Mexican chili with Brussels sprouts.


Er is een tijd geweest dat fusion-cooking helemaal in was (hot!): het in één gerecht samen laten komen van meerdere culturen. Hoor je niet zoveel meer van? Overgewaaide trend? Nu ben ik sowieso niet van trends en zo en doe al jaren niets anders dan over culinaire gewoontes en grenzen heen stappen, dus of fusion-cooking kan of niet: maakt mij niet uit. Overigens is dit geen vrijbrief om dan in de keuken maar wat aan te klooien – om het eens populair te zeggen – of lukraak van alles bij elkaar te gooien. Nee! Althans, dat is niet mijn stiel. Voor de rest gun ik ieder zijn hobby!

Ik vind het altijd erg leuk om op basis van een recept (lezend) alvast te proeven wat er naar mijn idee aan mist. Jaha lezertjes, dan zit ik te smakken en te proeven terwijl ik een recept lees en denk: ik zou er dit of dat nog bij doen. Of ik laat er onbeschaamd iets uit weg – al lezend – en proef opnieuw: ja, nu is ie goed. En dan is de volgende stap: koksbuis aan en achter de kachel gaan staan om het te maken.

Mexicaanse chili met spruitjes. In de kop natuurlijk even internationaal-interessant gedaan 😉 , met dat Brussels sprouts, maar gewoon bij de groentespecialist op de hoek hoor: oer-Hollandse spruiten. Ja en die doe ik in de Mexicaanse chili. Nou, als dat geen fusion is!

Het gerecht is betrekkelijk eenvoudig te maken en kan ook zo scherp gemaakt worden als je wilt. Ik ben dol op verse rode Spaanse pepers (lomboks zo je wilt): gezond, veel vitaminen en goed voor de lijn. En die mogen er wat mij betreft ook veel en lekker grof in (wat dikkere ringetjes). Niet schrikken van de scherpte, de rest van de ingrediënten biedt namelijk voldoende tegenwicht. Ik kook niet scherp om het scherp, want dan proef je niets mee. Maar hier: niet te zuinig, niet bang!

Ook met knoflook niet te karig, dat doet dit gerecht alleen maar goed. En voor de rest: uitproberen, proeven (vooraf 🙂 of achteraf).

Het gerecht kent een snelle bereiding, alleen het garen van het vlees duurt enige tijd (1 ½ – 2 uur). Als je een snelkookpan hebt (gaat ook prima! en net zo smullie): 25 minuten.

Het komt het gerecht zeer ten goede door de basis (het vlees) een dag van te voren te maken, kunnen alle smaken goed doortrekken. Of gelijk veel maken, heb je de volgende dag weer een feestje!

Benodigdheden:

– olijfolie
– uien 2, gesnipperd
– knoflook 10 tenen, grof geplet
– laurier, vers blaadje of 5
– ruime snuif kummel- of djintenzaadjes
– oregano (vers?)
– runderlappen, 750 gram, in grove blokken.
– tomatenpuree/gezeefde tomaten, 2 x pak à 500 gram
– veel rode pepers (of minder), in ringetjes
– limoenschil geschaafd
– flinke scheut droge sherry of Shaohsing rice wine
– bouillonblokje (rund)
– zout en peper

(Een groot deel van de kruiderijen doe ik op gevoel hoor, soms meer wat van dit, soms meer van dat. Net wat je leuk vindt. Eindresultaat moet zijn een frispittige chili).

– maïskorrels, blikje.
– kidneybonen, blikje, even aanzetten in wat olijfolieaanzetten
– spruitjes, beetgaar gekookt
– limoensap
– verse koriander
– crème fraiche
– geraspte (jong belegen of belegen) kaas

Bereiding:

Neem een grote braadpan (of zoiets; je hebt wel “ruimte” nodig) en zet daar de uien in aan in een beetje olijfolie. Glazig laten worden. Voeg daarna de knoflook toe en
fruit even (zachtjes) mee, voeg dan toe laurierblad, de djintenzaadjes en de oregano. Ook even laten mee fruiten, maar alles zachtjes. Voeg nu het vlees toe en bak kort mee. Dan de rode peperringetjes erbij. Voeg zout en peper (uit de molen) toe. Doe er de gezeefde tomaten(pree) bij en een flinke scheut sherry. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan.

Lekker omscheppen. Het geheel moet een wat lobbige substantie zijn, dus ik ben altijd erg voorzichtig met water toevoegen, kan altijd nog als het te droog wordt. Limoenschil erbij (heb je een zesteur)? En anders de oude vertrouwde keukenrasp.

Laat dit geheel anderhalf tot twee uur heeeel zachtjes garen. Af en toe omroeren en water erbij (of extra gezeefde tomaat) om droogkoken te voorkomen.
De overige ingrediënten gaan er kort voor het opdienen door. Dus bak alvast de kidneybonen in wat olijfolie en zet apart. Spruiten schoonmaken en tegen beetgaar stomen. Maïs uit laten lekken. Als het vlees gaar is, de kidneybonen, spruiten en maïs toevoegen, omscheppen en nog even doorwarmen. Proeven! Limoensap er door en als je het leuk vindt en aan het eind wat verse koriander toevoegen.

Lekker voor erbij: crème fraiche, geraspte (zachte) kaas, taco’s. Gaat heel goed samen met aardappels uit de oven! Schenk er een lekkere gulle rode wijn bij en zorg dat je de rest van de avond alle tijd hebt, want dit is eindeloos genieten.

Smullen maar!

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Mexican chili with Brussels sprouts.

  1. maldeau zegt:

    Hoi Prakkie, wat hebben we genoten van dit gerecht! Maldeau had al zitten watertanden bij het recept en de foto’s, maar ik vond dat we het nu ook maar eens moesten maken. Ben zelfs op jouw advies naar een Turkse groenteboer geweest voor de rode pepers. Nog nooit geweest, ik weet nu wat ik gemist heb! Wat een grote keus uit groenten (en veelal voor een prikkie, Prakkie!) en verse kruiden! Hele bossen koriander, salie, peterselie (ook de platte), noem maar op! Geweldig. En dus lekker veel rode peper meegenomen. Ik kwam met tassen vol thuis. Samen met Maldeau snuiven en voelen en proeven.

    Als er bij een recept zo’n hele waslijst staat met ingrediënten haak ik meestal af, maar dat zegt dus niets over de bereiding, blijkt nu. Want dit gerecht zat zo in elkaar! Wat makkelijk. Ja, daar ben ik echt dol op. Niet alemaal zo ingewikkeld.

    En o, wat hebben we ervan gegeten! Lekker met de taco’s en de creme fraiche. Ja echt een wereldgerecht hoor! Maldeau had een mooie rode wijn bij losgetrokken. Nou jummie jummie. En wel scherp, maar dit kan best zo. Niet heet om het heet, snappie? Ja natuurlijjk snap je dat, het is jouw recept. Haha! 🙂 En de rest eten we morgen!
    Dank je wel!

    Groetjes,
    Michelle

  2. Pingback: Machomo | Prakkie

  3. Pingback: Hogedruk- of snelkookpan: mannenpan | Prakkie

  4. Pingback: Water in de mond | Prakkie

  5. Fransis zegt:

    Hoi Prakkie,

    Dit gerecht stond al lange tijd op mijn wensenlijstje. Gisteren een avond met vriendinnen en ik zou koken. Guess what! En dit keer heb ik de “mannenpan” gebruikt (goeie vondst!) 🙂 . Het resultaat was subliem. Het is ons zeer goed bekomen! En ik heb natuurlijk een goeie beurt gemaakt bij mijn vriendinnen. Maar wel naar jouw blog verwezen hoor, eerlijk is eerlijk.

    Groetjes,
    Fransis

    • Prakkie zegt:

      Dag Fransis!

      Jaha, dit is een geweldig gerecht. Die vurige pepers, het zoet van de tomaat, het bittertje van de spruiten en het sappige van het vlees…
      Het water loopt me nu al weer in de mond.
      Ooit zien bereiden door Joop Braakhekke. Sommigen vonden het een knoeier, maar hij wist wel te enthousiasmeren. Zal vast ook Keith Floyd als zijn grote TV voorbeeld hebben gezien, want de overeenkomsten tussen die twee kokend op TV zijn treffend. 🙂 Op Youtube staan nog flink wat afleveringen van Keith Floyd (de jonge Keith). Leuk en inspirerend.

      Dag,
      Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s