Laab


Thai’s gerecht met kippengehakt.

Ik vind dit in al zijn simpelheid een verrukkelijk Thai’s gerecht, met een geurfeest voor de neus en een fris-pittige smaak op de tong. Hoe eenvoudig kan koken zijn? In dit gerecht worden rode peper, lenteui, koriander en limoenrasp (op zich al mooie combinatie, gewoon zo door je rijst! Smullen!) één geurige familie met de vissaus en de limoensap. Taugé voor de bite en smullen maar!
Het is eigenlijk een voorgerecht, maar als je genoeg maakt kan het prima als hoofdgerecht. Het is een lauwwarme gehaktsalade.
Ik gebruik kip (voorbereiding tot kippengehakt kost dan even wat tijd), maar wil je dit het gemengd gehakt (neem wel biologisch) of vers rundergehakt: ook prima. Let wel: je bakt op laagvuur tot net gaar. Gebruik je kip, dan kipfilet of braadsticks. Ik ga uit van braadsticks (naturel) omdat dit veel sappiger vlees is.

Benodigdheden:

-kipfilet een pond, braadsticks: 2 per persoon (of iets meer).
-rode peper, in ringetjes (eventueel zonder zaadjes), zoveel als je lekker vindt, maar schuw het niet.
-lente-ui, in ringetjes (veel)
-knoflook teen of 2 à 3 fijngewreven
-limoen, zowel sap als schil
-vissaus, 3 à 4 eetlepels
-100-200 gram taugé, net beetgaar
-korianderblad, hand of wat
-beetje arachide olie
(- pinda’s, ongezout, er bij serveren)

Bereiding:

Verwijder het bot (en eventuele zenen e.d.) uit de braadstick. Snijdt nu per braadsticks deze in dunnen repen en hak deze overdwars door zodat een rullerige (gehaktachtige) massa ontstaat per braadstick. Voor mij hoeft het niet al te verfijnd. Vind je dat wel, dan doorhakken tot de gewenste gehaktmassa ontstaat. Door het per braadstick te doen, werkt het handiger dan alles in één keer.
(Braadsticks na ontbotten in de blender kan ook, maar geeft minder mooi resultaat: één gladde en kapot getrokken massa  ). een klassieke gehaktmolen kan juist wel weer prima. En wie weet heb je een lieve slager/polier die het kippengehakt voor je wil maken.
Verhit een grote koekenpan, doe hier beetje olie in en voeg het kippengehakt toe en de knoflook. Bak dit op rustig vuur tot het kippengehakt gaar en wit is . Haal de pan van het vuur en voeg nu toe de geraspte limoenschil, de vissaus, het limoensap, de ringen roe peper, de ringen lenteui, het korianderblad en de taugé. Schep alles goed doorheen, proven voor eventueel aanvullend vissaus of limoensap en dien direct op.

Als je het leuk vindt kan je ook de rijst er door scheppen.
Geef er ongezouten pinda’s bij om er over te strooien en eventueel extra rode peper voor de liefhebber
Lekker met een mooie rijst en specieboontjes. Op zomerdag kan je porties serveren op het blad van ijsbergsla (of andere stevige soort sla). Je zou zelfs ijsbergblad kunnen vullen met dit mengsel en dan met prikkertje dicht, als klein hapje.
Mooie gekoelde witte wijn (Chardonnay? Of een Elzasser?) erbij en exotischer kan je avond bijna niet beginnen!

Gewoon smullen!

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Laab

  1. Kat zegt:

    Haa, dat ziet er erg lekker uit😀. Leuk ook dat het een vrij eenvoudig gerecht is, geen poespas met ingewikkelde ingrediënten en bereidingen enzo. Puur eten, om het zo maar te noemen! Ik ga het later eens proberen!

  2. Pingback: Thaise rijst | Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s