Ayam kerrie / kerriekip.

Dat de Indonesische keuken een favoriet van mij is zal de reguliere bezoeker van Prakkies blog niet zijn ontgaan. Mijn moeder kookte altijd al veel Indonesia en ik ben er heilig van overtuigd dat het dus met de genen is doorgegeven. En als het niet via moederskant is dan wel vaderskant, die in de jaren ’50 in Indonesia heeft doorgebracht.

Als kleine Prakkie kroop ik al op het aanrecht, om bij de kast kruiden te kunnen. Mijn moeder kocht bij de Indonesische toko altijd grote hoeveelheden kruiden en deed dat in stopflessen (waar oorsponkelijk “moccona” in had gezeten (bestaat dat nog?)). Mijn aversie tegen Conimex en consorten zit er dus ook diep in. In die keukenkast: planken gevuld met allerlei lekkers. Dus was het een feestje voor mij om pot voor pot open te trekken en aan de inhoud te ruiken. Als kleine jongen daar nog geen weet van, maar door de geuren die opstegen uit die potten droomde ik weg naar Oosterse streken, droomde ik weg naar de gordel van Smaragd: Java, Bali, Celebes, Ambon. Ik wist niet waar het land lag, laat staan de eilanden, maar wel hoe het rook en hoe het proefde: koenjit, djinten, sereh, kentjoer, djahé, ketoembar, kerrie djawa, daoen djeroek, daoen salam, kruidnagel, kemirinootjes, sambals in diverse soorten, nootmuskaat, foelie, kaneel enz. enz. enz.

We gaan ayam kerrie maken!

Let even op de gietijzeren pan!
Eén omdat dat altijd weer smullen is en twee omdat het makkelijk is. Vergis je niet hè: Indonesiakoken is niet moeilijk. Het vergt aandacht (maar geldt dat niet voor alle koken) en gebruik van goede producten (idem). En voor de rest, proberen. Koken is eigenlijk vooral: gewoon DOEN!

Benodigdheden:

– kipbraadsticks (reken op 2 pp), naar wens met of zonder knoken (of kipfilet)
– ui, 2 stuks, gesnipperd
– knoflook 2 à 3 tenen, fijngesneden
– rode peper, 2 stuks (of minder als je het te heet lijkt)
– kerrie djawa 1 à 2 eetlepels
– kippenbouillonblokje
– santen of kokosmelk (2 x blik)
– lente-uitje, in ringetjes
– verse laoswortel, fijngesneden of geraspt
– kemirinootjes 3 à 4 geraspt
– beetje suiker of gula djawa
– arachide olie
– zout

Bereiding:

Verhit een grote pan en bak ik een beetje olie de braadsticks goudgeel. haal uit de pan. haal overtollig vet eruit en bak in laatste beetje de ui glazig aan, voeg dan de knoflook toe en de rode peper. Doe de laosrasp en de kerrie bij en schep even door (let op: verbrandt gauw!). Doe de blikken kokosmelk erbij en het bouillonblokje en warm de saus door. Doe de geraspte kemirinootjes erbij. Nu de braadsticks terug in de pan en laat 30-45 minuten garen op heel laag pitje, zonder deksel. Roer af en toe om. Saus moet lekker lobbig en dik zijn. Indien te dun, voeg santen van een blok toe. Proeven! Beetje suiker, wat zout.

Aan einde nog wat ringetjes rode peper (als je dat leuk en lekker vindt) en wat lenteui. Geef er rijst bij. Doe er een mooie zilvervliesrijst bij (ook zoveel smakelijker dan al die snelvlugbah-rijst) en iets van bloemkoolroosjes of wortel of boontjes als groente (of alle drie als je een dolle bui hebt). Bloemkoolroosjes door het gerecht doet het overigens ook erg goed!

(Variaties: stoof een blaadje of wat daoen djeroek (citroenblad) mee. Een verse sereh. En ik denk nu: een beetje djintenzaadjes bij de uitjes mee laten fruiten. O, en wat dacht je van wat peteh-boontjes? Je ziet wel: dis is basis voor veel variatie!).

Nog even: gebruik mooie kokosmelk. Ik doe deze altijd: mooi dik en romig (o.a. bij de Jumbo). Kan je zo opeten. Das een mooi selectiecriterium hè! Als het zo opeten al lekker is, dan is het goed.

En voor het blok santen kan je denken aan de volgende soorten:

Om met m’n oom Tjampoer te sprrreken 🙂 : Selamat makan!

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Ayam kerrie / kerriekip.

  1. tjampoer zegt:

    Beste neef,

    Wat heerlijk dat jij zo lekker schrijf over Indonesia en het eten. Alles zo heerlijk. En dat ook nog van de cobek en ulekan! Toek was helemaal trots dat jij zo goe verhaal houdt jongen. En ja, jouw moeder was grote kok. Zoveel recepten gedeeld en ideetjes. We vonden jouw ayam kerrie ook helemaal lekker. Toek zeg: je moet eens hier komen koken in haar restaurant. Zou leuk zijn hè? Zien we jou weer eens. En jij lekker koken samen met Toek. Zij zeg: jij heb juis gevoel voor koken. Maar soms doe je ook rare dingen hoor. Wij erg van traditie hoor. Maar jij, je gaat met grote stappen door de sawa! Haha.

    Ja, lomkoks erg duur nu. Soms mensen doen nu maar halve lombok door de nasi. We hopen maar op betere tijden. Mooie foto’s van jouw pepers. Water loop in de mond hoor.

    Tante zeg nog dat je niet moet verwarren cobek en cebok. Weet je dat jongen? Cebok is nl van de WC. Ja, das wel even wat anders hè? Haha. Wij hier lachen. Toek zeg: niet vergissen hoor. Jij zou eens cursus Maleis moeten doen jongen!

    Wij maken ons wel zorgen jongen door toestand in Japan. Wij wonen dichtbij, je weet. Maar wel toestand daar hoor. Veel verdriet en hoop werk. Indonesia en Japan geen vrienden, maar dit is wel erg hoor. Maar leven gaat verder ja.

    Dag neef, groeten van tante, Toek en de baboe!
    Selamat makan!

  2. Pingback: Een makkelijke kerst (maaltijd)! | Prakkie kookblog

  3. Pingback: Hete kalkoen, turki pedis (kan ook met kip!) | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s