest lekker veel groente. En het is zoveel dat de rest in de diepvries gaat voor als de kinderen komen.

    Hartelijke groet,
    Mevr. Annie Visch

    • Prakkie zegt:

      Dag mevrouw Visch/Annie,

      Het aardige van dit gerecht is ook dat je op de basis zo leuk kunt variëren: de een lust dit erbij, de ander dat.
      Steeds weer een feestje om te eten. Maar ook in je eentje, met je eigen versie.
      Dank voor bericht!

      Dag,
      Prakkie

  3. Pingback: Smikkelen met Oud&Nieuw: op naar 2015!!! | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s