Chinese gestoomde kip (snel gerecht!)

Druk druk druk, nauwelijks tijd om eten te bereiden? Dan heb ik me toch een smullie oplossing! Dit is een gerecht dat nauwelijks voorbereiding treft, simpel in al zijn eenvoud, maar o zo heerlijk! En voor de creatieve kok genoeg mogelijkheden er een eigen draai aan te geven.
Het gerecht is een variatie op een recept van Ken Hom. Onbekend?

Benodigdheden:

– 500 gr. kipfilet in repen van 10 cm (3 x 3 cm).
– (zee)zout, 1 ½ theelepel
– versgemalen peper, 1 theelepel
– sambal oelek, 1 theelepel (of beetje gesnipperde rode peper)
– light soy, 4 à 5 eetlepels
– shoaxing rice wine, 4 à 5 eetlepels
– sesamolie, 1 theelepel
– verse gemberwortel
– lente-uitje, fijngesneden
– vers korianderblad, fijngesneden
– arachide-olie en sesamolie
(- verse rode peper, fijngesneden)

Bereiding:

Snijd de kipfilet, zo goed als dat gaat in repen van 10 cm, (3 x 3 cm) en doe ze in een bak, samen met zout, versgemalen peper, sambal oelek, light soy, shoaxing rice wine en de sesamolie. Goed doorschepen en minstens een half uur laten staan.
Doe in een grote/brede pan of wok water en breng dit aan de kook. Zorg wel voor pan/wok met deksel! Zet een ring in de wok waarop de schaal met kip kan worden geplaatst, boven het water (ik gebruik altijd een bamboe stoommandje).
Doe de kip in een platte schaal die onder de deksel van de wok en in de wok past. Schrap op een rasp er nu lekker wat van de gember over de kip: mag echt een sneeuwlaagje zijn.

Zet de schaal in de wok en stoom de kip in 8 tot 10 minuten gaar (hoe dikker de stukken kip, hoe langer de tijd, maar 10 minuten is maximum). Als de kip bijna klaar is: warm dan in een pannetje een lepel of 3 à 4 arachide-olie op waarin wat sesamolie (2 à 3 theelepels) is gedaan. Opwarmen tot dat het licht walmt. Dit giet je nu over de gare kip (voorzichtig, want het is hete olie bij vocht. Zachtjes er over verdelen is de moraal).
Doe nu de gesnipperde lente-ui en de koriander over de kip en serveer direct. Lekker met rijst en boontjes (broccoli doet het ook goed!). Het vrijgekomen vocht is lekker over de groente en de rijst.

Voor de liefhebber, geef er apart bij: fijngesnipperde rode peper, sesamzaad en eventueel aanvullend lenteui en vers korianderblad.

Smullen!

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Chinese gestoomde kip (snel gerecht!)

  1. maldeau zegt:

    Hoi Prakkie,

    Zo, en nu heb ik de laptop! (Maldeau wilde hem niet afgeven. Plaaggeest!)

    We hebben gisteren je Chinese gestoomde kip gemaakt. En ik moet zeggen: snel gerecht. En het vlees zo zacht, het gerecht zoo geurend. Ik heb overigens niet al die ingrediënten standaard in de kast, dus ben ik hier naar een toko gegaan (zo zeg je dat toch): een Chinees, maar in uitstalling een soort Aldi. Dus dat is dozen openscheuren, veel soorten kriskras door elkaar. Maar een aardige jongen heeft me goed geholpen, zodat ik alles snel had. Maar ook: wat een aanbod. Jammer is dat je niet altijd kan zien om wat voor product het gaat. Veelal is de tekst in Chinese karakters, of Thai. Voor mij dus onleesbaar. En bij thuiskomst alles gelijk proeven hè! Ben dan zo benieuwd wat er in flessen en potjes zit. Maldeau wilde de rijstwijn zo opdrinken, maar dat gaan we maar niet doen. Hij vond het net sherry. Maar ook verse rode pepers, gember, serehgras (een hele bos!), citroenblad. En een grote pot sambal oelek, zoals jij al eens aanprees. Ja ja, lekker ingeslagen! Gaan we leuke gerechtjes mee maken.

    Dus dank voor gerecht, dat maken we vast nog een keer!

    Groetjes,
    Michelle

  2. Pingback: Een makkelijke kerst (maaltijd)! | Prakkie kookblog

  3. Pingback: Smikkelen met Oud&Nieuw: op naar 2015!!! | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s