Mexicaanse salsa rojo


Nee, nou niet gelijk schrikken! Want dit is zóó smullen: een pittige Mexicaanse salsa, die je overal bij kan gebruiken. Schrijvend loopt mij het water al in de mond. En ja, het is een tikkie pittig 😉 , maar je hoeft het toch ook niet zo oplepelen (als een bakkie vla)? Het is saus. Dus dat kan over van alles en nog wat: simpel gebakken kip (of kipdelen), salade, gefrituurde of gebakken aardappelen (zie ook een vergelijkbare salsa!), een lap rund (entrecot? gegrild) of lam (lamsbout, gegrild) of varken (bio-karbootje, gegrild) of bij de gevulde tortillas! Zorg vooral dat de overige ingrediënten simpel zijn, want de saus zorgt juist voor de smaaksensatie. De salsa kan warm, maar ook koud gebruikt worden. En anders gewoon een stapel tortillas of taco’s of nachos en dippen maar! Rosé of dikke rode wijn. Nou ja, heb je weer een feestje!

Benodigdheden:

– uitje, zeer fijn gesnipperd
– knoflook, teen of vier, zeer fijn gesnipperd
– olijfolie
– 4-6 rode Spaanse pepers (lomkoks)
– pak gepureerde tomaten à 500 gram (of x 2)
– limoensap of scheutje azijn
– schepje suiker
– snuf djinten
– snuf zout
(- koriander fijngesneden)

Bereiding:

Neem een koekenpan met dikke bodem. Fruit hierin het fijngesnipperd uitje zachtjes in de olijfolie tot deze goudgeel/glazig ziet. Voeg dan de knoflook toe, schep om en zet de pit uit. Doe in de blender de tomatenpuree en de rode pepers en maal dit volkomen fijn. Voeg toe aan de pan met ui/knoflook. Zet de pan weer op het vuur, voeg de djinten, de suiker en het zout toe en laat een en ander een kwartier tot twintig minuten zachtjes doorbubbelen. Aan het einde de limoensap (of beetje azijn) toevoegen. Het geheel moet fris pittig smaken. Als je het leuk vindt kan er aan het eind nog fijngesneden korianderblad door. Vuur uit en wat laten afkoelen.
Maak een bord op met wat salade, daarop gebakken kidneybonen, leg er naast wat feta, de gebakken of gefrituurde aardappel, wat beest naar keus, tortillas erbij, saus in een schaaltje erbij, fles los, zon aan en smullen maar! Lekker gul scheppen met de saus. En die is – als er wat overblijft – de volgende dag nòg lekkerder. Bouw je gewoon weer een feestje!

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Mexicaanse salsa rojo

  1. Pingback: Machomo | Prakkie

  2. Pingback: Tortillas | Prakkie

  3. Pingback: Mexicaans rundergehakt (voor bij gevulde tortillas’s en/of taco’s) | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s