Viva De Buyer!

Beetje bijgekomen van het festijn rond de gietijzeren pannen? Jaja, dat was een surprise hè! Ben benieuwd wie er naar de winkel is gespurd voor die geweldige aanbieding. En ondertussen kook ik fijn verder in mijn set. En dat gaat keer na keer beter. Ze bakken lekker in en doen het steeds beter. Ja, dat is echt een set waar ik erg van geniet. Een ander zit te smullen bij zijn alba gevuld met voetbalplaatjes, of een stapel met zorg gekohte stoffen, ik geniet van mijn pannen! Overigens alles relatief hoor, want zoveel zaken zoveel mooier. Maar goed.

En dan nu de volgende serie. Jaha, De Buyerpannen. Ik had het al beloofd, Kat had er al eens op gereageerd, dus een vervolg kon niet uitblijven.
Ja ik geef toe (doe maar even of ik op de divan lig bij de pannentherapeut) dat ook ik me in het verleden bekocht heb aan foute pannen. De verleiding was soms te groot. Zo’n pan knipoogt naar je van achter haar raam, ik laat me verleiden door zo’n nagenoeg ontklede versie en ga naar binnen. Afrekenen, de ervaring en uiteindelijk… teleurstelling! Het is een soort vreemdgaan, maar dan culinair. Dom dom dom, want in mijn onkunde en opgewondenheid sloeg ik natuurlijk keer op keer de foute pannen aan de haak. Daarbij speelde ook, dokter, dat ik – rechtgeaard Hollander als ik ben – voor een duppie op de eerste rang wilde zitten. FOUT! Dus kook je in en met troep, waar na drie à vier keer gebruik de anti-aanbaklaag al opkrult, en/of de hengsel hangt los na vijf keer tillen. Kortom: de verkeerde pan gekocht. Tè vreemd gegaan, zeg maar.

Nu had ik in mijn favo kookwinkel al meer dan eens jaloers gekeken naar die plaatstalen stoere boys. Of wulpse koekenpannen, zo je wilt. Geen feestprijs, maar wat een gewicht, wat een stevigheid, wat een soliditeit, wat een uitstraling. Professioneel materiaal. Want in een beetje sterrentent koken ze dus met deze pannen: De Buyer. Onthoud die naam! En niet dat ze nu honderden euro’s kosten, maar een koopie is het ook weer niet. Uiteindelijk de knoop doorgehakt en mijn eerste De Buyerpan gekocht. Dat is – op de afbeelding – de grote ronde koekenpan ( Ø30 cm). Vanaf moment één een succes! Nooit meer aanplak, nooit meer aanbak. Wat een pan! Tja en dan spijt van niet jaren eerder… Maar ja. Na aankoop wel inbakken (nadat de pan onder hete kraan eerst flink is uitgesopt). Daar schijnen grofweg twee manieren voor te zijn.

Versie één (aangeraden door de kookwinkel, landelijke keten): insmeren met neutrale olie (arachide bijvoorbeeld) en er gelijkmatig zout over strooien. En dan de vlam eronder. Je ziet de pan donkerder en donkerder kleuren. Tja en het walmt wat (van te voren buren waarschuwen). Nadat al het zout zwart verkleurd is af laten koelen en daarna met heet water uitspoelen.
Versie twee is opzetten met een laagje water en er dan aardappelschillen indoen en laten doorkoken… Let wel, met deze versie heb ik geen ervaring. Anderen wel? En ging dat goed?

Tja en daarna dan de pan vooral zéér frequent gebruiken. Na gebruik (en afkoelen) alleen schoonaken met heet water (nooit afwasmiddel!) en daarna licht invetten. De pan wordt donkerder en donkerder en doet het honderd keer beter dan al die anti-aanbakpannen. Voor gebruik even op laag vuur voorverwarmen en dan kan je je culinair he-le-maal uitleven.

En dan eenmaal besmet met het De Buyervirus koop ik pan twee, de vispan (erg handig ook al doe ik er bijna nooit vis in 🙂 ). Ik heb op mijn kachel een visbrander zitten, zo’n langgerekte gaspit, en daar past deze (langgerekte, 32 x 23 cm) pan perfect op. Maar hij ziet er ook zo stoer uit! Ja, en daar ben ik nu eenmaal dol op. Bij gebruik: net zo’n succes als de 30 cm broer. En daarna – ook weer na lang wikken – een iets kleinere variant aangeschaft (Ø 24 cm) en daarna uiteindelijk de Benjamin van de Buyerfamilie (Ø 18 cm). Ach das toch zo’n lief pannetje… 🙂

De één na de ander een succes in gebruik. Zoals eerder verwoord, spijt dat ik niet jaren eerder deze pannen heb aangeschaft. Dit is nu de versie “gaat een leven lang mee”. En als je ziet wat al die uiteindelijk weggeooide rotzooi kost, zijn die De Buyerpannen een koopje! Een koopje! Maar ja, daar kom je dan na jaren achter, na veel schade en schaamte en schande. Maar goed, uiteindelijk bekeerd. En nog een fanatiek volgeling ook. Misschien ben ik zelfs zelfs wel een De Buyer-fundamentalist!

Viva la revolution!

Kortom kookvrienden: een aanrader!

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

278 reacties op Viva De Buyer!

 1. Meibloempje zegt:

  Ik heb – mede door de lovende berichten die ik hier vond – vorige week een De Buyer koekenpan (mineral, 24 cm) gekocht. Ik ben verloren. Ik heb zelfs in mijn ‘tefal’pannen nog nooit zo’n mooie omelet gebakken. Of tosti. Of ei. Ik BLIJF bakken, omdat het er allemaal zo fantastisch uitkomt. Ik wil nu een grotere erbij (Ik heb altijd 1 grote en 1 kleine koekenpan, dat volstaat). Binnenkort op mijn blog een verhaal over De Buyer. 🙂

  • Prakkie zegt:

   Hoi Meibloempje,

   Geweldig! Jaha, die De Buyer pannen zijn fantastisch. Ik zou ze allemaal wel wel willen hebben. En ook zo leuk dat jij er direct zo enthousiast over bent. Het is iets dat mensen niet kennen. Die denken: huh zo’n ijzeren ding. Maar wat een pan! Ja, daar kan die Tefal-meuk echt niet tegenop. Das kliko open en Tefal erin. 🙂

   En ik voel me zeer vereerd dat je (1) mijn blog bezoekt, dank! en (2) dat ik jou de aanzet geef tot aanschaf van die fantastische pan, en (3) dat je een reactie geeft op mij blog. Meerdere zelfs. Dank ook daarvoor.

   Kortom ik ben helemaal blij dat we elkaar als kookliefhebbers zo van dienst kunnen zijn.

   Heel veel kookgenoegen met je nieuwe aanwinst!

   Dag!

  • Robert zegt:

   Gisteren ook 3 de Buyer pannen gekocht (bij Oldenhof in Zwolle). Met veel zin het boekje erbij gepakt voor inbakken. Na goed onder heet water de was er zo goed mogelijk afgehaald, pan op vuur, (zonnebloem) olie erin en koken. Nou dat heb ik geweten… vlam in de pan(nen) en beide pannen zijn nu helemaal zwart geblakert 😦

   Vraag: zijn deze pannen nog schoon te krijgen en te gebruiken? ik hoop het! en zo ja hoe?

   Bijvoorbaat dank voor je hulp

   • Prakkie zegt:

    Dag Robert,

    Ik hoop dat het nog goedgekomen is met die pannen.
    Let wel: voor het inbranden moet je ze invetten met olie (met oude schone lap of tissue), maar niet een laag olie in de pan.
    In het uiterste geval is de plan altijd weer schoon te schuren en begin je weer opnieuw.
    Overigens is de pan na goed inbranden ook letterlijk zwart. Maar deze lag mag niet afgeven.

    Dag!

   • daomarcus zegt:

    Ik lees deze post pas net en is al een oude post. Maar ik beantwoord het toch maar want als iemand anders het keest heeft hij of zij er nog wat aan misschien. Als je de stalen pan hebt verbrad met lelijke ongelijke olielaag kan je het volgende doen:

    Schuurpapier kopen, niet al te grof ook niet te fijn. Daarna alle oilie uit de pan schuren. zodat je aleen blank staal over houd, is de waslaag ook meteen weg…

    Daarna kan je de pan op heet vuur zetten en met telkens een heel dun laagje arachideolie aanbrengen en dit met een grote prop keuken papier verdelen grbruik ventueel eetstokjes of en seveertang om het keukenpapier beet te pakken zaodat je je handen niet verbrand.

    Werk telkens met dunne laagjes en als de olie stopt met roken kan je de volgende dunne olie laag aanbrengen. Je kan beter 10 flinter dunne lagen hebben dan twee hele dikke lagen.

    Als je het goed doet dan ziet de pan er uit alsof er nooit wat gebeurt is. En als je het echt hel goed kan dan ziet de pan eruit alsof er een compleet gladde zwarte laag op zit. Zie onder andere dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=xoIO8YOpyN4
    en dit filmpje:https://www.youtube.com/watch?v=Ojp8rkBp-Rc

 2. Meibloempje zegt:

  P.S. Ik heb de pan wel eerst met aardappelschillen gekookt. Dit is niet om ‘in te branden’ maar om restanten troep van de produktie te verwijderen. Aardappelschillen schijnen dat heel goed te kunnen. Na het koken met schillen heb ik de pan onder heet water afgewassen en daarna afgedroogd, ingevet en met een laagje olie opgezet.

  Werkt perfect.

  Ik zit nu te dubben of de volgende een 28 cm Mineral wordt, of een Mineral B Elements (er schijnt weinig verschil in te zitten behalve het bijenwaslaagje dat je eruit moet koken voordat je de pan gaat gebruiken) want de B elements is goedkoper in aanschaf.

  Of wordt het een pannenkoekpan? iets lichter? ….

  • Prakkie zegt:

   Hoi Meibloempje,

   Dank voor bericht.
   Wat leuk dat je die informatie geeft. Ik heb dat zelfs wel eens in een kookwinkel gevraagd (Oldenhof!), die me daar niet veel meer over kon zeggen dan: “ja dat kan ook”. Maar ik dacht: je brandt toch geen pan in met aardappelschillen?!? Maar dat is door jouw reactie nu duidelijk.

   Ik ben erg benieuwd naar jouw blog!

   Dag!

 3. chris zegt:

  Ik kan het alleen maar beamen, De Buyer pannen zijn fantastisch! Ik gebruik niks anders meer, zoals je al zei : had ik het maar jaren eerder geweten!
  Wat een ander voordeel is, is dat ze behoorlijk zwaar en niet glad aan de onderkant zijn. Hierdoor staan ze fantastisch stabiel op het fornuis. Ook mogen ze in hun geheel in de oven gezet worden, bijvoorbeeld onder de gril voor een korstje……geweldig!

  Groeten,

  Chris

 4. Laguerta zegt:

  Mogen ze ook op een inductiekookplaat gebruikt worden?

  • Prakkie zegt:

   Dag Laguerta,

   Dank voor je reactie.
   Nee hoor, inductie zou geen probleem moeten zijn voor de plaatstalen pan. De Buyer geeft dat zelf ook aan (ze koken in een voorbeeldflimpje op YouTube zelfs op zo’n plaat!). En trekt de pan krom (dat gerucht gaat nl.) dan is er de garantie van De Buyer.

   Veel kookplezier (met die pan)!
   Dag,
   Prakkie

   • Meibloempje zegt:

    Hallo, nog even een update van mij. Inmiddels heb ik ontdekt dat de pan ontzettend veel kan hebben. Eerlijk gezegd maak ik hem gewoon schoon met een rvs schuurspons. De truc is: altijd onmiddellijk invetten na het afdrogen, dus als de pan nog heet is. Er bakt echt niets aan, en dat zwarte laagje is dus kennelijk niet beslist nodig. Ik bak alles in de pan, dus ook tomaten, eieren en wat dies meer zij, totaal geen last van ‘zuren’ of iets dergelijks. Zolang je maar zorgt dat je de pan na gebruik altijd invet als hij nog heet is, en dat je de pan voor het bakken flink op temperatuur laat komen. Niet te bang zijn, gewoon lekker bakken!!!

    • Prakkie zegt:

     Hoi Meibloempje,

     Dank voor je reactie.
     En die sluit mooi aan bij mijn ervaringen, nu al jarenlangen enthousiaste gebruiker. Geweldige pannen, alleskunners. En niets meer plikplak vast aan de bodem, altijd mooi bakresultaat.
     Ik heb nu een hele voorraad van klein tot groot, van rond tot ovaal. In één woord: formidabel, stuk voor stuk.
     Daarom kan ik ook niet genoeg deze pan aanprijzen, want weg is de ergenis van alle Blokker c.s.-rommelario, nog los van ongezonde anti-aanbak lagen (voor zover ze al in takt blijven) na aanschaf van een De Buyerpan.. Veel pannengoed is veel te dun en te licht, eigenlijk volkomen ongeschikt waar het gros ze voor gebruikt.

     Tja en dan komt meneer De Buyer in je leven, met letterlijk een pan voor het leven.

     Als wij de pan blijven propageren, komt het vast goed met kokend Nederland en België en en en….

     Geniet van het goede materiaal!

     Groet!
     Prakkie

 5. Annie Visch zegt:

  Dag Prakkie,

  Nu ik de lovende berichten lees over deze De Buyerpannen, overweeg ik ook zo’n pan aan te schaffen. Ik ben nu nl. al aan de zoveelste koekenpan toe die me niet bevalt. Hema, Blokker, V&D, enz enz., ik heb ze allemaal voorbij zien komen maar met weinig plezier. En ondertussen veel geld kwijt. Ik heb wel een fijne roestvrijstalen pan gehad, maar daar brak na verloop van tijd de steel af. Bleek de pan niet meer geleverd te worden. Ik kreeg mijn geld wel terug, maar daar sta je dan… Zonder pan.
  Waar kan ik het best deze pan kopen? Internet vind ik hiervoor niets, want ik wil de pan ook zien en tillen. Ik vermoed namelijk dat ze zwaar zijn. Ik weet niet of ik dat red, vandaar.

  Ik hoor graag van jou.

  Met vriendelijke groet,
  Annie Visch

  • Prakkie zegt:

   Dag Annie Visch,

   Dank voor uw reactie.
   Het best is de De Buyerpan te kopen bij een winkel in kookattributen. Daar hebben ze in de regel alle soorten en maten, van heel klein tot ontilbaar groot ( 🙂 ) in het assortiment.
   Afhankelijk waar u woont – sommige winkels hebben meerdere vestigingen in het land – kan u denken aan:
   – Betsies
   – Cook&co
   – Het kookeiland
   – Oldenhof
   – Potten&pannen
   – Studio Bazar
   Survend op internet vindt u er vast een bij u in de buurt.

   Kortom: volop mogelijkheden om te kijken, te voelen, te ruiken, te betasten en te tillen. Ja, dat doe ik allemaal als ik een pan koop. En soms ook huilen, als het verlangen heftig is, maar de prijs ook… Maar ooit komt het glorieuze moment van bezit! Zie mijn pannenhoek!

   Succes met uw oriëntatie. Ik weet zeker dat er ook een voor u bijzit.

   Groet!
   Prakkie

 6. Ferry zegt:

  Ze liggen ook bij de Bijenkorf!

 7. Roel zegt:

  Heb sinds een tijdje ook een 30 cm de buyer pan/ Echt fantastisch bakresultaat! Heb nu ook een kleine 22 cm pannenkoekpan (ideaal met kleine kinderen hoop ik) en een grote wok. Nu nog goed inbakken want van alleen wat olie zoals het filmpje van de buyer dat laat zien werd de pan niet echt zwart, later wel van het bakken maar zou nog beter kunnen denk ik. Of misschien doe ik iets niet goed, heb de buren niet horen klagen namelijk 🙂 Ben ook benieuwd naar het inbakken van de wok, hoe doe je dat in hemelsnaam op een goede manier?

  • Prakkie zegt:

   Dag Roel,

   Dank voor je reactie! Weer een nieuwe aanmelding voor de De Buyer fanclub!

   Ik heb steeds de volgende werkwijze gevolgd – op advies van mijn kookwinkel – en met succes: de nieuwe pan invetten met een neutrale olie (arachideolie) en dan de pan flink bestrooien met zout (geen dikke laag, maar wel zoveel mogelijk het gehele oppervlak bestrijkend). Daarna de vlam eronder en de pan zwart laten worden. Je ziet het zout kleuren! Het wordt wel een walmfeestje, dus waarschuw je buren! 🙂 Dan laten afkoelen en onder warme kraan schoon spoelen, alleen met een borstel, geen afwasmiddel oid. Dan afdrogen (gebruik een stevige tissue) door te deppen. Dan de pan eerst goed laten drogen en als laatste invetten met wat olie (arachide). En zo is de plan klaar voor gebruik!

   Het echt zwart-zwart worden doet de pan pas na lang en intensief gebruik. Dat is dus een geleidelijk proces, wat na het inbakken niet gelijk zo is. Maar ik heb wel gemerkt dat vanaf moment 1 de pan top presteert, als een “anti-aanbakpan”. Of beter: dit is de ultieme anti aanbakpan!

   Voor gebruik warm ik de pan ook altijd zachtjes voor.

   Succes, want ik ga er op basis van eigen ervaring vanuit dat je veel plezier zult beleven aan deze pannen!

   Groet!
   Prakkie

 8. Hans Kamphof zegt:

  Prakkie,

  Vandaag heb ik bij de firma Oldenhof in Zwolle een de Buyer koekenpan besteld van 22 cm in diameter. Helaas niet op voorraad. Voor iemand alleen is een 22 cm pan voldoende om een kipfilet; biefstukje; o.i.d te bakken te bakken. Gezien de lovende ervaringen moet het allemaal goed komen.

  Groet Hans

  • Prakkie zegt:

   Dag Hans,

   Leuk dat je daarover bericht. En het is het wachten waard hoor!
   Jij veel succes met je nieuwe (bijna gearriveerde) aankoop.
   De Buyer heeft er weer een fan bij!

   Groet!
   Prakkie

   • Hans Kamphof zegt:

    Hallo Prakkie,

    Of ik een fan word moet nog blijken.Ik was aan een nieuwe koekenpan toe. En gezien de lovende ervaringen van o.a. een voormalig docent op een koksscchool heb ik deze pan aangeschaft.
    groet Hans.

    ps heb jij ervaringen met de cabon-steel woks van Ken Hom?

    • Prakkie zegt:

     Dag Hans,

     Dank voor je reactie.

     Nee, ik heb wel veel kennis van zijn recepten (echte geweldige gerechten in een stijl die me erg aanspreekt. Zie o.a. zijn Vietnamees rundvleesgerecht! op mijn blog). Maar de wok heb ik niet. Ben sowieso niet zo’n fan van merchandise van koks. Jamie O., Herman den B., Joop B. Terwijl ik die koks op zich hoog heb zitten. Aan de andere kant van hun kant slim er zo een slaatje uit te slaan. Zo ben ik dan ook wel weer!

     Overigens heeft De Buyer ook een wok. En die van Ken Hom en De Buyer ontlopen elkaar niet veel: (carbon) steel, dat een vergelijkbare behandeling nodig heeft en vergelijkbaar resultaat na veel gebruik. Maar een plaatstalen wok bij de Chinses toko is net zo goed hoor (en goedkoper).

     Groet!
     Prakkie

     • Hans Kamphof zegt:

      Hallo Prakkie,

      Die woks bij ’n toko zijn vaak zo groot voor iemand alleen.
      Het voordeel van de Ken Hom wok is dat deze een afgeplatte bodem
      heeft en dus stabieler op het gasstel staat. Dit in tegenstelling tot
      bijvoorbeeld de wok van va Buyer waar je altijd een aparte ring nodig hebt

      groet Hans

     • Prakkie zegt:

      Oké, vandaar!
      Mogelijk heeft een andere lezer van deze blog ervaring met de wok van Ken Hom.
      Dan horen we het graag!

      Groet!
      Prakkie

 9. Roel zegt:

  De buyer heeft ook een kleine wok (24cm) met platte bodum. kijk hier maar eens:
  http://www.horecastyle.nl/de-buyer-wok-plaatstaal-24-cm

  Heb zeld de 40 cm versie, vandaar ook mijn eerdere vraag over het inbranden. Dank voor de reactie daarop Prakkie.

  Dat van het zout had ik gelezen inderdaad. maar bij een wok is het dan voldoende om de bodem in te bakken, of moet het zout dan echt langs de zijkanten omhoog gegoten worden?
  Of is het inderdaad gewoon een kwestie van veel wokken om hem goed in te bakken. Ben er in ieder geval al mee aan de slag gegaan dus dat komt wel goed.

  • Prakkie zegt:

   Hoi Roel,

   Met dank voor je reactie.
   Ja, het zout moet volledig door de wok (dunne laag blijft vanzelf plakken op het vet, rondom de binnenkant). Idee is dat daardoor het inbranden sneller verloopt (dan alleen olie). En het gebruik erna bestendigt de laag en maakt hem meer en meer “anti-aanbak”. Maar er zijn er ook die volstaan met een invetbeurt na gebruik en schoonmaken. Schijnt ook prima resultaat op te leveren. Maar: vooral geen sop/zeep/afwasmachine. Heet water, dat is alles.

   Succes! En dank voor tip van de wok!

   Groet,
   Prakkie

 10. Hans Kamphof zegt:

  Hallo Paul,
  Wordt de steel v/d DeBuyer wok niet heel erg warm tijdens het gebruik? Dit omdat de steel ook van carbonstaal is. Het voordeel v/d Ken Hom wok vind ik is dat er een houten steel/handvat aan zit zodat je deze tijdens het gebruikt gewoon kun vasthouden zonder je handen te verbranden.

  groet Hans

  • Prakkie zegt:

   Hoi Hans,

   De vorm van de steel, zowel bij koekenpan als bij wok van De Buyer, is zodanig dat er geen hitte van de vlam op komt (of je hand dichtbij de gaspit e.d.), maar evenmin wordt de steel heet door de geleiding van de warmte. Mijn pannen worden soms loeiheet, maar kan met de blote hand de steel hanteren. Dat lukt me bij mn gietijzeren pannen niet 😦 Daar altijd een pannenlap oid.

   Succes met de oriëntatie. En laat maar weten wat het geworden is!

   Groet!
   Prakkie

 11. Hans Kamphof zegt:

  Hieper de piep, mijn deBuyer koekenpan (22cm in diameter) is binnen. Vooralsnog zit ik er verlekkerd {kwijlend?-:)} naar te kijken. Op het internet vond ik diverse manieren/adviezen om deze pan in te branden. Zoveel dat ik de kluts een beetje kwijtgeraakt ben. De een zegt: pan invetten en bestrooien met zout en dan het zout laten verbranden. De ander zegt zeker géén zout gebruiken en alleen ’n laagje olie erin en laten koken voor pakweg 5 minuten. Wat nu te doen want het zou zonde wezen als ik zo’n kwaliteitspan zou verpesten door een verkeerde behandelen. Mijn kookwinkel (Oldenhof) gaf mij ook geen bevredigend advies in deze. HELP!!!

  • Prakkie zegt:

   Mooi Hans! Ja, wat een pan hè!

   Tja, ten aanzien van het inbranden: op een goed moment moet je de keus natuurlijk zelf maken.

   Ik heb al mijn De Buyerpannen ingebrand met de versie invetten en zout en dan de vlam eronder. Zie de foto’s voor het resultaat. Nadien prima prima resultaten. Ik zou het de volgende keer weer zo doen.

   Geniet van je aankoop en dank voor je reactie(s),
   Prakkie

 12. Hans Kamphof zegt:

  Gisteren mijn 1ste stukje vlees (kipfilet) aangebraden in mijn nieuwe De Buyer koekenpan. En dit ging perfekt. Ik begin er bijna lol in te krijgen :-). Ik heb nog nooit in mijn 63jarige leven zo’n fijne koekenpan gehad.

  Groet Hans

 13. Frans zegt:

  Vandaag thuis gekomen uit Parijs met mijn derde Buyer pan. Deze keer de 30 cm.
  Heb vorig jaar bij E. Dehillerin ‎in de Rue Coquillière bij les Halles al een kleine pan, een pan voor crêpes en een pan met twee handvatten gekocht om bijvoorbeeld aardappeltjes in te bakken.
  De pannen zijn eigenlijk spotgoedkoop van voor het 30 cm model betaal ik daar slechts €24
  Dehillerin is een van de grotere winkels voor professioneel kookgereedschap in Parijs. Een must voor iedere kookliefhebber trouwens. Alle Buyer pannen op voorraad tegen aantrekkelijke prijzen.
  De Buyer pannen zijn en blijven super in gebruik. Beste koop sinds jaren.

  75001 Paris, France

  • Prakkie zegt:

   Hoi Frans,

   Dank voor je enthousiaste bericht!

   Wat een geweldige aankoop en wat een prijs! Ja, dat is altijd weer leuk. Er is zoveel keukenmeuk in de verkeerde zaken tegen verkeerde prijzen! Daarom is het zo leuk dat we met elkaar de lezers kunnen berichten van de goede spullen en de goede adressen. Ook al is dat in Parijs. Overigens dank voor de winkel-tip. Ben ik in Parijs, dan ga ik zeker kijken. O, ik kan me er echt aan vergapen, al die kookatributen. En niet direct de behoefte om alles aan te schaffen. Maar gewoon genieten van mooi materiaal, mooie vormen, functionaliteit. Dat soort zaken. Kan ik zonder enige aanschaf toch met goed gemoed naar huis: weer zoveel moois gezien! Tja zo gaat dat.

   à bientôt!
   Prakkie

 14. Anja zegt:

  Hallo,
  Ik ben op zoek naar ’n fijne wokpan, met ’n beetje surfen kwam ik op uw site terecht.
  Nu heb ik ’n keramische kookplaat, bij ons in de wijk is koken op gas niet beschikbaar.
  Na het lezen van uw site raak ik helemaal enthausiast voor Buyer pannen!
  Is het ’n goed idee om ’n wokpan met vlakkebodem van Buyer te kopen en welk type adviseert u, kan door de bomen het bos niet meer zien!
  Op bijv. De site van kookpunt.nl raden ze af om de Buyer pannen op keramische bakplaten te gebruiken.
  Wat is uw mening en advies?
  Groeten Anja

  • Prakkie zegt:

   Dag Anja,

   Dank voor je reactie en welkom in de De Buyerclub!
   Volgens de gegevens van De Buyer is een pan ook prima te gebruiken op een keramische kookplaat. Geen probleem.
   Op hun site staat dat ook expliciet aangegeven. Zie o.a. http://debuyer.com/product.php?id=594&cat=63&background=orange3.

   Van kookpunt.nl heb ik geen hoge pet op. Op basis van hun informatie heb ik maar eens gebeld met hen. Krijg ik een verhaal dat begint met ‘veel klachten’ en na doorvragen eindigt in ‘dat er wel eens iemand was geweest’ met een kromme pan, had hij van een collega gehoord…. Op mijn argument dat De Buyer keramisch koken probleemloos acht en ook garantie biedt als het fout gaat (in welke vorm dan ook) had de betreffende niet meer reactie dan: nou ja, er was wel eens iemand geweest…
   Daarnaast had de betreffend het ook steeds over “natuurstaal”. Wat dat dan is? Maar dat wist ie zelf ook niet. Kortom, het maakte op mij geen enkele indruk en de mate van deskundigheid leek me uiterst twijfelachtig. Die waren daar duidelijk “overhetkookpunt.nl”!

   En wat dan te kopen? Ik heb van de goedkoopste versie van De Buyer een hele serie pannen en die bevallen me allemaal even goed, ook na jarenlang gebruik. Dus zoek naar de voor jou meest prijsprettige wok van De Buyer met platte bodem en schaf die aan. Jarenlang plezier gegarandeerd!

   Ik ben benieuwd! Laat maar weten wat het geworden is!

   groet,
   Prakkie

   • Anja zegt:

    Hallo prakkie,

    Heb net twee pannen gekocht bij mastercuisine ’n buitenlands bedrijf, daar hebben ze de serie die iets minder zwaar weegt, de zwarte stalen. Lijkt me ook beter voor m’n schouder en armen, daar heb ik nl. ’n groot probleem mee. Voor koken op kermische plaat lijkt me dat geschikter. Heb ’n 28 cm en ’n 20 cm gekocht, de wok hadden ze daar niet maar komt later. Ben ff bij het kookpunt geweest om naar de maten te kijken, die hebben de carbonserie erg zwaar en wat ’n prijzen! De 28 cm kost daar bijna sertig euro!

    De pannen zijn bij mastercuisine heel goed betaalbaar, alleen € 13,90 verzendkosten plus € 3,50 handlingkosten zijn aardig aan de prijs! Al met al niet duurder uit dan in Nederland.

    Ben benieuwd als ze binnenkomen.
    Groet, anja

    http://mastercuisine.eu/Pans-pots-specific/Frying-pans/Round-frypans/Round-Lyon-shaped-frying-pan-%D8-28-cm-blue-steel-by-DE-BUYER::512.html

    • Anja zegt:

     Hallo allemaal, mn nieuwe pannen zijn binnen!
     Rechtstreeks uit Frankrijk, zijn de Lyon-shaped frying bleu steel pannen.
     Zoals ik al boven heb vermeld licht in gewicht, ook natuurlijk dunnen.
     Toen ik de doos open deed dacht ik wat ’n kitsch pannen!
     Ben ze vandaag aan het inbranden, tjeetje wat ’n walmen komen daar af!
     Ook ben ik reuze benieuwd of ze aan mijn kook/bakverwachting zullen voldoen of dat ik beter de zware carbon pannen had kunnen kopen, de tijd zal het leren.
     Ga zo afscheid nemen van mijn tefal pannen, zonder wroering gaan ze de container in.
     De volgende aanschaf: de buyer woken dan graag ’n grote van rond de 40 cm, we zijn met vijf personen dus moet ie niet te klein zijn. Deze koop ik in nederland.
     Groet en veel kookplezier, Anja

     PS had er graag ’n foto bij gevoegd van de ‘lichte’ pannen maar wilde niet lukken!

     • Hans Kamphof zegt:

      Als je een De Buyer wok van 40 cm gaat kopen Anja hoef je niet meer aan gewichtheffen te gaan doen :-). Ik vind mijn De Buyer wok van 28 cm al zwaar; laat staan die van 40 cm.

      groet Hans

     • Prakkie zegt:

      Ja Hans, voorwaar een spierballenpan!
      Groet!
      Prakkie

     • Anja zegt:

      Hahaha Hans, krijg ik nog spierballen!
      Tsja wat moet je dan met vijf personen, wordt die 28 cm al gauw te klein!
      Groeten, spierballen Annie

     • Prakkie zegt:

      Hoi Anja,

      Gefeliciteerd met de aanschaf van deze pannen! Ik weet bijna zeker dat je er veel plezier aan zult beleven.
      Houd ons op de hoogte.
      En als je mij de foto’s per mail zendt, kan ik er wel een plankje voor vrij maken in mijn pannenhoek, als jij dat goed vindt.
      Laat maar weten.
      En de wok: als eerder gezegd, ga in een kookwinkel ook maar even het gewicht en de “handling” uitproberen.
      Want zoals Hans zegt: tis wel een spierballenpan. Maar ja, ik houd wel van zware pannen. Zie mijn gietijzeren waar in de pannenhoek.

      Groet!
      Prakkie

     • Anja zegt:

      Hallo Hans & Prakkie,

      Misschien ben ik wat over enthousiat!
      Heb net even zitten filosoferen en opzitten meten, idd 40 cm is wel wat groot en zal dan ook wel (te) zwaar worden! 32 cm lijkt mij toch wat realistischer!
      Ik heb nl de lichtere pannen gekocht omdat ik ’n schouder probleem heb zou dan toch te gek zijn om ’n mega zware wok te kopen.

      Thanks voor de back-up, groet Anja

     • Prakkie zegt:

      Hoi Anja,

      Bij de grote wok (32 cm) zit er een extra handvat recht tegenover de steel, wat het optillen/verplaatsen een stuk makkelijker maakt (en dus minder spierballen vergt).
      Dat heeft de grote koekenpan (32 cm) eveneens. Dat maakt zo’n zware pan een stuk handteerbaarder.

      Succes met de speurtocht!

      Groet!
      Prakkie

     • Prakkie zegt:

      Hoi Anja,

      Ik heb een foto van jouw pannen in de pannenhoek geplaatst, als nr. 11, na de duinpan (nr. 10). Kunnen anderen zich ook een beeld vormen van dit type lichtgewicht pannen van De Buyer (de Blue steel serie).

      Groet!
      Prakkie

 15. Hans Kamphof zegt:

  Een paar weken gelden had ik een Ken Hom wok gekocht. En deze was na een paar weken ’n miskoop.En omdat het een aanbieding was zat er géén garantie op. Dus vanmorgen bij Oldenhof in Zwolle een De Buyer wok (28 cm) gekocht.. Ben nu druk bezig om deze in te branden. Ik ben benieuwd hoe mij deze De Buyer wok zal bevallen.

  groet Hans

  • Prakkie zegt:

   Hoi Hans,

   Even los van het feit dat je geen succes had met de (Ken Hom) pan vind ik het weinig servicegericht, noch professioneel, dat het betreffend verkooppunt daar zo onbeschaamd mee om gaat. Dat schept geen klantenbinding. Vanuit die verkoper gezien zooo dom! Ik ga uit van het adagium: de klant heeft altijd gelijk! Dat schept meer warmte in je klantenkring (en daarmee omzet) dan “helaas pindakaas”. Ja, dat is echt heel slordig!

   Maar goed, uithuilen en opnieuw beginnen. Met een De Buyer-wok!
   Ik hoop dat je daar veel/meer plezier van hebt.
   En je zult gezien hebben: lengte, maar ook vorm van de steel maakt dat er geen enkel risico is dat je de handen brandt.

   Laat maar weten wat de ervaringen zijn! Ik ben benieuwd!

   Met dank en groet!
   Prakkie

   • Hans Kamphof zegt:

    Na bijna 9 jaar bijna dag-dagelijks koken met een Ken Hom wok is het wel wennen aan een De Buyer wok. Omdat de pan een stuk dikker is wordt deze minder snel warm/heet dan een Ken Hom wok. Ook de steel is op een andere manier aan de pan geplaatst zodat een paar maal de pan met inhoud op de keukenvloer lag 🙂 Maar de constructie van de De Buyer wok is vele malen beter dan de Ken Hom. Wordt vervolgd

    Hans

    • Prakkie zegt:

     Hoi Hans,

     Maar de wok moet ook echt stevig worden voorverwarmd. Ik kijk meestal even of ie begint te walmen, want dan kan het feest beginnen.
     De dunne woks zijn ook echt bedoeld voor snel vuur: vlug heet, vlug klaar. Maar ze houden niet/nauwelijks warmte vast. En dat is met staal of gietijzer wel zo. Goed doorverhit koelen ze ook niet zo snel af, al zou ik er ook nooit in één keer veel indoen. Kleine porties gaat het beste.

     En voortaan bord op de vloer? Valt het daar in! 🙂
     Succes!

     Groet!
     Prakkie

     • Hans Kamphof zegt:

      Hallo Prakkie,

      Dank voor je reaktie op mijn schrijfsel.
      De dunne woks zijn ontstaan in een periode waarin brandstof schaars en dus duur was. En in deze tijd van “energiecrisis” is een dunnere wok misschien nog niet zo’n slecht idee.Met
      de dalende gasvoorraden en de stijgende energieprijzen is het ook handig om aan onze portomenee. te denken. Begrijp met goed ik ben uiterst tevreden over mijn De Buyer wok en koekenpan maar deze gedachte kwam bij mij op na het lezen van jouw reaktie en is zeker NIET bedoeld als kritiek om jou.

      groet Hans

     • Prakkie zegt:

      Haha!
      Nou Hans, geen punt hoor.
      Ik ben net als jouw De Buyerwok: ik kan echt wel een tikkie hebben 🙂

      Groet!
      Prakkie

 16. Mar zegt:

  Beste Hans,

  Ik heb ook me miskocht aan zo’n Ken Hom pan. Dat is meer marketing (en leuk voor de kasstromen van Ken!) dan kwaliteit. Ik vond het een waardeloos ding. Weggegooid!
  En nu geniet ik al langere tijd van mijn De Buyerwok. Ik denk wel eens: dat had ik veel eerder moeten doen.
  Misschien iets voor op de basisschool: wat zijn de beste pannen (want dan kan je er ook letterlijk een leven lang lol van hebben)? Alle jaren verloren met troep is zoo jammer….

  “Viva De Buyer!”, zegt Prakkie. En zo is het!

  groet,
  Mar Vermeulen, Stroe(f)

  • Anja zegt:

   Haai Mar,

   Wat voor ’n maat wok heb jij gekocht en voor hoeveel personen kook jij daar in?
   Wil zelf ook ’n wok kopen maar heb moeite met de keuze.
   Waar heb je deze gekocht, bij Oldenhof?

   Groeten Anja

 17. Mar zegt:

  Hoi Anja,

  Ik heb de grote wok van 32 cm. Kleiner vond ik gefrunnik worden. Hier kan ik lekker in omscheppen, zonder dat het eruit schuift. En vooral bij eenpansgerechten heb ik lekker de ruimte. Maar het gaat ook goed als er weinig in zit. Ik kook voor twee personen. Prima formaat! En het is – zoals Prakkie zou zeggen – wel een spierballenpan. Mijn tip: ga in een winkel kijken en voelen en tillen wat voor jou het beste is.

  Succes bij de koopbeslissing!

  Groet,
  Mar Vermeulen

 18. Linda zegt:

  Hoi de buyer fans. Ik ben sinds kort ook “om” en kook alleen nog met deze superpannen. Heb inmiddels 5 verschillende maten, van ieniemienie tot een wok van 46 cm! Alleen wil ik vragen of het klopt dat de inbrandlaag steeds een beetje weggaat met afspoelen of afblussen vd pan. Ben benieuwd naar de reacties

  • Prakkie zegt:

   Hoi Linda,

   Dank voor je reactie! Leuk!

   Welkom in de club. Fijn dat je er ook met zoveel plezier in kookt! En je hebt al een heel assoriment!
   Het kan voorkomen dat de inbaklaag iets afneemt/beschadigd enz., maar kwestie van steeds invetten (voor ie de kast in gaat) en na gebruik hooguit reinigen met heet water. Mocht het echt schrikbarend worden, dan kan je de pan schoonschuren en opnieuw inbranden. Maar dat is echt uitzondering, zo is mijn ervaring.
   De eerlijkheid gebiedt dat ik met zure producten wel wat voorzichtig ben, vooral het lang laten staan (azijn, limoen e.d., maar ook tomatensap en zo).
   Ik ben wat dat betreft wel benieuwd naar jouw ervaringen en die van anderen, wat zure stoffen met de pannen doen.

   Groet!
   Prakkie

 19. Linda zegt:

  Hoi Prakkie, ik gooi idd nog weleens citroensap en mosterd enzo in de jus. Daar neem ik dan voortaan maar een ander pannetje voor. In mijn bericht lees ik trouwens een type foutje, mijn wok is natuurlijk 36 cm en geen 46. Ben nog net geen chinees restaurant!, :-):-):-)

 20. Prakkie zegt:

  Haha Linda, ik zag je ook al voor de hele straat koken! Al is dit formaat (36 cm) ook al van de pittige. 😉

  Groet!
  Prakkie

 21. Martijn zegt:

  Hoi Prakkie,

  Ook ik ben helemaal om. Gebruik de koekepannen met veel plezier. Nu ben ik ook nog op zoek naar een wok, maar hoe zit het nu precies met het gebruik van tomaten en zuren? De wok gebruik ik veel voor het maken van sauzen, en daarvoor met tomaten en/of azijn. Dan is De Buyer geen goede keuze? Of wel….

  Groet,
  Martijn

  • Prakkie zegt:

   Hoi Martijn,

   Mooi, een goede keus gemaakt! Geniet van de aanschaf en het gebruik!

   Over zuren in de pan: ik voorkom dat iets met zuren uren (!) staat te stoven in een De Buyerpan. Even is geen punt. Dat doen ze in de professionele keuken ook (zie de filmpjes op Youtube). Dus laat je niet weerhouden. En vandaar ook mijn vraag aan andere lezers en gebruikers van deze geweldige pannen: wat is jullie ervaring?
   De mevrouw in de kookwinkel die ik er ooit eens naar vroeg (“kunnen zuren in een De Buyerpan?”) reageerde of ik haar een oneerbaar voorstel deed. Ja echt! Maar naar haar idee geen punt. Misschien ook gewoon uitproberen.

   Laat maar weten wat jouw ervaring is. Ik ben benieuwd!

   Groet,
   Prakkie

 22. Pebl zegt:

  Prachtig blog Prakkie! Dank je wel.

  Sinds een paar dagen heb ik nu ook een de Buyer 24 cm koekenpan. Zat groot voor mij als vrijgezel. Een fantastische pan. Ik had wat problemen met het inbakken. Die non-stick eigenschap wilde maar niet komen. Van de week zag ik een youtube filmpje van een amerikaan die zweerde bij dierlijke vetten om in te bakken. Omdat ik tot vandaag olijf olie gebruikte dacht ik; Die moeten we onthouden. Vandaag bij de Jumbo een pakje vet spek meegenomen en net gebruikt in plaats van olijf olie (1 plakje is meer dan genoeg voor een 24 cm) ongelofelijk wat een vet daar uit komt, maar goed. De blinde vinkjes vlogen door de pan alsof die bekleed was met het gladste ijs dat je je maar kunt voorstellen. Die amerikaan heeft waarschijnlijk wel een punt.

  Ik kook trouwens op een goedkoop inductie plaatje, wat met de de Buyer pan een aanzienlijk stuk beter gaat.
  We zullen zien of het zo blijft of zelfs nog beter wordt. Ik ben in ieder geval om. de Buyer pannen og Gietijzer vanaf nu. Ik heb al een QVist Salmon (ca. 2 liter Dutch Oven) zonder pootjes besteld bij QVist.nl om wat kleinere porties hachee en andere eenpans gerechten in te koken. Ik kan me niet voorstellen dat zuren de patina zo veel aantasten dat er problemen optreden, (en indien wel, dan gewoon opnieuw inbakken hè?) Dan zou het internet vol klachten staan, en gezien de lange traditie van stalen kookgerei zou het zeker bekend zijn (net zoals geen afwasmiddel gebruiken en niet in de vaatwasser

  • Prakkie zegt:

   Hoi Pebl,

   Wat fijn te lezen dat de pan zo’n succes is. En ja, jouw aanpak met spek is weer een hele nieuwe! (Dat prijzen ze oveigens wel aan bij dutch ovens! Maar ja, die cowboys op de prairie hadden natuurlijk ook geen olijfolie… 🙂 ). Maar fijn dat dit werkt en weer een goede tip.
   En dat vind ik ook van jouw opmerking over zuren: ik maak me inderdaad misschien onnodig zorgen. Dan zou internet vol staan met die klachten. Kortom: ik gooi op basis van jouw aanmoediging die schroom dan ook maar overboord. En laat via de blog de ervaringen weten.

   Dank (voor het compliment) en groet!
   Prakkie

 23. Pebl zegt:

  Ik heb ondertussen mijn pan grondig schoon gemaakt met afwasmiddel en zelfs staalwol en RVS schuursponsjes. Gegarandeerd dat die beginnende non-stick laag dat niet heeft overleefd.
  Daarna goed afgespoeld, goed gedroogd met theedoek en daarna verwarmd. Beetje olijfolie heel dun uitgesmeerd met tissue, afgespoeld, toen weer verwarmd en dit keer met een klontje roomboter weer een dun laagje uitgesmeerd. Resultaat: prima non-stick. Ik denk dat ik maar eens olie en boter/vet spek afwisselend ga gebruiken. Misschien dat ze elkaar aanvullen om de poreuse gaatjes te vullen of zoiets. Die dingen hebben natuurlijk niet overal hetzelfde formaat of dezelfde vorm. Vet spek heeft overigens een hoger rookpunt dan olijfolie of boter.
  Dit naar aanleiding van een tweede Youtube filmpje dat ik vond;

  Er waren me een paar broodjes ingebakt. Het gaat snel op zo’n krakkemikkig inductie plaatje, helemaal dat ding van mij dat maar zo’n 3 bruikbare instellingen heeft
  (te koud, veeel te heet (heb eens een emaille pan te lang op laten staan; dat emaille was net popcorn en vloog alle kanten op en dat wil je natuurlijk niet in je maag hebben (glas!)), die onzin instellingen laat ik maar weg. Ik ben nu wel aangestoken met pannenvirus. Ondertussen een set gietijzer koekenpannen (6″, 8″ en 10″ voor € 30) en twee Dutch ovens (2qt en 1 qt) gekocht bij QVIST.nl
  Zodra ik ze in gebruik neem gaan de rest van mijn oude tefal- en emaille-gedrochten de container in.

  • Prakkie zegt:

   Hoi Pebl,

   Tja zo heeft iedereen zijn favorite wijze van inbranden. Dank voor de uitgebreide uitleg.
   Moest erg lachen om het beeld van “popcorn”. Dag pan!

   Ik heb tot op de dag van vandaag erg veel plezier van de gietijzeren pannen. Leuk dat je dus ook tot koop bent overgegaan van deze spierballenpannen.
   Veel plezier ermee!

   Groeten,
   Prakkie

 24. Pebl zegt:

  Hoi Hoi. Niet (echt) gerelateerd aan deBuyer pannen, maar de aardige meneer van PostNL heeft net mijn nieuwe inductie plaatje afgeleverd. Deze heeft én een timer (5 min -180 min) én temperatuur regeling (60C – 240C). Vanavond mooi even uitproberen. Met een beetje geluk kan ik hier straks mijn Dutch oven opgooien (zachtjes natuurlijk) en heb dan enorm veel mogelijkheden.
  Een veilige frituurpan, Slow-Cooker, en ik ontdek vast nog wel meer mogelijkheden. Deze is veel beter dan mijn oude van de kijktroep-shop. Dit keer een Tristar IK-6174. Bij verscheidene winkels te kopen. Ik heb hem gisteren bij Alternate.nl gesteld. Die leveren tegen zeer scherpe prijzen en hebben de beste after-sales service die ik tot nog toe heb meegemaakt. Net even geprobeert met mijn de Buyer pannetje. 60C 5min instellen, pan erop en Power On – Binnen een minuut “Op temperatuur” indicatie op het LCD display, afgewisselt met de timer die netjes de minuten aftelt die nog te gaan zijn, dan kort “piep-piep”, klaar, en hij schakelt uit. Mooi! – ik werd knettergek van die oude plaat. Dat ding was continue aan het piepen. Pan eraf? piep piep piep net zolang tot je hem uitschakelde. Ook bij het opstarten en veranderen van vermogen. Piep Pieeep Pieep Pieeep. Wat een rotding. Deze is ook wat groter en ziet er stukken beter uit. Bedieningspaneeltje achter glasplaat, échte tiptoetsen en geen plastic membraan dat je in moest drukken. Kortom, laat mijn gietijzer kookwaar maar aanrukken meneer Qvist! 😀

 25. Anna zegt:

  Ik heb net mijn koekenpan voor het eerst ingebrand volgens Prakkies wijze. Is het normaal dat het zwart afgeeft als je het inwrijft met olie? (na het afspoelen van het verbrande zout)
  En ook dat de pan niet egaal donker gekleurd is? En zelfs op sommige plekken licht gereliëfd is?
  Alvast bedankt!

  • Prakkie zegt:

   Dag Anna,

   Ja, je zal zien dat de tissue of doek licht gekleurd raakt. Dat hoort zo. En wat let je als je voor begruik weer even opnieuw invet met een schone (tissue)doek. Het beeld van reliëf herken ik. Mijn pannen waren na inbakken heel “spikkelig” (ik dacht nog: oeps, gaat dat goed??), maar dat trekt tijdens het gebruik weg en de pan is wel direct “anti kleef”. Om dat wat vreemde resultaat zijn er ook die alleen met vet inbranden. Ook dat levert goede resultaten op. Zoveel smaken…

   Veel plezier met je pannen!

   Groet,
   Prakkie

  • Hans Kamphof zegt:

   Hallo Anna,
   Ook ik had met mijn de Buyer koekenpan 22 cm last van reliëf. Ik heb dit opgelost door een aantal keren tostís in de koekenpan te maken. Men neme: 2 sneetjes brood(wit of bruin’): besmeer de sneetjes aan beide zijden met boter of margarine: plakje kaas ertussen en aan beide zijden bruin bakken. Na een paar keer vlieg alles door de pan als een tierelier.

   Hans

 26. Chlorophyl zegt:

  Ik heb mijn 2 de buyer pannen ingebrand met arachide (pinda) olie. Deze wordt speciaal voor wokken gebruikt omdat deze olie heel heet kan worden. Ik heb het gedaan op de wijze zoals in bijgaand filmpje. Geen 11 keer hoor maar een keer of 4. In het filmpje kan je heel goed zien hoe het inbranden gedaan wordt.

  http://m.youtube.com/watch?v=xoIO8YOpyN4

  • Prakkie zegt:

   Dag Chlorophyl,

   Als er een rode draad te ondekken is met betrekking tot het voorbereiden van De Buyerpanen, dan is het wel dat iedereen zo zijn eigen aanpak heeft. En dat is prima. Dat blijkt ook uit het filmpje: er wordt een methode aan de hand gedaan, maar het kan ook anders. Tweede rode draad is de zorg die een ieder voor de pan heeft om hem (of haar?) na goede voorbereidng te gebruiken.

   Veel plezier van je aankoop!

   Groet,
   Prakkie

 27. Sylvia zegt:

  Ik heb vandaag mijn eerste de Buyer koekenpan besteld van 28 cm.
  Ben benieuwd, heb heel wat afgezocht op internet voordat ik besloot deze te bestellen. Ik heb al 22 jaar fijne kookpannen van Cristal Spring en een fijne gietijzeren braadpan van Emalco maar was niet tevreden over mijn koekenpannen met antiaanbak laag. Die dingen blijf je kopen, ze zijn zo weer op. In de beter kookwinkel werd mij een le Creuset aangeraden met een antiaanbak laag van EUR 109,00.
  Plaatstaal(of ijzer genoemd en door mijn moeder altijd gebruikt) bestond volgens hen niet meer!!!
  Gelukkig werd op internet het tegendeel duidelijk.

  P.S. Mijn moeder had 2 ijzeren koekenpannen, gitzwart door het gebruik maar ook een beetje geblutst. Ze had nogal eens de vlam in de pan, deed dan de keukendeur open en gooide de pan de tuin in. We moeten daar nog altijd om lachen.
  Sylvia

  • Prakkie zegt:

   Hoi Sylvia,

   Wat een geweldig beeld schets jij van je moeder: hatsekidee, pan eruit! Daar houd ik wel van hoor, dat soort aktie. Tja, voor de pannen geen feestje, maar je kan niet alles hebben ;-). Geweldig!

   Wat een flauwekul verhaal van die kookwinkel! Nooit meer naar toe, want die hebben er dus geen verstand van. Topkoks koken nog altijd met plaatstaal (lees De Buyer). Maar ja, misschien zat voor de kookwinkel meer marge op de Le Creusetpan (overigens ook een puike kwaliteit hoor! maar das weer een ander verhaal).

   Ik zweer bij plaatstaal en een goedkope soort gietijzer. Gaat prima! Van de zomer nog een simpele kleine ovale gietijzeren pan gescoord: nog geen 13 euro! Winkeldochter in een Franse supermarkt. Kijk, zo kom je leuk aan je spullen!

   Geniet van je aankoop!

   Groeten,
   Prakkie

 28. Sylvia zegt:

  Ik heb mijn de Buyer koekenpan inmiddels ontvangen en ingebrand met zout. Wel wat relief daarna maar ik had al gelezen dat dit niet abnormaal is.
  Afgelopen weekend deze koekenpan gebruikt met boter voor het bakken van shaslicks.Dit ging super, alles kreeg een mooi bruin korstje, de pan wordt inderdaad veel heter dan een antiaanbak koekenpan.
  Gisteren heb ik in olijfolie ( even voorgekookte) aardappeltjes gebakken maar dat was toch wat minder, evenals het bakken vandaag van nasi( uit de diepvries en ontdooid). Alles bakte wat meer aan dan ik had gehoopt. Ik heb de pan daarna met water en zout opgezet om de aanbaksels te kunnen verwijderen. Moet ik het inbranden nog een keer herhalen, of heb ik de olie niet heet genoeg gehad?
  Ik weet eigenlijk niet goed waar het aan ligt.
  Sylvia

  • Prakkie zegt:

   Hoi Sylvia,

   Mijn reactie is natuurlijk op afstand, dus helemaal inschatten wat er fout gaat kan ik niet.
   Maar: ik verwarm de pannen ook altijd voor op lage pit. Laat maar lekker op temperatuur komen. Dan met voldoende/matig vet (roomboter en/of olie) het product erin. Let wel: in zowel aardappel als rijst zit zetmeel en dat ligt altijd tricky. Overigens kan dat per aardappel verschillen (het aanbakken). Een goede tip is: niet meer vet erbij, maar blus met een beetje water en schraap gelijk de aanbaksels los. Dat klinkt merkwaardig, maar dat doet het geweldig! Jouw nasi-aanplak herken ik bij gebruik van de wadjang. Ook daar doe ik dan een scheutje water bij en schep direct om: het water verdampt en de aanbaksels komen los. Overigens gaat het reinigen van de pan daarna onder warm water prima. Soms ziet de pan er dramatisch uit, maar komt eigenlijk altijd goed. Geduld!

   Houd moed! Komt altijd goed!

   Groet!
   Prakkie

   • henk zegt:

    ach prakkie, hier in indonesie gaat de wadjang de kali in na het koken,en een hand zand erin en schuren maar….. ik heb er verschillende , aluminium, van nog geen 1 euro met een doorsnede van ongeveer 30 cm tot 50 cm en een prijs van 10 euro.. en die is echt super!! zo glad als baby billetjes…..
    ik heb ook een gietijzeren, maar door zijn gewicht staat ie al een hele poos verstopt in de keuken.:-) wat kan ik doen hier aan het voorkomen van schimmel in mijn pannen?? na het invetten gebruik ik ze soms een lange tijd niet, en dan komen hier de zwammetjes vanzelf …. snap je?? gewoon een krant erdoorheen en bakken?? zoals ik nu doe, of heb jij een anti= schimmel aanpak??
    groetjes uit het nog steeds mooi indonesie..

    • Prakkie zegt:

     Hoi Henk,

     Wat leuk weer eens wat te vernemen vanuit het verre Indonesia. En jouw beschrijvingen leveren bij mij steevast paradiijselijke beelden op. Ik zie je al staan in de kali, met je pan. En of ie nu wel of niet schoon wordt. Wat een genot moet dat zijn, daar te vertoeven.
     En mooi dat je zo’n rijk assortiment pannen hebt. O, ik kan soms niet kiezen welke pan ik ga gebruiken. Volkomen on-snik natuurlijk, maar dat kan mij niet schelen. Ik geniet erg van mijn pannenrijkdom.

     Tja de zwammen. Is het een idee de pannen na het invetten (waarmee? plantaardig?) te bestrooien met zout? Voor gebruik zou ik ze in ieder geval stevig met heet water reinigen, goed heet laten worden en dan olie en de prak. Maar mogelijk heb je met jouw inventiviteit al een oplossing gevonden.

     Dat het je goed gaat op die tropische verrassing van je!
     Groet,
     Prakkie

     • henk zegt:

      selamat sore prakkie,

      dat afwassen met heet water, daar moet je nog eens over nadenken…………. snap je het?? de kali is ijs en ijskoud water, , helaas geen warmwaterbron ;-)) nu zullen enkele lezers hun wenkbrauwen fronsen , maar afwassen en jezelf wassen gaat in de rivier…… duzzzz altijd wel een beetje vettige borden en pannen.
      soms zet ik wel eens een paar pannen op het vuur,met water, en was daar dan de hele zooi een keer goed mee af, dan heb ik weer een schoon bord om van te eten zullen we maar even onsmakelijk zeggen.. de olie waar ik in bak,is plantaardig, ja.. vaak maisolie.
      dat hebben van vele pannen,is eigenlijk een luxe probleem…. hebbedingetjes,eigenlijk….mijn lievelings pannen,dat zijn er 3, staan eigenlijk altijd op het komfor……… de andere hebben de tijd om champignons in te kweken…
      ps.. de slakken hier,dunnen aardig uit!!! wat zijn die dingen lekker!!!!!!!!!!!

      groetjes maar weer uit de o zo mooie jungle

     • Prakkie zegt:

      Hoi Henk,

      Jij zegt:
      “Soms zet ik wel eens een paar pannen op het vuur,met water, en was daar dan de hele zooi een keer goed mee af, dan heb ik weer een schoon bord om van te eten zullen we maar even onsmakelijk zeggen”.

      Daar doelde ik op met het schoonmaken van de pan. Los van de tropische verrassing waar jij zit, zijn het daar natuurlijk niet de omstandigheden waarin we hier in Nederland in zitten: alles netjes aangeharkt en verzorgd. Maar dat beeld van jou in die kali is gweldig! Pannen wassen, je tanden poetsen en god weet wat nogmeer. Nee, dan hier: zo gebakken aan alle comfort zou de pleuris uitbreken als het gas op was, of het electriek. 🙂 Het dorp. de provincie, het land zou te klein zijn! En jij maar glimlachen in de kali. En gelijk heb je.

      Geniet ervan. Ik zou zoo willen ruilen!

      Groet!
      Prakkie

  • Linda zegt:

   Hoi Sylvia,
   Ik had precies hetzelfde probleem met “aanbakken” van aardappeltjes en rijst. Ben gewoon stug door blijven bakken en na een aantal bakbeurten glijden ze nu als een tierelier door de pan!! Heb ook inmiddels geleerd dat de aardappels natuurlijk ook wel een korstje ,moeten krijgen dus niet al te snel draaien!
   succes met bakken.
   Linda

   • Prakkie zegt:

    Dank voor je reactie Linda. Zo kunnen we elkaar als gebruikers mooi van tips voorzien. Eén ding is zeker: de leden van De Buyerclub twijfelen niet aan de kwaliteit van de pan. Maar het gebruik heeft zo zijn kenmerken/eigenschappen. Die kunnen we dan samen delen. Waarvoor dank!

    Groet!
    Prakkie

 29. Koos zegt:

  Ha Prakkie,
  Dank je wel!
  Ik ken je blog al ruim een jaar.April/mei vorig jaar kocht ik het boek Handboek voor de perfecte steak van Marcus Polman en daar stond in dat de buyer pannen de beste zijn voor het bakken van steaks. Daarna ben ik gaan googlen op de buyer pannen, ik geloof namelijk niet meteen meer alles wat mensen me vertellen;). Enfin, toen kwam ik jouw blog tegen. Resultaat van jou en meibloempjes enthousiasme was dat ik 3 pannen van de buyer tegelijk heb besteld. De 20, de 24 en de 32 cm. Stevig foutje gemaakt met inbranden. Ik deed ze namelijk alle drie tegelijk op het vuur met een laag van ongeveer anderhalve cm arachide-olie erin en een tijd op hoog vuur laten staan. De hele keuken en kamer hier blauw *grin*. Dat heeft wel een tijd geduurd voor dat was weggetrokken. Ervoor had ik de pannen goed af gewassen, daarna uitgekookt met aardappelschillen en daarna weer af gewassen. Daarna dus ingebrand. Later nog 2 pannen van 28 cm besteld, waarvan 1 voor het bakken van vis. Die heb ik anders ingebrand, wel eerst af gewassen en uitgekookt met de aardappelschillen. Daarna ingebrand door een flinke scheut arachide-olie en dat beetje uitgesmeerd met keukenpapier en dat op hoog vuur, dat een aantal keer herhaald. Deze laatste methode, daarmee bakt de vis in elk geval wel af en toe flink aan. De eerste 3 pannen bakken praktisch nooit aan. De vispan zal ik nog een keer inbranden met zout, jouw methode dus. Kijken of dat beter gaat. Mede door de pannen van de buyer bak ik hier nu heerlijke steaks omdat de pan de oven in kan.

  Groet,
  Koos

  • Prakkie zegt:

   Hoi Koos!

   Dank voor je reactie!
   What a story… Huis blauw. Oei.
   Tja, geen lagen olie hoor. Beter meermaals een laagje met tissue ingewreven en dan na afkoelen weer herhalen. Hoeft ook niet zo’n hoog vuur te zijn. Maar laat ik eerlijk zijn: ook voor mij is het altijd weer vallen en opstaan als het om koken gaat. Maar ook in het leven ;-).

   Mooi dat je zo geniet van de puike set pannen!

   Groet!
   Prakkie

 30. Koos zegt:

  Nog even. Denk toch dat het eerder een laag was van een halve cm arachide-olie.

  Groet,
  Koos

 31. arie kleijn zegt:

  Hoi Prakkie,
  Heb net een 24 cm. Buyerpan weggelazerd. 10 jaar gebruikt. Aangekoekt e.d.. Gekookt met soda. Weinig resultaat.
  Gladschuren en opnieuw inbranden misschien? Nieuwe kopen? Ben benieuwd naar jouw advies.
  Groet,
  Arie.

  • Prakkie zegt:

   Hoi Arie,

   Ik zou vlug weer in je kliko duiken, want dat is echt zonde! Of het ding moet kromgetrokken zijn of zo (kan bijna niet bij De Buyer). Want met een schuurspons (en het nodige geduld) kan je de pan weer terugbrengen naar schone staat en dan opnieuw inbranden. Weggooien is echt niet nodig (dat doe je alleen met jakkiebakkietefal en consorten 🙂 ).

   Ik hoop dat ik niet te laat ben….

   Succes!
   Groet!
   Prakkie

 32. Lorenzo zegt:

  Hallo allen,

  ik heb op de koksschool gezeten en daar werden de koekenpannen van plaatstaal nooit met vocht gereinigd. Deze werden met zout en tissue gereinigd. na gebruik pan eerst met tissue en daarne met zout en tissue. Zout absorbeert en reinigd voldoende. Doe dit wel wanneer de pan nog voldoende warm is en anders even warm maken anders werkt het niet voldoende. Vocht hooguit aan de buitenkant van de pan gebruiken.

  Groet

  Lorenzo

 33. Hans zegt:

  Hallo Prakkie,

  Ongeveer een half jaar geleden had ik een wok van De Buyer aangeschaft. Omdat ik hier NIET mee kan werken heb ik deze weg gedaan.. Ik bleef problemen houden met de instabiliteit van deze wok ondanks dat ik er een ring bij had gekocht om de genoemde stabilteit te vergroten Ik vond het weggegooid geld.

  groet Hans

  • Prakkie zegt:

   Ach Hans, dat is nu jammer. Tja, De Buyerpannen zijn prima kwaliteit, maar bij gebruik blijkt of ze voldoen aan de verwachtingen. Spijtig dat jij er geen succes mee hebt, maar ook goed dat je dat meldt. Het hoeven niet allemaal lyrische verhalen te worden. We zijn per slot kritische consumenten en dat is goed.

   De pan verkocht? Of via deze blog in de aanbieding?

   Groet!
   Prakkie

 34. Bibiane zegt:

  Hoi Prakkie,

  Hier nog iemand die opzoek is naar nieuwe pannen voor inductie…
  Twijfel twijfel.. Keramische anti aanbak of debuyer. En door jou ervaringen en andere de andere ben ik om
  Ik heb je pannen pagina zitten bekijken, nu kan ik verkeerd gekeken hebben. Maar een wokpan zag ik er niet tussen staan.. Klopt dat? Gebruik je die niet?
  Zag van Debuyer de ‘countrypan’ is dit idee van wok ( van de mineral B element) denk je?

  Bedankt voor je leuke site/ blog

  • Prakkie zegt:

   Dag Bibiane

   Volgens De Buyer zijn de pannen ook geschikt voor keramisch koken. Das geruststelling 1. Daarnaast heb je garantie op de pannen. Mislukt het, kan je terug naar de wnkel en geld terug (maar zo’n vaart gaat het echt niet lopen hoor!). Bewaar evengoed de aankoopbon.

   Nee, ik heb geen De Buyerwok, want ik heb een gietijzeren wok (wadjan) en die bevalt mij prima. En nu mijn kasten al uitpuilen van de pannen… Soms is het keuze maken in het leven 🙂
   Maar dat betekent dus niet dat ik de De Buyerwok niet goed zou vinden. Maar hoeveel wokken heeft een mens nodig? Haha!

   De countrypan is meer een “hapjespan”, maar geen wok (die is beslist ronder en hoger). Maar of de verschillen nu zo evident zijn? Mijn tip: ga naar een goede kookwinkel en ga voelen, kijken, vasthouden en ruiken. Weet wat je wilt en zie welke pan daarbij past. Kon maar zo zijn dat daardoor de countrypan je praktischer lijkt dan de wok. Let ook op gewicht en handelbaarheid.
   Blind bestellen via internet zou ik – gelet op de prijs – niet doen.

   Succes bij je beslissing, maar laat je leiden door kwaliteit.
   Dank voor de complimenten!

   Groet!
   Prakkie

 35. Sisi zegt:

  Prakkie wat zijn je ervarringen met de laatste pannen? blue steel dacht ik?

  • Prakkie zegt:

   Dag Sisi,

   Als je de berichten volgt zal je zijn opgevallen dat de uiteindelijke keus ook sterk bepaald wordt door individuele wensen. Rode draad van alle berichten is wel, dat we er met elkaar achter zijn dat je beter kan gaan voor kwaliteit dan voor (veelal ook nog dure) troep. En oriënteer je op je gemak. Ga een goede kookwinkel in en laat ze maar vertellen. Dat vindt het personeel ook leuk en die begrijpen je worsteling en laten je met glimlach weer gaan als je niets koopt. Want ze weten: die is serieus bezig. En uiteindelijk sta je daar aan de kassa met je eerste aanschaf. Ik heb er samen met mijn pannen boer een glaasje op genomen. “Prakkie, een historisch moment!”, zei hij en ik zag een traan glinsteren in zijn ogen, terwijl ik mijn neus snuitend net deed of ik verkouden was. 🙂 Wat een ontroerend moment in het leven van die man. En in dat van mij natuurlijk.

   Welke versie je ook kiest uit het onderhand overweldigend aanbod van De Buyer, een teleurstelling zal het niet worden.
   Succes!

   Groet,
   Prakkie

 36. Daphne zegt:

  Hallo Prakkie,

  Vandaag de Buyer Mineral B Element pan gekocht, gewassen met zeer heet water en toen ingebrand met olijfolie. Dat laatste vermoedelijk veel te veel olie want blijft nu een kleverig geheel. Inmiddels met schuursponsje begonnen om deze laag te verwijderen en wil dan opnieuw gaan inbranden met een kleine hoeveelheid neutralere olie, aangebracht met papier op de pan. Is dit inderdaad een goed idee? En tweede vraag; op welke manier krijg ik de pan nu het beste weer helemaal terug in oude (aangekochte) staat? Met schuursponsje gaat moeizaam en duurt heeeeeel lang…

  Hoor het graag alvast bedankt!

  Groet, Daphne

  • Prakkie zegt:

   Hoi Daphne,

   Dank voor je reactie!
   Ach wat een werk! Beste versie voor het inbranden is echt een heeeel dun laagje olie. Goed werkt: een bakje olie, dot tissue, dot in bakje olie dopen en dan de pan licht (!) invetten. Dat proces kan je als je wilt herhalen (steeds na volledig afkoelen van de pan). Maar in één keer een dikke laag olie heeft geen zin.

   Een tip zou zijn: de pan opzetten met water en flink wat azijn. Nasaal geen feestje, maar de zurigheid werkt als alles mee zit het meeste vet weg. En anders – bij uitzondering! – op de hooste stand in de vaatwasser. Het is immers de bedoeling de vette laag eruit te krijgen. De stalen pan wordt er niet minder van. Je zal alleen het inbakken opnieuw moeten doen. En dan na gebruik alleen schoonmaken met heet water (uit de kraan), zonder sop of wat voor ontvetter dan ook.

   Ik hoop dat je succes hebt en de moed erin houdt.

   Groet,
   Prakkie

 37. Bibi zegt:

  Hoi Prakkie,

  Ik ben erg blij met de pan! Nu zie ik jou foto’s weer en vroeg ik me af hoe ze zo ‘mooi’ egaal krijgt. Is dat puur van het inbranden?? Of gewoon veel en lang gebruiken??

  Groetjes bibi

  • Prakkie zegt:

   Hoi Bibi,

   Dank voor je reactie!
   Fijn dat je blij met met de pan. Ik hoop dat je veel kook- en bakplezier zult beleven met de pan.
   Die foto’s zijn gemaakt na het inbranden. Door de tijd heen zijn ze door het gebruik donkerder geworden, maar nog steeds zo egaal, zoals jij zegt.

   Groet!
   Prakkie

 38. Purgie zegt:

  Ik vind dit een nuttige uitleg voor het inbranden van een stalen pan, flaxseed oil is natuurlijk niet nodig maar wel het liefs arachide (pinda) olie, deze olie kan heel heet worden..

  Ik ben heel blij met mijn buyer pan, heb vorige week pannenkoeken gebakken, gewoon met bloem, eieren, melk en roomboter.. Super !!

  • Prakkie zegt:

   Hoi Purgie,

   Dank voor je reactie!
   Gelijk heb je! Het zit hem in de finesses: beperkt olie (arachide prma) en vooral keer op keer met tussendoor afkoelen. hele plonzenin één keer heeft geen zin. daarom is het filmpje heel illustratief.
   Wat fijn dat je geniet van het goede keukenmateriaal! ja, zo is koken steeds weer een feestje!

   Groet!
   Prakkie

 39. Geweldige blog Prakkie!
  Heb mij een paar deBuyer koekenpannen aangeschaft een paar weken geleden omdat ook ik genoeg had van die antieaanbaklagen die “verdwijnen” maar dat inbranden was toch een beetje tobben.
  De site van de fabrikant toont een andere manier (laagje olie) maar deze laatste spreekt me meer aan.
  Mijn rookmelder ging wel af de eerste keer 😊 dus ramen en deuren open en afzuigkap op hoogste stand is wel aan te bevelen.

  Oldenhof bestaat al wel heel erg lang. Vroeger was het niet alleen een kookwinkel. Ik herinner me nog dat ik als kind van drie daar een wenteltrap opklom…. Mijn moeder kocht haar eerste wasmachine in 1953…

  • Prakkie zegt:

   Dag Toosjew,

   Dank voor je reactie en het compliment!

   Ik vind de versie met heeel licht invetten, inbranden en dan na afkoelen opnieuw ook de mooiste versie. Alles meer aan olie leidt allen maar tot plakkerige toestanden en slecht resultaat.

   Wat leuk dat jij Oldenhof dan al zo lang kent! Dat zal toen vast ook geen keten zijn geweest van meerdere zaken.

   Groet!
   Prakkie

 40. steven zegt:

  Hoe moet er dan opnieuw begonnen worden? Ik heb mijn eerste De Buyer pan ingebrand zoals er in het boekje stond, met heet water afspoelen, 1cm olijfolie en een tijdje laten opstaan. Het gedeelte waar de olie zat, was blank gebleven. Maar het gedeelte zonder olie is heel goed zwart + een restand van een laagje machineolie? Gewoon de pan opnieuw opschuren en zoals het filmpje, Arachideolie een keer of 11 branden?

  • Prakkie zegt:

   Dag Steven,

   Vreemde tekst in het boekje… Want dat levert geen mooi eindresultaat op.
   Het is uithuilen en opnieuw beginnen: schoonmaken (schuren) en dan echt met een film olie (vanaf een doek/tissue) en steeds langzaam opwarmen, tot de rook eraf komt (hoeft ook niet op hoog vuur!) en dan afkoelen. Of het 11 keer moet… Je ziet vanzelf het resultaat ontstaan en ook gebruik maakt dat de laag steeds meer “anti-aanbak” wordt.

   Ik hoop dat de tweede poging een beter resultaat geeft!

   Groet!
   Prakkie

 41. steven zegt:

  Met opschuren, wat moet ik daaronder verstaan, schuurponsje geel groen, zo een ijzer schuursponsje of een korrel 120 bij wijze van spreken

  • Prakkie zegt:

   Hoi Steven,

   Ik doel niet op een vlakschuurmachine hoor. Een pannenspons lijkt me de te verkiezen versie.
   Overigens heb ik nog een andere versie achter de hand, welke geen enkele moeite vergt:

   “Ingebrand, aangekoekt vet verwijderen zonder veel boenen? Neem een stevige vuilniszak en smeer het vette voorwerp
   (koekenpan, ovenrooster, ovenschaal etcetera) in met ouderwetse klodders groene zeep. Zet dit in de vuilniszak
   en plaats er een schoteltje ammonia bij. Zak dichtknopen, 24 uur wachten. Daarna was je het vet er redelijk makkelijk af.
   Eventueel herhalen. Ik kan u melden: het is absoluut waar. Het lijkt wel toveren!”
   Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3018065/2011/11/06/Verdwenen-huismiddeltjes-het-lijkt-wel-toveren.dhtml

   Let wel: ik heb dit eens gedaan met een ovenrooster. Resultaat: als nieuw!! En verbluffend eenvoudig.
   Daar kan geen schuurspons tegenop! Het werk niet bij aluminium…

   Succes!

   Groet,
   Prakkie

 42. Onno zegt:

  Goedenavond Prakkie en overige lezers,

  Momenteel zoek ik een vervanger voor mij 28 cm doorsnee Ikea hapjespan.

  Zocht eerst naar keramische pannen maar sinds kort (mede door deze site) overtuigd om voor plaatstaal of gietijzer te gaan.

  Mijn vraag is eigenlijk of deze pannen van De Buyer ook geschikt voor Macaroni (gehakt bakken groentepakket erbij water erbij macaronisaus kruiden erbij)

  Of zijn daar de randen wellicht te laag voor.

  Bij voorbaat dank voor de eventuele reactie.

  Onno

  • Prakkie zegt:

   Dag Onno,

   Dank voor je reactie!
   Gelet op de beschrijving van het gebruik van jou van de pan, zou ik afzien van een plaatstalen pan (a la De Buyer) en gaan voor een nieuwe hapjespan. Kies een roestvrijstalen exemplaar of een pan met keramische binnenlaag. Lijkt me prima in deze situatie. Kijk bijv. eens op http://www.pannenhandel.nl, al is het maar ter oriëntatie.

   Ik hoop dat je er wat mee kan!

   Groet!
   Prakkie

   • Hans Kamphof zegt:

    Hallo Prakkie en Onno,

    Met alle respect Prakkie maar ik gebruik mijn hapjespan voor alles en nog wat voor wat koken betreft. Dus inclusief “wokken”, macaroni maken, opwarmen van kant en klaar maaltijden en braden van stukjes vlees. Om het gruwelijke woord maar eens te gebruiken een multifunctionele pan. Ik zou niet anders meer willen. Wel gekocht in blue steel omdat deze wat lichter van gewicht is Verkrijgbaar bij Horecastyle. http://www.horecastyle.nl.
    groet Hans

 43. Onno zegt:

  Dank voor je reactie Prakkie, ja ik heb op meerdere fora gelezen dat zure zaken als tomaten lastig zijn in een plaatstalen pan. Maar dat het niet uitgesloten is, je beschermlaag moet goed ingebrand zijn, mogelijk pas na een jaar van aankoop van je pan, hij moet glanzend zwart zijn.

  Het is een lange termijn project dus toch wil ik het proberen 🙂

  Mijn oog is momenteel gevallen op de De Buyer Countrypan,
  http://pannenland.nl/countrypannen

  Ik lees ook vaak dat men nauwelijks verschil merkt qua prestaties tussen de goedkopere Force Blue lijn en de duurdere Mineral B lijn.

  pannehandel.nl, bedankt ik zal eens gaan kijken.

  Wellicht ook interessant, een mooi filmpje hoe men een wok inbrandt:

  Groet,
  Onno

  • Prakkie zegt:

   Hoi Onno,

   Als je gaat voor kwaliteit is dit echt een heeeel goede keus. En ook echt een spierballenpan!
   Ja, wat dat betreft is er veel moois te koop hoor.
   Dank voor het wetenswaardig filmpje. Daar kunnen ook anderen weer hun voordeel mee doen.

   Verschil tussen Force blue en Mineral B is vooral de duurzaamheidsgedachte (eerlijk ijzer). Voor het overige dezelfde kwaliteit.
   Per definitie is wat dan ook van De Buyer kwaliteit.
   Het is net als met electriek: wil je gaan voor groen dan kies de dat, maar de lamp brandt er niet beter of minder van.

   Succes met de keus van aanschaf!
   En veel plezier met de (uiteindelijk) aangeschafte pan!

   Groet!
   Prakkie

   • Hans Kamphof zegt:

    Hallo Prakkie,
    Omdat mijn hapjespan van carbon steel wat (te) zwaar voor mij begon te worden- tsja leeftijd hé – heb ik vandaag (16 januari 2015) een hapjespan van 24 cm van force blue gekocht. Dit omdat deze wat lichter van gewicht zou zijn. Nu lees ik in jouw antwoord aan Onno dat de Force Blue van een mindere kwaliteit zou zijn dan de Mineral B/Carbon Steel. Althans dat maakte ik eruit op. Of lees ik dit verkeerd? Het zou toch zonde v/h geld wezen dat ik een “kat in de zak” heb gekocht en deze pan na een x aantal jaren weg zou moeten doen omdat deze dan “op” zou zijn. Of maak ik me nodeloos ongerust?

    groet Hans Kamphof

    • Prakkie zegt:

     Hoi Henk,

     Ik gooi hem er maar gelijk in: NEE je koopt geen kat in de zak! Ik weet niet precies uit welk fragment jij de twijfel haalt, maar mijn moraal is: welke pan van De Buyer ook, het is altijd goed. Ga je voor duurzaam staal, of lichtgewicht, of standaard? Het is allemaal puikie wat de klok slaat. Geen zorgen. Met de juiste behandeling – nu daar heb jij voldoende ervaring in – is ‘elluke’ pan van De Buyer een prima pan. En ik heb geen aandelen in die zaak hè! 🙂

     Wel had ik een discussie met Onno de V. over het gebruik van zuren in – in het algemeen – een plaatstalen pan. De een vindt dat geen probleem, de ander is daar toch wat aarzelend. Het is bijna net als met het inbranden: de één doet het zus, de ander doet het zo. Maar allemaal hebben we reuze plezier van De Buyerpannen.

     Hooguit is het formaat of het gewicht of de vorm punt van twijfel (zo als jij ook al zegt). En ook daarbij blijkt dat de een reuze lol heeft van een wok, waar de ander zweert bij de countrypan.

     Voor mij is er maar één criterium: het moet een De Buyer-pan zijn. Als dat er op staat, dan is het goed. Ik zou zooo een reclame-slogan kunnen bedenken. Maar daar is Miele al mee aan de haal gegaan. 🙂

     Geniet dus onbezorgd van je aankopen!

     Groet!
     Prakkie

 44. steven zegt:

  Het inbranden is blijkbaar nog altijd niet goed gelukt. Heb mij 24cm pan opgeschuurd en dan volgens het filmpje geprobeerd, maar blijkbaar moet de film echt filterdun zijn? Tijdens het opwarmen begon de olie samen te trekken en begon je “relief” te zien. Gevolg is dat de pan precies aangebakken is. Met mijn tweede pan heb ik het filterdun proberen aan te brengen en tijdens het opwarmen af en toe met een keukenpapiertje de olie weer open gewreven als deze weer bubbels en relief begon te vormen. Het resultaat ziet er wat beter uit als bij mijn eerste pan, waar ik vandaag trouwens ontdekt heb, dat de laag afgaat na het braden en proberen schoon te krabben met een plastieken spatel. Derde keer goede keer voor de eerste pan en weer opschuren en ….? Of kan ik totaal niet een pan inbranden:s

  Hoe kuisen jullie de pannen trouwens? Vandaag patatjes gebraden, dus veel vuil, maar met warm water en een doek alleen krijg ik het niet proper.

  • michelle zegt:

   Hoi Steven,

   Ik herken je probleem. Ook wij hebben lang zitten rommelen met dat inbranden. De beste versie is bij ons gebleken: een lichtvette doek en dan steeds de pan heel licht inwrijven. Op een laag pitje laten inbakken (je ziet vanzelf dat de rook eraf komt en pde panlicht kleurt), dan weer af laten koelen en dan opnieuw herhalen. kan ook de volgende dag. En iedere keer dat je hem gebruikt ook zachtjes voorverwarmen en met een heel klein waasje olie gaan gebruiken. En langzamerhand bakt de pan dan ook in. Het is niet iets dat je even op een middagje vlug doet. Haastige spoed…

   Bij aankoek weer proper maken: opzetten met een laagje water en het laten losweken. Beste is ook na gebruik gelijk de meeste resten eruit te halen (met keukenpapier of zo). En anders er kokend water ingieten. Hoe meer de pan inbakt, hoe minder hij aanbakt. Wij kuisen hem op die manier zonder problemen.

   Ik hoop dat je er zo wat mee voort komt!

   Succes en veel plezier met de pan.

   Groetjes
   Michelle

   • Prakkie zegt:

    Hoi Michelle (in antwoord op Steven, zie hieronder),

    Dank voor je informatie. Daar kunnen we wat mee. Tja, het is soms ook gewoon uitproberen. Ik heb eens een mislukking gehad bij een gietijzeren pan. Dat was “uithuilen” en opnieuw beginnen. Laten we eerlijk zijn: hoe vaak brandt een mens een pan in? Zie daar!

    Dank en groet!
    Prakkie

 45. Pingback: Pannenkoeken – Roger Van Damme | Broodbakken - Ijs bereiden

 46. Pingback: Inbranden van een nieuwe De Buyer Mineral B pan (seasoning) | Broodbakken - Ijs bereiden

 47. Marlyn zegt:

  Hoi Prakkie,
  Ben op zoek naar vervanger van tefal koekenpannen en die Buyers klinken wel heel interessant! Misschien een rare vraag maar ik vraag mij af of er heel klein beetje van die zwarte laag in het eten komt en als dat zo is of dat ongezond is. Omdat ik las dat het zwart ietsje af kan geven op een witte doek. En omdat ik weet van eten waar echt aangebrande stukjes op zitten dat dat ongezond is. Weet jij daar iets van, kun je me geruststellen (tefal gaat niet voor niets de deur uit)?

  • Prakkie zegt:

   Dag Marlyn,

   Als de pan goed is ingebakken kunnen er geen stukjes loslaten. we zal de vette laag altijd een waas achterlaten op de doek. Maar als stukjes gaan loslaten (mij niet bekend) dan zal je de pan weer helemaal schoon moeten maken en opnieuw inbranden. Mocht ook de vette waas je niet aanstaan: doe dan voor gebruik een druppel of wat olie in de pan, een doek erdoor, flink “schoonvegen” en dan gebruiken: probleemloos!

   Ik heb de pannen al jááren en gebruik ze met heel veel plezier. Geniet ervan! En reken erop dat gevoelens van spijt gaan opwellen gaandeweg het gebruik: dat had ik jaren eerder moeten doen…

   Groet!
   Prakkie

   • Meibloempje zegt:

    Lieve mensen, dat zwarte laagje is echt niet nodig! Ik schuur de pan elke keer na gebruik schoon met een ijzeren pannenspons. Gloeiendheet afspoelen (belangrijk!), afdrogen, en meteen invetten. Ik heb dus prachtige blanke pannen, en ze werken evengoed super. Doordat je de pan invet terwijl hij nog goed heet is (net als in de gebruiksaanwijzing staat) neemt hij m.i. Wat van het vet op, en zorgt dat er niets kan aanbakken.

    • Prakkie zegt:

     Dag Meibloempje,

     Met dank voor je reactie en de tip.
     Mooi, zo heeft iedereen zijn eigen wijze om om te gaan met De Buyerpannen. En daarin is steeds één rode draad te ontdekken: we hebben allemaal veel plezier van de pannen!

     Groet,
     Prakkie

     • Meibloempje zegt:

      Geen dank! Ik zie dat sommige mensen zo aan het worstelen zijn en zich afvragen wat ze verkeerd doen omdat ze geen ‘mooi zwart laagje’ krijgen… vandaar dat ik even reageerde. Het punt is gewoon: altijd ingevet houden, en de pan goed verhitten voordat je het eten erin doet. Dan bakt hij niet aan … met of zonder zwart laagje. 😉

 48. Erri zegt:

  Vraagje. We hebben een inductie kookplaat. Nu zitten we te twijfelen tussen de buyer en le crEuset les forGees pannen. Ik heb begrepen dat de buyer pannen op de inductieplaat langzaam moeten worden opgewarmd. Van stand 1, 2, ,3 ,4 , 5 en niet warmer dan stand 5 zetten van de inductie kookplaat. Terwijl we 9 standen hebben anders zouden ze kromtrekken?

  Wat is julie ervaring met la Creuset Les Forgees koekenpannen?

  • Prakkie zegt:

   Dag Erri,

   Met le creuset heb ik geen ervaring. Maar ik weet wel een enthouiaste gebruikster (Lisette; kiwienzo) :
   http://www.kiwienzo.nl/review-le-creuset-wok-les-forgees/
   Mogelij verstrekt dat jou de gewenste informatie.

   De Buyerpannen zijn relatief goedkoop, geen anti-aanbak, maar een natuurlijke anti aanbaklaag en garantie.
   De Buyer prijst zelf het gebruik op alle warmtebronnen aan, voor zover mij bekend zonder restricties. Misschien is er een blogger met inductie-ervaring? En: de garantie maakt volgens mij een zorgeloos gebruik mogelijk. Als na kromtrekken de aankoopbon kan worden overlegd…

   Succes met de beslissing!

   Groet,

   Prakkie

 49. Wim zegt:

  Ik gebruik de ijzeren pannen/wokpannen al meer dan 40 jaar en zijn gewoon bij de horecagroothandel uit voorraad in alle maten te koop en die je wel in iedere grote stad hebt en voor lagere prijzen dan de kookwinkels.
  Een plaatstalen wokpan kun je het beste bij een Chinese groothandel kopen zijn dunner, sneller heet, blijven ook beter op temperatuur en licht zodat je echt kunt wokken en niet er alleen maar in staat te roeren omdat je de pan te zwaar vindt.
  En deze lichte wokpannen worden ook professioneel bij de Chinees of Thai gebruikt en kosten bijna niets, een wokpan van 40 cm voor om en nabij15 euro.

  • Prakkie zegt:

   Dag Wim,

   Dank voor je reactie!
   Mooi dat je ook zo enthousiast bent over de plaatstalen pannen! Velen zijn je voor gegaan.
   En een goede tip van de wok. Want inderdaad: een plaatstalen of gietijzeren wok vraagt – vooral bij een pittig formaat – om spierballen. En dat maakt de handling niet altijd even handig.

   Groet!
   Prakkie

 50. Mischadejong zegt:

  Dag allemaal,

  Ik bemoei me maar even met de discussie over wel of niet keramisch of inductie en zo als het om de Buyer-pannen gaat. Wat ik kan zeggen is dat ik al jaren deze pannen gebruik. Door nogal wat verhuizingen heb ik zowel op electrisch gekookt, als gas, als keramisch, als inductie. Nog steeds heb ik dezelfde de Buyer-pannen. Geen kromtrekken of dat soort dingen. Nog steeds met veel plezier maak ik (stevig!) gebruik van deze pannen. Tja, ik kan een uitzondering zijn. Overigens konden andere pannen veelal wel de bak in na verhuizing. Na gas en dan keramisch of inductie: dag pannen! Maar dat is dan de variant Blokker/Hema/V&D, zeg maar. Of emaillepannen. Los van dit verhaal vind ik overigens het koken op gas het fijnste. Maar dat komt misschien ook door mijn beroep. Ik ben namelijk restaurantkok. Geen “Jonnie Boer”, maar wel veel ervaring. Ook professioneel gebruiken we hier overigens de Buyer-pannen!

  Ik ben dus erg benieuwd naar de reactie van anderen.

  Mvg,
  Mischa

 51. Irm zegt:

  Ik heb een de Buyer B-Element pan gekocht. Moet ik de bijenwas er eerst afhalen en hoe? Dan met dun laagje rijstolie verwarmen en afkoelen en dat herhalen of ook nog zout erbij?

  • Prakkie zegt:

   Dag Irm,

   Tja als je de berichten een beetje hebt gevolgd dan zie je dat de een het zus en de ander het zo doet. Eigenlijk is er geen eenduidig recept. Ik meende dat te hebben, totdat anderen met hun eigen succesaanpakken komen. En zo delen we met elkaar wat wel en niet werkt. Wil je toch nu iets weten: ik ben nog het meest voor de light seasoning met heel weinig olie (arachide oid) en dat herhalen. Zie he onderhand wereldberoemd filmpje!

   Succes en geniet van je aankoop!

   Groet!
   Prakkie

 52. Koos zegt:

  Ik ga denk ik ook 1 aanschaffen van 28cm wat ik mij afvraag is wat nou precies het verschil is tussen de carbon en de mineral. Hoef je de Mineral niet zelf in te branden omdat hij al met bijenwas is bewerkt? want waarom zou je anders een Mineral kopen? Verder zou ik willen weten hoe jullie de pan schoonmaken na te hebben gekookt, kan het met een een kunstof afwasborstel of? En komt er snel een kras in pan met aanraking van een mes of vork of moet je echt er om denken en de bodem bijna niet aanraken? Als laatste als je de ban inbrand zoals op filmpje je hie boven 11x herhalen, ben je dan klaar of moet het ooit weer gedaan worden. Heel wat vragen maar hoop dat iemand me kan uitleggen het één en ander 🙂

  bvd

  • Prakkie zegt:

   Hoi Koos,

   Dank voor je reactie.
   Als je de berichten op mijn blog volgt heb je gezien dat er eigenlijk geen eenduidige seasoning is. De en doet het zus, de ander doet het zo. En in alle gevallen is er veel plezier van de pan. Wil je toch een tip: doe die seasening een paar keer (11 keer vind ik ook wat overdreven) en je hebt een pan klaar voor gebruik. Verschil tussen carbon en mineral zit hem in het materiaal. Het is maar net wat je aanspreekt. Ga vooral voelen en kijken en ruiken in de kookwinkel. En besluit dan.
   Afwassen altijd onder lauw water en met een gewone afwasborstel. Kan alle soorten zijn. Geen schuren en schaven en krabben. Dus ook geen scherpe messen en stalen spatels en zo. Vind ik… Want er zijn er die ook daar gewoon mee te keer gaan. Een groot deel is ook uitproberen. Eigenlijk kan er ook niet zoveel verkeerd.

   Succes met de aanschaf en veel bakgenot. Weet dat velen je zijn voorgegaan en dat er met veel plezier (en verbazing) met dit type pannen wordt gekookt. De investering dubbel en dwars waard!

   Groet!
   Prakkie

 53. Koos zegt:

  Bedankt voor je antwoord prakkie ik ga dan voor de Carbon denk ik. Ik ga altijd heel voorzichig om met met mijn pannen alleen de mensen om mij heen niet allemaal dus vandaar dat ik een pan wil die wel tegen een stootje kan als die licht in aanraking komt met een vork/mes en niet dat er gelijk krassen ontstaan in de bodem. Maar dat valt dus wel kan ik uit je verhaal opmaken

  • purgie zegt:

   Ik zou zeker de mineral kopen. Door die waslaag en ietwat andere metaal samenstelling roest de pan minder. Tevens is de pan wat dikker. Als je toch een levenslange pan koopt kan je beter iets meer geld uitgeven. Ik ben in ieder geval blij met mijn pan. Al ziet hij er al na en jaar al niet meer uit. Zwart van kleur. Maar, wat ik heb ontdekt is dat een antiaanbak pak steeds slechter gaat bakken maar bij deze pan is het omgekeerd. Hij gaat steeds beter bakken !!!

   • Prakkie zegt:

    Hoi Purgie,

    Dank voor je reactie.
    Ik kan natuurlijk niet voor anderen spreken, maar roest heb ik in al die jaren nog nooit op mijn De Buyer-pannen gezien. Goed gebruik en onderhoud geeft roest geen kans. Daar maakt de soort staal overigens niets uit.

    En ja, dat is leuk hè: de pan ziet er steeds ‘minder’ uit, maar bakt als de beste.

    Succes met je pannen!

    Groet,
    Prakkie

 54. Koos zegt:

  oke purgie thx voor de jouw info ik neem het mee 🙂

 55. Miranda zegt:

  Hallo Leden van de De Buyer-fanclub,

  Mede naar aanleiding van enthousiaste reacties hier heb ik drie de buyer pannen aangeschaft (een crepe-pan en twee koekenpannen). Ik zag heel erg op tegen het inbranden (en terecht, want ondanks alle tips hier ben ik niet zeker van het resultaat). Ik deel, voor inductiegebruikers, graag mijn ervaringen.

  Ik ben gegaan voor de methode dunne laag olie uitsmeren op de pan met een tissue. Ik begon met heel weinig (naar mijn idee, niet meer dan een theelepel) maar kennelijk was dat nog te veel want ik kreeg druppels en uitlopers (zeker niet zo mooi als op het filmpje hierboven). In ieder geval ik vond het vrij lang duren eer de olie begon te walmen en echt zwart werd het na meerdere beurten ook al niet. Probleem is: ik kook op inductie en in het bijgevoegde boekje staat dat je de pannen niet op een te hoge stand moet zetten ivm mogelijk kromtrekken dus vandaar… ik zat op stand vijf.) In de veronderstelling dat ik het goed had gedaan (had iedere pan toch een stuk of vier keer behandeld met de methode hiervoor) ben ik gaan bakken met de crepepan maar er beleven helaas etensresten aan plakken (die getracht te verwijderen met water, dat ging redelijk, maar toch hou ik wat plekken in de pan, aan de zijkanten, maar ingevet met olie geeft het weinig relief, wellicht trekt dit bij gebruik nog weg?). Tussenconclusie: veel te lief geweest voor de pannen, want toch niet goed ingebrand.

  Ik ben weer verder gegaan met inbranden (had ondanks de eerdere druppels weinig relief en plak in de pan, dus zonder schoonmaak tussendoor) en heb de inductieplaat (met het angstzweet in de bilspleet) wat hoger gezet (7 voor de crepepan (dunne bodem) en 8 voor de koekenpannen) en eindelijk werd de bodem goed zwart! De pannen zijn ook niet kromgetrokken.
  De bodems van de pannen zijn zo goed als zwart en hebben weinig relief en zijn zo goed als plakloos (ben ook telkens met een tissue door de pan gegaan om eventuele uitlopers weg te halen). De bodems van de koekenpannen zien er nu echt goed uit (ik ben zelfs een beetje trots…).
  Ik houd wel een beetje problemen met de opstaande randen, die worden het minst snel zwart. Dit heb ik vooral bij de crepepan die ik dus als enige al in gebruik had genomen en tussendoor met water had schoongemaakt. Eigenlijk zijn de randen nog helemaal niet echt lekker zwart en blijft de olie er een beetje als plak op achter. Het is niet veel, maar toch… Moet ik dit verwijderen (en hoe dan? Ik wil de bodems eigenlijk niet opnieuw inbranden) of nog een paar keer doorgaan met inbranden of komt het met gebruik wel goed? Of moet ik me er overheen zetten dat ik de randen niet goed ingebrand krijg (ik bedoel, daar bak je ook niet echt op).

  Eindconclusie:
  -bij inbranden op een inductieplaat, de stand wel wat hoger zetten dan gemiddeld anders brandt het niet goed in
  -juiste methode om de opstaande randen zwart te krijgen (?)

  Hartelijke groet,

  Miranda

  • Prakkie zegt:

   Dag Miranda,

   Dank voor je bericht.
   Uit de reacties op deze blog blijkt dat er zoveel versies en voorkeuren zijn. De een doet het zus, de ander doet het zo. Mijn laatste pan heb ik een paar keer ingebrand zoals jij schetst en daarna gewoon gebruikt. Na gebruik weer licht invetten en so on. Een prima resultaat! Zie ook Meibloempje, die ze net zo vrolijk weer opschuurt na gebruik en er minstens zoveel plezier van heeft.
   Kortom: er is eigenlijk geen remedie. Ik ben onderhand wel zo ver dat ik denk: niet te veel trammelant, gewoon gebruiken, goed ondehouden en ook dan jarenlang plezier van de pan.

   Succes!
   Groet,
   Prakkie

   • Miranda zegt:

    Hoi Prakkie,

    Ik gebruik mijn pannen nu al een tijdje; heel anders in gebruik dan mijn oude Teflon-pannen.
    Zo langzamerhand leer ik er mee werken en bevalt het eigenlijk zeer goed. Ik begrijp nu waarom ze dit de beste steakpan noemen! Ik blijf toch twijfelen over het inbranden… Telkens als ik de pannen gebruik, lijkt het wel of de inbrandlaag fletser wordt; er komen lichtere plekken in (door etensresten denk ik) en soms het lijkt wel of de laag een beetje loskomt. Als ik bijv. een eitje bak dan zie ik er na het omdraaien ook zwarte puntjes op, volgens mij van de laag. Lijkt mij niet de bedoeling, qua gezondheid, maar misschien hoort het er ook een beetje bij? Is dit een gevalletje “uithuilen en opnieuw beginnen”?
    In een van mijn pannen heb ik per ongeluk drupje sinaasappelsap gemorst. Vrat meteen een stukje van de laag weg, met een kleine witte plek in de pan tot gevolg… Moet ik daarop nog actie ondernemen? De plek zit niet in het midden van de pan en is ook niet zo groot. Volgens de gebruiksaanwijzing, als ik die goed begrijp, zou ik de hele pan opnieuw moeten inbranden. Wat denk jij, als deskundige?

    Waarom worden deze geweldige pannen eigenlijk niet gewoon ingebrand en wel verkocht? Gat in de markt volgens mij; ik had er in ieder geval wel wat euro’s extra voor over gehad!

    Alvast weer veel dank voor je deskundige inzichten…

    Hartelijke groet,

    Miranda

    • Prakkie zegt:

     Hoi Miranda,

     Ja, was ik weer.
     Ik herken wat jij schetst ten aanzien van het wegfreten van de laag. Om die reden ben ik altijd voorzichtig met zure zaken in de pan. Al beweerde de mevrouw van de kookwinkel dat er geen enkele reden voor is. Ze keek me ook aan met een blik of ik haar een oneerbaar voorstel deed… Overigens gaat er in professionele keukens ook van alles in die pan. En anders na schoonmaken weer lekker in het vert. Bij heel frequent gebruik (bij mij dagelijks) ga ik ze ook niet steeds inbranden, want door het gebruik vormt zich vanzelf weer een nieuwe laag. Na gebruik lauw water (geen sop o.id.) en goed drogen met keukenpapier. En dan zoals jij al schetst in het vet en klaar.

     Het tweede euvel (“er laten stukjes los”) zou ik grondig aanpakken: de pan weer schoonschuren met staalwol en weer van voren af aan beginnen. Tja, je hebt er even werk aan, maar dat is ook de consequentie van het gebruik van deze soort pannen. Maar daar staat zoveel bakplezier tegenover, dat ik het er ook letterlijk voor over heb. Al dik 10 jaar geniet ik nog iedere dag van het gebruik (en de resultaten) van deze pannen.

     Let wel: ik ben door gebruik ervaringsdeskundige, maar uit de berichten op deze blog blijkt wel dat ieder zo zijn of haar gebruik en toepassing heeft. Dus wat ik meld is één van de vele meningen. En daar heb jij nu ook wat handige tips aan toegevoegd, kunnen anderen weer hun voordeel mee doen.

     Dank en groet!
     Prakkie

    • Wim zegt:

     Vroeger werden deze pannen ingebrand met reuzel en er werd altijd in reuzel gebakken.
     Ik heb nog een grote ijzeren koekenpan die gegarandeerd meer dan honderd jaar oud is, hij is nl van mijn opa geweest die hem dagelijks gebruikte.
     Zelf brand ik mijn pannen nooit in, maar gebruik hem de eerste paar keer met reuzel.
     Zelf heb ik een ijzeren vispan, een aantal crêpe pannen, diverse koekenpannen, diverse woks en een paella pan die ik allemaal al meer dan 40 jaar gebruik.
     Pannen van plaatstaal gaan meerdere levens mee en nog belangrijker hebben geen gevaar voor je gezondheid zoals Tefal en andere anti aanbakpannen
     Wat betreft de pannen afwassen, dit is wat mij betreft geen probleem, maar dan alleen met water afspoelen en nooit in de afwasmachine.

     • Prakkie zegt:

      Dag Wim,

      Dank voor je reactie!

      En wat leuk, want jouw bericht en jouw beleving bevestigt dat dit pannen zijn voor het leven! Het is niet gebruikelijk, maar eigenlijk zou je zo’n onverwoestbare set moeten krijgen bij de kraam. En dan niet voor vader of moeder, maar voor de kleine spruit. En dat dan in plaats van hansop, slap en andere zaken waar je toch echt geen 50 jaar mee doet (mag ik aannemen). Of de blije ouders ook blij blijven als je met zo’n stapel staal en gietijzer voor de deur staat is nog even de vraag, maar de kleine kan nog jaren, ook tegen eigen kinderen en kleinkinderen zeggen: jaha, die heeft papa/mama gekregen toen ie nog in de wieg lag.

      Zetten wij hier een traditie in gang? Een ieder die de uitdaging wil aangaan is van harte uitgenodigd. Kraamvisite wordt nooit meer wat het was…
      “Jij nog een beschuitje met muisjes?”
      “Nee, doe mij maar een gebakken eitje uit die stoere koekenpan”

      Een variatie op de door jou genoemde reuzel is vet spek. Maar ja, wie gebruikt dat nog? Maar ook daar is het prima mee inbranden. Bij gietijzeren pannen was dat het gebruik.

      Met dank en groet!
      Prakkie

 56. Paradijsvogel zegt:

  Hoi Prakkie en anderen,

  Ik ben via deze site (interessante discussie, trouwens!) op horecastyle.nl terecht gekomen. Maar daar staan alleen de plaatstalen uitvoeringen van De Buyer op en die zijn supergoedkoop (zelfs met btw). Zijn dat dan anderen dan de serie waar jullie het steeds over hebben (mineral en carbon)? Ik vind het een beetje verwarrend, vooral omdat het mij ook om de goede warmtegeleiding gaat (zoals bij gietijzer) en dan vind ik plaatstaal niet echt logisch klinken. Ik stel me namelijk voor dat je dan hotspots krijgt, vooral bij gebruik op gas.
  Wat zeggen jullie?

  • Prakkie zegt:

   Hoi Paradijsvogel,

   Dank voor je reactie en compliment!

   Niets zo persoonlijk als de keuze van een pan. Zo wijst deze blog uit.
   Ik heb al jaaaaren veel plezier van de rest-toe-recht-aan versie plaatstaal. Wordt all over the wolrd gebruikt.
   Dat mineral/carbon is vooral een duurzame/groene versie. maar ik heb er niets mee…. Tja.

   Succes met je overwegingen!

   Groet,
   Prakkie

  • purgie zegt:

   Die mineraal is dikker en naar mijn weter iets beter staal wat minder snelbroest. Heb ik al eens uitgezocht en op dit forum gezet.

   Ben er laatst achtergekomen dat een keer pannenkoeken bakken op hoog vuur niet alleen de beste pannenkoeken bakt maar ook nog eens een perfect in brand methode is.

 57. Geraldine zegt:

  Ik ben vandaag voor het eerst in een 20 cm pannetje begonnen. Wel met een laagje kokosolie, maar goed opgelet inderdaad in verband met een kans op vlam in de pan. Maar ik heb een tijd als kok gewerkt, dus dan heb je zulks al in het achterhoofd… Het is wel even wennen en er komt zeker nog een grotere bij. De keuze was tussen deze en Carl Victor. Die laatste is al ingebrand, maar de bodem was niet zo mooi glad als werd beweerd en daarbij krijg ik altijd de indruk dat gietijzer toch best een kwetsbaar product is. Wel halverwege de brandmelders voor de zekerheid weggehaald, gossie het stond best blauw hier. Ik heb geen zout gebruikt en ook niet de pan eerst met afwasmiddel schoongemaakt, enkel bloedheet water. Daarna- na het inbranden- een hamburgertje er in gedaan, was best spannend 😀 maar het ging goed en hij was lekker op brood. 🙂

  • Prakkie zegt:

   Dag Geraldine,

   Dank voor je reactie.
   Tja als iets duidelijk wordt uit de grote hoeveelheid reacties met betrekking tot inbranden, blijkt iedereen zo zijn eigen aanpak te hebben.

   Succes met je pannen!

   Groet,
   Prakkie

   • Geraldine zegt:

    Ik heb precies gedaan, wat er bij de gebruiksaanwijzing staat. De kleinere stond wel na twee keer gebruik in de kast en de grote gebruik ik zeer regelmatig. Maar ik wrijf ze schoon en dus niet met water. Ik wilde de kleine gebruiken en wat schetst mijn verbazing… Roest! Is dit schadelijk voor de gezondheid? Heb het zoveel mogelijk weggeveegd en toen tòch maar gewassen. Het werkt dus blijkbaar niet dat inbranden 😥 heb volgens mij wat roest binnengekregen met mijn gebakken eitje. En op internet nergens informatie. Weten jullie raad? Groeten, Geraldine

    • Miranda zegt:

     Oei! Ik heb drie pannen, nog niet zo lang, en aan de buitenzijde van een heb ik ook al een paar kleine roestplekken (van niet goed afgeveegde druppels water) geconstateerd. Sindsdien ben ik meer alert op roest… Ik was de pannen na gebruik altijd direct af met zeer heet water en droog ze daarna direct goed af met een (keuken)doek. Daarna ook direct goed invetten met wat (kokos)olie op een keukenpapiertje, dan krijgt het vocht volgens mij geen kans. Ik neem daarbij niet alleen de binnenzijde maar nu ook de buitenzijde en onderkant goed mee. De roestplekken zijn bij mij niet erger geworden, in ieder geval!
     Ik heb het gelukkig niet aan de binnenzijde van de pan maar ik kan mij voorstellen dat je schrikt!

     • Prakkie zegt:

      Hoi Miranda,

      Dank voor je adequate tips voor Geraldine. Nee, roest is niet de bedoeling. En ja: de pannen lekker vet houden. Dat is de beste remedie. En mocht je toch een keer roest aantreffen: grondig verwijderen en eventueel opnieuw inbranden. Het materiaal is er nu eenmaal gevoelig voor. Staal. Eén keer raden waarom meneer Blokker en consorten al die andere soorten leveren. Maar ja, die bakken dus voor geen meter. Ik neem dus het extra onderhoud op de koop toe.

      Groet,
      Prakkie

    • Prakkie zegt:

     Hoi Geraldine,

     Miranda heeft ook al gereageerd op jouw bericht, dus fiets ik er maar even achteraan. Tja, het blijft natuurlijk staal waar je mee werkt. dat kan roesten. Dit soort pannen vraagt even wat aandacht en zorg (waar we overigens allemaal dol op zijn 🙂 ). De werkwijze van Miranda volg ik ook altijd en ik heb geen last van roest. Evenmin bij mijn gietijzeren pannen, die daar ook erg gevoelig voor zijn. En is er toch roest (buitenkant) dan afschuren met een staalsponsje, afspoelen en goed drogen. Klaar voor gebruik. Binnenkant: dan de pan grondig reinigen met een schuurspons. Die roest moet echt weg, want dat lijkt me niet gezond. Daarna goed afspoelen en na controle (desnoods handelingen herhalen) weer inbranden. In ieder geval licht ingevet wegzetten in een niet vochtige/klamme omgeving. En bij frequent gebruik moet je van roest dan geen last meer hebben. Maar als gezegd: het blijft natuurlijk staal.

     Kortom: laat je niet ontmoedigen, houd de pannen lekker vet en geniet van het ongekende bakgemak.

     Groet!
     Prakkie

     • Geraldine zegt:

      Ik had echt alles gedaan zoals ze zeiden en er is geen water in de buurt geweest en dan toch roest. Ik vind het gek. Maar bedankt voor jullie reactie. Groet! Geraldine

     • Hans Kamphof zegt:

      Mijn de buyer koekenpan van 22 cm gebruik ik nu ruim één jaar (2 tot 3 maal in de week.) En mijn de buyer hapjespan van 24 cm dagelijks. En ik heb nog Na het afwassen wel goed afgedroogd natuurlijk.

      groet Hans

     • Prakkie zegt:

      Hoi Hans,

      Het is altijd weer fijn te lezen dat er – na misschien wat opstartproblemen – zo genoten wordt van deze pan. En als we op deze wijze elkaar van tips en aanwijzingen blijven voorzien… Das toch mooi! En dan zijn we met elkaar nog duurzaam bezig ook! Want wat scheelt dit een weggooien van pannen.
      Buiten de commerciële sites (kookwinkels e.d.) is deze blog van “Prakkie” de site met informatie over De Buyer! Ik sta bovenaan bij Google (o.a. bij dit item) door jullie enthousiaste reacties. Ook dat vind ik mooi!

      Dank dus ook voor jouw reactie(s)!
      Groet!
      Prakkie

     • Hans Kamphof zegt:

      Er is ’n zin weggevallen. Ik heb nog nooit last gehad van roestvorming

     • Prakkie zegt:

      Ik ook niet.
      Noch persoonlijk, noch met mijn pannen! 🙂
      Groet!

 58. Christina zegt:

  Ik twijfel tussen een mineral B of een goedkopere carbon versie. Wie weet het verschil?

  • Prakkie zegt:

   Dag Christina,

   Dank voor je bericht! Leuk dat je wat van je laat horen.

   De keus is erg persoonlijk. Zelf ben ik erg voor “van dik hout zaagt men planken” en oorspronkelijk. Dus ik zou gaan voor de carbon versie. Mijn pannen zijn allemaal van die soort. En puik hoor! Nog nooit spijt gehad van… Maar als de voor de mineral B wilt gaan… (vind die laatste versie een hoog ‘marketing-gehalte” hebben). Is ook iets persoonlijks. De een kiets dit, de ander dat.
   Maar welke soort ook: koken met De Buyer is een feestje! Je zou willen jaren eerder deze pannen te hebben aangeschaft!

   Succes met je beslissing en geniet van je aankoop!

   Groet,
   Prakkie

 59. Christina zegt:

  Bedankt voor je snelle reactie! Een vriendin van mij zweert ook bij deze pannen en toevallig vertelde ik haar vandaag over mijn ellende met koekenpannen. Had drie jaar gelden een perfecte keramische pan gekocht, die nu dus al stuk is gegaan. En toe vertelde zij dus over deze franse pan. Ik ga dan ook voor de Carbon versie. Ik heb er nu al zin in!

  • Prakkie zegt:

   Hoi Christina,

   Complimenten voor je vlotte besluit. Goed dat je doorpakt! En voor jou een warm welkom als het volgende lid van de als maar groeiende De Buyer fanclub.
   Jij gaat veel plezier beleven aan die aanschaf! Daar durf ik mijn pan voor in het vuur te steken!
   Geniet ervan!

   Groet,
   Prakkie

 60. anna iken zegt:

  Kan iemand mij vertellen wat ik moet doen nu de pas gekochte buyerpan, aan de buitenkant heftig bruin roest?

  • Prakkie zegt:

   Dag Anna Iken,

   Tja dat lijkt me een kwestie van afschuren. Daar kan die pan wel tegen. Als de roest oppervlakkig is kan je volstaan met een staalwol. En anders iets van schuurpapier. En vanaj nu de pan ook aan de buitenkant even wat invetten na gebruik (beetje arachideolie o.i.d). En stallen in een niet vochtige omgeving. Ik zeg dat maar omdat ik weet dat mensen pannen bewaren in garage of kelder… Niet de meest ideale plek. En voor het overige is de pan dan weer prima te gebruiken hoor. Lekker ver houden, geen enkel punt.

   Geniet van het gebruik!

   Groet,
   Prakkie

 61. Marcel zegt:

  Hallo allemaal,

  Ik heb vandaag twee De Buyer Mineral B pannen gekocht en morgen ga ik ermee aan de slag.
  Bedankt voor alle tips, trucs en missers. Ik ga het inbranden proberen met het zeer dun insmeren van de pan met arachideolie en dat 3 a 4 keer herhalen.

  Mvg,
  Marcel

 62. Age zegt:

  Leuke blog! Ik had al een tijdje een de Buyer pan, maar maakte er niet genoeg gebruik van. Ik naam vaak niet de tijd om hem goed schoon te maken en na gebruik weer in te wrijven met olie. Maar na weer wat ergenissen met de anti-aanbakpannen met daarin een teflon laag en de berichten over eventueel gevaar voor de gezondheid van die pannen, toch maar besloten om er meer gebruik van te maken.

  En met succes! Goed ingebakken, 3 keer achterelkaar met alleen olie deed bij mij de truuk. Echt een kleine laag olie ingewreven (de kok in het filmpje deed dit zelfs 11 keer) En al een paar heerlijke maaltijden die niet plakken of aanbakken in gemaakt. Vandaag meteen de overige teflonpannen weggedaan en een setje nieuwe de Buyer pannen gekocht. Ik heb nu de 22 en 30 cm koekenpan een grilpan en de plaatstalen wok. Morgen even alles inbranden zodat het klaar is voor heerlijke maaltijden! Had niet verwacht dat ik zo blij kon worden van een pan 😉

  • Prakkie zegt:

   Dag Age,

   Dank voor je reactie en je compliment! Daar word ik blij van!

   Mooi dat je nu succes hebt met De Buyer. En ook gelijk een serie aangeschaft! Goed!
   Jouw beschrijving van het inbranden is weer bemoedigend voor anderen, want daar blijkt nogal eens een probleem. Maar zo makkelijk kan het dus ook. Mooi!
   Geniet ervan. Fijn dat er zich weer een nieuwe en blije gebruiker bij “de club” heeft gevoegd.

   Ik wens je veel koopplezier en een lang genoegen met deze fijne pannen!

   Groet,
   Prakkie

 63. Rian zegt:

  Hoi!
  Ook ik heb na irritatie naar teflon pannen mijn eerste De Buyer aangeschaft.. Hij is net binnen alleen is hij aan zowel de binnen als de buitenkant bekrast.. Zo uit de verpakking.. :(.. Nu is mijn vraag.. Is dit normaal met deze pannen of kan ik hem beter terugsturen?? Normaal gesproken zou ik hem alweer terug gestuurd hebben, maar wellicht is dat bij deze pannen nauwelijks te voorkomen!?!
  Ik wil hem namelijk heeeeel graag in gaan branden en gebruiken :)!!

  Thnx alvast!!

  Groetjes Rian

  • Prakkie zegt:

   Dag Rian,

   Hmmm, wat jij schetst is heel vreemd. Nee hoor, een nieuwe pan zit niet vol met krassen. Die moeten er glimmend en strak uitzien. Nu heb ik geen idee van de diepte van de krassen, maar ik zou het zo niet accepteren. Ik weet niet of je een goede kookwinkel in de buurt hebt, want dan kan je even vergelijken. Maar een reguliere pan ziet er uit als geborsteld staal en grijs van de buitenkant. Dus eerst maar eens contact opnemen met de leverancier. De krassen kunnen geen kwaad, maar zo hoort het niet. Misschien kan je een korting bedingen?

   Groet,
   Prakkie

   • Rian zegt:

    Hoi Prakkie,
    Ik ben langs een plaatselijke kookwinkel geweest die ze ook verkoopt. De ‘beschadiging’ die op mijn pan zat, zat ook op de pannen in hun winkel. Ik ben te kritisch geweest denk ik. Afijn, ik heb hem toch gehouden en ingebrand. Ik heb alleen het idee dat het niet goed is gegaan.Is er een manier waarop ik kan weten of ik het goed heb gedaan? Nu is het niet helemaal egaal. Somminge plakken zijn donker, maar andere echt zwart en lijkt het een aangebrande zoutlaag.Ik voel ook de korrels nog zitten.. Kun jij het mij vertellen? En als ik opnieuw moet beginnen, hoe kan ik het best de pan weer schoon krijgen.. Heb er al een paar keer mee gebakken, maar tot nu bakt alles aan.. Maar ik heb gelezen dat dat normaal is op het begin en ik moet waarschijnlijk wennen dat er geen anti-aanbaklaag op zit.

    Bedankt alvast! Groetjes Rian

    • Prakkie zegt:

     Hoi Rian,

     Mogelijk is het ‘probleem’ al opgelost, maar dan toch nog even een reactie.
     Mijn eerste pannen heb ik ook op die wijze bewerkt, toen nog op basis van de kookwinkel. Na veel gebruik veranderd de pan vanzelf in een gladde laag. Maar zie de vele vele vele wijzen van inbranden op deze blog. De een doet het zus, de ander zo. Kan allemaal. De nieuwere pannen vet ik alleen nog is en ook dat gaat prima.
     Veel plezier met de pannen!

     groet,
     Prakkie

 64. willem zegt:

  Hallo ik ben 21 jaar en via de vader van een huisgenoot verliefd geworden op de buyer koekenpannen. Ik heb mijn eigen 28cm carbon stalen pan gekocht. Ik heb de pan ingebrand adhv dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=xoIO8YOpyN4 dus verschillende dunne laagjes olie inbranden. Dat werkt heel goed, de onderkant is mooi zwart. Ik gebruik de pan op inductie en ik merk een klein probleempje, één “kant” van de randen, de ronding waar de steel inzit, wordt minder warm.
  Dit merkte ik in eerste instantie op doordat de randen overal langzaam zwart beginnen te worden, maar daar niet. En gister bakte ik een omelet in mijn pan, en toen ik wat opgeklopt ei de pan rond liet gaan, stolde dat overal, behalve weer aan de ronding het dichts bij mij.

  Hoe zou dit komen?

  • Prakkie zegt:

   Dag Willem,

   Welkom bij de club! Wat goed dat je nu ook de beste pan hebt die er is. Geniet van het gebruik.

   Jouw vraag vind ik wel interessant. Ik moet je zeggen dat het mij nooit eerder is opgevallen. Een uitleg (maar dan op mijn boerenverstand hoor!): de steel is op zich ook een stuk staal en de warmte die je aan de pan geeft zal dus ook in de steel gaan zitten. De pan in de buurt van de steel zal de hitte dus delen met de steel, waardoor daar de panbodem daar iets minder heet is. De steel fungeert zogezegd als een warmtegeleider/bliksemafleider.

   Maar let op: dit is niet wetenschappelijk onderbouwd! Maar ik kan me zo voorstellen dat…

   Geniet van je aankoop!

   Groet,
   Prakkie

   • Miranda zegt:

    Het toeval wil dat ik ook op inductie kook en dezelfde ervaring heb!! Vooral met het bakken van een ei blijft de plek het dichtst bij de steel het langst vloeibaar. Ik vraag me af of ik de plaat op de juiste stand heb – ik heb dat nog steeds niet helemaal door, het blijft een beetje spelen. Verder ervaar ik met pannenkoeken een soortgelijk probleem maar dan aan de andere kant van de pan (en met een andere pan overigens – een crêpe-pan); ik snap er niets van… Maar de pannenkoeken smaken heerlijk dus wat deert?). Nog een andere ervaring: mijn pannen worden erg blij van bakken met roomboter/rundervet. Ik gebruikte eerst enkel kokosolie en toen had ik veel meer last van plakkend voedsel. Nu gebruik ik de kokosolie in combinatie met roomboter/rundervet en laat alles veel makkelijker los van de bodem! Ik ga de pannen steeds meer waarderen: zelfs aankoek gaat er met enkel warm water en een afwasborstel makkelijk af. Heb nog nooit de schoonmaakactie met zout hoeven toepassen! Grt. Miranda

 65. Hans Kamphof zegt:

  Hallo Prakkie’
  Na één jaar na het fiasco (in mijn optiek) met een De Buyer wok overweeg ik toch een vervanging van mijn Ken Hom wok. Ik zit te denken aan een hapjespan van De Buyer. Is dit een goed alternatief voor de Ken Hom wok?

  • Wim zegt:

   Best Hans,
   De Buyer pannen zijn fantastische pannen, maar om te wokken krijg je toch de beste resultaten met een ouderwetse plaatstalen wok waar de Chinezen al eeuwen mee wokken.
   Het dunne plaatstaal is snel op temperatuur en belangrijk, het blijft op temperatuur.
   Je kunt er een losse ring bij kopen die je op je gasstel kunt plaatse ivm de ronde bodem van de wok.
   De beste zijn te koop bij de Chinese groothandels vanaf 10 euro afhankelijk van de grootte die je wilt en geloof me, ze gaan een leven lang mee.
   Al die dikke plaatstalen woks/hapjespannen en zelfs gietijzeren woks zijn hier niet geschikt voor.
   Je verhit ze tot een hoge temperatuur, gooit je olie-vlees-groenten etc erin en dan stort de temperatuur in die je niet meer snel omhoog krijgt en het resultaat is dat je niet meer aan het wokken bent maar van bakken tot stoven.
   De kracht van een goede wok is dat je je ingrediënten op een hoge temperatuur snel gaart zodat de smaken en kleuren niet verloren gaan en groenten knapperig blijven.

   Mvg
   Wim

   • Hans zegt:

    Goede Morgen Wim,
    Dank voor je reactie.
    Ik ben inderdaad wezen kijken naar chinese plaatstalen woks maar de modellen zijn NIET geschikt voor mijn kooktoestel. Daarbij komt dat ik alleenstaande ben en de meeste chinese woks te groot voor mij zijn. Ik zal jouw argumenten in overweging nemen en later beslissen wat ik ga doen.
    Groet Hans

 66. Hans Kamphof zegt:

  Hallo Prakkie,
  Even een nagekomen bericht. Mijn DE Buyer koekenpan van 24 cm welke ik ruim een jaar geleden gekocht heb is e\en succes. In het begin had ik idd wat rippels maar deze zijn nu weg en mijn kipfilet; biefstukje e.d. zijn een lust voor het oog en tong

 67. Wim zegt:

  Goedemiddag Hans,

  De woks zijn er al vanaf doorsnede 25 cm, dus voor één persoon.
  Ze zijn er ook met een platte bodem voor inductie, en er zijn ook losse inductie stellen speciaal voor woks met ronde bodem, dus dan is de glasplaat hol.
  Ik weet niet waar je woont, maar in Amsterdam zitten een paar Chinese groothandels die gespecialiseerd zijn in Chinese keukenapparatuur en dus ook woks.
  Ze zijn goedkoop en je kunt er als particulier ook kopen.
  Het valt me trouwens ook op dat als je de de Buyer pannen bij een horeca groothandel besteld/koopt, deze een flink stuk goedkoper zijn als de kookwinkels etc.

  Mvg
  Wim

  • Hans zegt:

   Goeden avond Wim,
   Ik woon in Zwolle Wim en ben afhankelijk van het OV. En dan ga je niet zo makkelijk even op en neer om een wok te kopen
   Groet Hans

 68. Prakkie zegt:

  Hoi Hans en Wim,

  Dank voor jullie berichten en het delen van de ervaringen over en weer. Wat leuk dat jullie elkaar zo van dienst kunnen zijn, ieder met zijn ervaring.

  Overigens is het wel zo dat de meeste Nederlandse gasfornuizen helemaal niet zijn ingericht op een wok. Zelden is er sprake van een goede wokbrander (een gaspit met voldoende capaciteit). De Chinees gebruikt veelal ook een brander met meerdere brand-ringen en daardoor een hoge temperatuur/kw. Ook met een Chinese platte/dunne wok is het op een doorsnee gasfornuis toch maar behelpen. Zoals al gezegd is: dan wordt wokken meer een soort bakken/stoven.

  Ik heb wel eens gekeken naar een aparte wokbrander – bij de genoemde Chinese groothandels – maar los van de prijs is de ruimte in mijn keuken beperkt. Maar dat zou eigenlijk de beste aanschaf zijn!
  Bij mijn volgende gasfornuis ga ik voor een ECHTE wokbrander.

  Groet!
  Prakkie

  • Hans zegt:

   Hallo Prakkie,
   Is mijn beoogde aanschaf van een De Buyer hapjespan een goed alternatief voor mijn Ken Hom wok?

   Groet Hans

  • henk zegt:

   hallo prakkie, en andere lezers………

   de zwarte markt in beverwijk heeft grote (butaangas) wok branders, vroeeeeeger eentje gekocht,en nu hier nog plezier van… mischien een idee??

   gr henk

 69. Hans zegt:

  Hallo Prakkie,

  Voor het bakken in mijn De Buyer koekenpan gebruik ik vloeibare bakprodukt v/h merk BIO+ en heb tot nu toe goede ervaringen hiermee. Maar nu begin ik toch te twijfelen of de wel zo goed is .Dat je alleen (olijf-)olie zou mogen gebruiken in onze onvolprezen De Buyer pannen. Maar van alleen olie krijg je geen lekkere jus. En hoe zit het met gebruik van tomaten e.d. Ik lees tegengestelde berichten hierover. Wel of niet doen. Tomaten en aanverwante produkten bedoel ik.

  Groet Hans

 70. Jan zegt:

  Het zal wel aan mij liggen, maar ik kan helemaal niets met deze pan. Ik kook op inductie, heb hem ingebrand en vervolgens kan ik er nog geen ei op bakken zonder dat het hele ei overal aan vast blijft plakken. Ik dacht dat deze pan zo goed bekend juist omdat het eten er niet op aanbakt? Nadat ik hem heb ingebrand is de bodem wat verkleurd zoals het hoort. Vervolgens heb ik hem ingevet en daarna op het vuur gezet en een ei gebakken. Twee keer geprobeerd, maar het lukt me gewoon niet omdat de bende meteen helemaal vastkoekt aan de bodem.

  Wat doe ik verkeerd?

  • Prakkie zegt:

   Hoi Jan,

   Tja op afstand is het natuurlijk wel lastig reageren, maar mij verbaast me wat jij zegt.
   Misschien is een eitje bakken ook nog te veel van het goede voor een relatief nieuwe pan. Dus eerst veelvuldig voor andere zaken gebruiken. De ‘anti-aanbaklaag’ vormt zich na veelvuldig gebruik.
   Ik hoop maar dat je niet teleurgesteld afhaakt. Maar ik weet onderhand ook – zie de reacties op deze blog – dat niet iedereen blij wordt van De Buyerpannen. Zelf kook ik er al jaren mee en kan hooguit zeggen spijt te hebben ze niet decennia eerder te hebben gekocht. Dat geldt ook voor mijn gietijzeren pannen. Ik ben een fan (dus misschien ook niet meer zo objectief 😉 ).

   Groet,
   Prakkie

  • primus99 zegt:

   Ik vind eieren ook best lastig in een Buyer pan, daarvoor pak ik toch maar een oud tefal pannetje. Maar voor de rest bak ik alles in mijn pan. Wat bij mij geholpen heeft met inbranden is gewoon een keer op hoog vuur een berg pannekoeken bakken. Door de vele olie die ik nodig had en de hoge temperatuur is de pan best zwart maar wel egaal en glad. Sindsdien bak ik al mijn vlees, aardappels, pannenkoeken etc in deze pan. Alleen eieren vind ik ook nog steeds lastig. Maar voor de rest…Perfect !

   • Prakkie zegt:

    Hoi Primus,

    “Primus. Hmmm, strange name…” 🙂

    Dank voor je reactie. Pannenkoekentip vind ik een cadeaubon waard. Das weer een andere vorm van seasoning. Mooi dat we nu een paar versies hebben.
    Eitje bakken gaat bij mij wisselend. Het beste lukt met een goeie lik roomboter. Sowieso bakt dat het fijnst, roomboter.

    Geniet van je pannen!
    Groet,
    Prakkie (a strange name too…)

  • Hans Kamphof zegt:

   Hallo Jan,
   Na het inbranden duurt het altijd even voordat een anti aanbaklaag zich vormt. Het is zoals Prakkie al vertelde, gewoon veelvuldig gebruiken en dan komt het allemaal goed.

   Groet Hans

 71. Hans zegt:

  Hallo Prakkie,

  De stap heb ik gezet en vandaag een De Buyer hapjespan van 24 cm diameter gekocht..I

  groet Hansngebrand met zonnebloemolie En op advies van de kookwinkel (Oldenhof) na het inbranden wat spekjes gebraden. Straks voor het eerst gebruiken om te koken; Best spannend. Het is een best zware pan met het bijkomend voordeel dat ik nu niet aan gewichtheffen hoef te doen. 🙂
  Groet Hans

  • Hans zegt:

   Sorry voor het slordige typewerk. Het bereiden van de maaltijd ging perfect. Voor mij geen Ken Hom wok meer.

   Groet Hans

   • Prakkie zegt:

    Hoi Henk,

    Dank voor je reactie.
    Mooi!!! Tja, ik ben ook enthousiast gebruiker en het is altijd weer leuk te lezen dat anderen de pan ook met veel plezier gebruiken.
    En ondertussen spierballen kweken! Wat wil je nog meer?

    Geniet ervan!

    Groet,
    Prakkie

 72. Gaston zegt:

  Even een vraagje voor ik de verkeerde maat pan aanschaf.
  Is de opgegeven maat de doorsnede van de bodem of de doorsnede van de rand (die natuurlijk groter is). Ik kan daar nergens iets over vinden…

  Groet, Gaston

 73. Pien zegt:

  Hallo Prakkie en alle anderen,
  Wij hebben 4 De Buyer pannen aangeschaft, 2 koekenpannen en 2 hapjespannen. Nu is mijn man een geweldige hobbykok en maakt de heerlijke Indische gerechten. In deze gerechten zitten vaak zuren en nu valt het ons op dat het hele gerecht dan een grijzige kleur krijgt en de inbrandlaag helemaal weg is en de pan weer blank. Hebben jullie een tip of moeten we toch een andere soort pan aanschaffen om gerechten met zuren te kunnen bereiden? Groetjes Pien

  • Prakkie zegt:

   Dag Pien,

   Dank voor je reactie! En gefeliciteerd met dit rijk bezit!

   Ik heb dezelfde ervaring als jullie. Om die reden werk ik ook in andere pannen als het om wijn, tomatenpuree e.d. gaat (zuren). Ik ben met die vraag overigens ook eens naar ‘de betere kookwinkel’ gegaan. Op mijn vraag kijkt een medewerkster mij aan met een blik of ik haar een oneerbaar voorstel doe. Daar had ze nog nooit van gehoord! Het kon dus allemaal. Alleen geen uren pruttelen (met zuren), maar voor het overige… Het beste mens vond me maar een looney, dat straalde ze helemaal uit. Alsof ik haar een vork toonde met de vraag of ze ook lepels hadden zonder die punten. Zo’n blik!
   Vreemde manier overigens om zo je klanten te benaderen, maar dat is weer een ander verhaal. De zaak zelf (landelijke keten) zakte in mijn achting.

   Kortom, ik mijd zuren. Overigens hebben ze in professionele keukens daar geen enkel probleem mee. Daar gaat vrolijk de wijn of azijn in een De Buyerpan. Zie diverse filmpjes op Youtube. En anders zou je eens een restaurant kunnen bellen?

   Dit is ook weer typisch zo’n onderwerp (net als het inbranden van de pannen) waar de meningen sterk verdeeld zijn en het meer op voorkeur aankomt dan dat iets “fout” zou zijn in aanpak. De een doet het zus, de ander doet het zo. En allemaal zijn we gelukkig 🙂 , met de De Buyerpan. Zo iets.

   Succes met de pannen!
   Groet,
   Prakkie

   • Wim zegt:

    Allereerst wens ik iedereen een prettige kerst.
    Wat betreft de zuren, dat klopt.
    De laag die je opgebouwd hebt door inbranden lost dan weer op, dus terug naar af.
    Ik gebruik voor gerechten die lang stoven en waar veel zuren inzitten een zware RVS sauteuse, heb die in verschillende maten, net zoals mijn de Buyer pannen.

    Mvg
    Wim

    • Prakkie zegt:

     Hoi Wim,

     Dank voor je reactie.
     Op die zelfde manier heb ik een roestvrijstalen steelpan (30 cm) en een ge-emailleerde gietijzeren pan voor alternatief gebruik. Het is ook een kwestie van uitproberen. En onderhand weet ik dat de een het zus doet en de ander zo.

     Kerstgroet!
     Prakkie

 74. Miki zegt:

  Misschien dat iemand mij hier kan vertellen hoe het kan dat onze koekenpan ( De Buyer) met de grootste diameter een bolle bodem heeft gekregen.. We koken op inductie

  • Prakkie zegt:

   Dag Miki,

   Dank voor je reactie.
   Ik zou contact opnemen met de kookwinkel waar de pan is gekocht. En anders De Buyer. Ik weet niet beter, zie ook hun site, dat ze garanderen dat de pan niet kromtrekt bij inductie-koken. Kortom: een interessante casus!
   Ik hoor graag van jou hoe het is afgelopen.

   Groet,
   Prakkie

   • Miranda zegt:

    Hoi Miki. Ik gebruik mijn pannen ook op inductie. De regel is daarbij dat je de pannen niet met de booster functie gebruikt, omdat ze dan inderdaad te snel opwarmen en er een gevaar voor kromtrekken bestaat. Mijn ervaring is dat de pannen wel wat kunnen hebben. Ik heb een van mijn pannen eens per ongeluk koud verwarmt met de booster functie op hoogste stand. Toen ik dat ontdekte stond de pan er al een fiks aantal minuten zo bij, maar van een kromme bodem geen spoor! Ik hoop dat bij jouw pannen het probleem te achterhalen is.
    Qua bakproducten merk ik dat mijn pannen het beste gedijen bij roomboter. Van aanbakken heb ik dan eigenlijk geen last. Ik gebruikte voorheen enkel kokosolie en toen kon ik ook niet normaal een eitje bakken. Vaak gebruik ik nu een mix van kokosolie en roomboter (de olie zorgt dat de boter niet verbrand en de boter dat voedsel niet aanbakt). Ik bak ook vaak in rundervet en dat gaat over het algemeen ook goed!

    • Prakkie zegt:

     Hoi Miranda,

     Dank voor je reactie.

     Zou dit dan de oplossing van het raadsel zijn? Fijn dat je je ervaringen deelt, want meermaals zijn er vragen gesteld rond De Buyer-pannen en inductie-koken. Dan lijkt hiermee de puzzel opgelost. Daar heb je natuurlijk geen kromme pan voor terug (sorry Miki), maar anderen kunnen voorkomen dat hetzelfde gebeurt.
     In jouw baktips kan ik me vinden. Roomboter heeft ook mijn voorkeur, want het beste resultaat. Ik heb olie geprobeerd (olijfolie of arachide-olie), maar geen succes. Olie is voor oliebollen of friet. Haha!

     Veel De Buyer-bakplezier!

     Zo, nu nog het nagerecht en dan zit het kerstdiner erop. De boom eten we morgen op, met de restjes. 🙂

     Groetjes!
     Prakkie

 75. johan zegt:

  Ook ik kocht altijd maar pannen met antilaag zus en antilaag zo. hebben al meer gekost als dat ze opgeleverd hebben. Nu een koekenpan van de Buyer aangeschaft, ik wil geen andere pan meer. heb nu ook de 28 cm gekocht. Nu nog de grillpan aanschaffen.
  Ze wegen wat, maar je heb ook wat. degelijk handvat wat tenminste vast blijft zitten.
  Ik heb alle antibak pannen eruit geflikkerd. Vanaf nu alleen maar pannen van de Buyer.
  Mvgr
  Johan

  • Prakkie zegt:

   Dag Johan,

   Dank voor je reactie! En gefeliciteerd met deze gouden aankoop. Ja, jij gaat daar plezier aan beleven, zoals al die anderen.
   Jouw eerste zin is menigeen uit het hart gegrepen (En dat “eruit geflikkerd” vind ik ook wel geinig beschreven!). Eenmaal de ontdekking gedaan van De Buyer, ben je daarna volkomen verbaasd over de troep die we altijd hebben gekocht. Zo’n pan is een cadeau voor het leven. Die moet je iemand cadeau doen die het huis uitgaat, op kamers o.i.d. Een cadeau voor de rest van het leven!

   Welkom bij de club!

   Groet!
   Prakkie

 76. Elly zegt:

  Hallo Prakkie,

  Ik heb ook een De Buyer aangeschaft. Ik zag het filmpje op deze site waarin 11x word ingebrand met arachide olie. Ik dacht, dat klinkt goed 11x, dan zal het wel goed zijn. Ik heb hier twee dagen over gedaan. Toen ben ik een kogel biestuk gaan bakken. Die werd aan de pan gezogen, ik heb hem losgetrokken maar het kwam er uiteindelijk op neer dat de pan aanbakte. Ik heb hem toen schoongemaakt met warm water en een schuurspons. (Het was wel de best gelukte kogel bief ooit) Toen heb ik jou methode gebruikt. Invetten met arachide olie, zout overheen strooien, raam los en vuur eronder tot de pan zwart werd. Toen heb ik er een kipfilet ingebakken. Dat ging stukken beter maar na een tijdje begon hij toch ook aan te bakken. En…ik wou na 10 minuten jus maken en gooi er water in, tegelijker tijd dacht ik, o wacht eens, er mocht toch geen water in de pan??? Water er uit gegooid, olie erbij en verder gebakken met olie. Maar de pan is weer aangebakken. Was al voor ik water in deed. (Ook de kipfilet was erg goed gelukt en smaakte prima!) Moet ik nu weer schuren met een spons? En blijft dat zo? Kan ik eigenlijk wel jus maken van water in een De Buyer? En hoe gaat ie dadelijk reageren op gemarineerd vlees?

  • Prakkie zegt:

   Dag Elly,

   Dank voor je uitgebreide bericht!
   Uhh, ik moet even kijken waar ik begin met antwoorden 🙂 .

   Misschien goed om te noemen dat als ik in mijn ingebrande pannen vlees bak ik de pan altijd even op temperatuur laat komen. Klein pitje. Dan lekker boter erin (ik ben niet zo’n fan van in olie bakken. Hooguit klein scheutje olijfolie aan de roomboter toevoegen voor de hitte). Ik gebruik ook geen merkwaardige jakkie-bakproducten 😦 . Als de boter bruin wordt het vlees erin en dan bewegen! Zo’n kogelbiefstuk, of runderlapje (kan ook goed hoor!), of karbonade of kipfilet is altijd lekker bewegen door de pan. Dat voorkomt ook al het vastplakken. Bij rundvlees zou ik ook meer vuur geven dan bij kip(filet) en varkenskarbonade.
   Nadat het vlees eruit is blus ik altijd af met wat water. Dat is geen punt hoor! Desnoods heet water. Lekker de aanbaksels losroeren en dan wat inkoken: mooie jus. Geen punt dus. Met zure producten ben ik wel wat voorzichtiger (wijn, azijn, tomatensaus). En gebruik ik ze wel, dan altijd maar even kort.
   Tja en dan na gebruik de pan – na enig afkoelen – onder lauw water schoonmaken, weer invetten (olie) en klaar voor de volgende keer.
   Op die manier heb ik veel plezier van mijn pan. En zet er eens iets in aan, dan is het vooral geduld met lauw water en een afwasborstel. Want uiteindelijk is de pan weer schoon. Invetten en klaar.
   Zoals ik al eerder heb bericht: ieder heeft zo zijn of haar eigen gebruik. Je moet ook op zoek naar wat jou goed bevalt. Ik weet van mensen die na gebruik net zo vrolijk de schuurspons er weer doorhalen, zodat de pan glimmend de kast in kan. Maar ook – zoals ik – lekker ingebakken, donker en vettig de kast in. De een dit, de ander dat.

   Ik hoop dat ik jou wart verder op weg heb geholpen. Heb je nog vragen dan hoor ik dat graag. Met elkaar – er wordt door veel lezers op dit item gereageerd – komen we verder! Het is fijn dat er zo’n grote schare enthousiaste gebruikers is van De Buyer. Met net als in het echte leven ups en downs. En ook ik zoek me nog een weg hoor! Maar het is goed die kennis en ervaring te delen met elkaar.

   Groet en veel kookgenoegen!
   Prakkie

   • Hans Kamphof zegt:

    Prakkie,
    Wat zijn merkwaardige jakkie-bak 🙂 produkten? De term jakkie-bak vind iktrouwens een taalkundige vonst

    • Prakkie zegt:

     Hoi Hans,

     Dank voor het compliment. Ik vind de term “jakkiebak-producten” ook wel geinig gevonden.
     Ik bak altijd in roomboter, soms met scheutje olijfolie (bij mediterane gerechten) of arachide-olie (bij Aziatische gerechten) als er wat meer hitte vereist is. Maar dus geen kledderie-dedderie als Bak&braad, flesjes met bak&braadvet. Afijn, kijk wat meneer Unilever en consorten is het supermarktschap neerzetten. Met argumenten als “het spat niet” (dat doet boter ook niet/nauwelijks, maar je moet er natuurlijk geen natte lappen in leggen). En anders klaar je een pakje boter. Of het argument is dat jakkiebak-vet hogere temperaturen kan verdragen (maar dat kan olie ook). En als je dan de ingrediëntenlijst leest op zo’n pakje jakkiebak, dan sta ik te griezelen hoor. Brrr…. Er wordt met de meest merkwaardige argumenten toch een troep verkocht door fabrikanten! Maar blijkbaar gouwe handel. Ik doe er niet aan mee.

     En roomboter moet voldoen aan zekere kwaliteitseisen die wettelijk zijn bepaald. Dus maakt het veelal ook niet uit welke roomboter je gebruikt. Ik heb wel eens een smaaktestje gedaan: tien pakjes roomboter, bij kamertemperatuur, en dan proeven. Niet zelden waren de goedkoopste ook de lekkerste. Maar roomboter is per definitie goed en “eerlijk”. En ik vind het heerlijk!
     Wil je meer weten is bijvoorbeeld deze site informatief: http://www.vakbladdezelfkazer.nl/vakbladarchief/2010/ZK2010_06_05_boter_p10_11.pdf

     Groet!
     Prakkie

 77. Jan zegt:

  Ik kom even terug op mijn eerdere bericht van “september 24, 2014 om 20:08”. Ik kreeg mijn pan echt niet aanbakvrij en alles plakte er redelijk snel op. Ook verdween de ingebrande laag als sneeuw voor de zon. Nu denk ik dat ik het euvel gevonden heb. Op allerlei filmpjes en sites roept men dat je de pan moet inbranden “TOTDAT” de olie begint te roken. Daardoor haalde ik steeds mijn pan van het vuur op dat moment. Wat je dan dus hebt is een olielaag die wel donkerder kleurt, maar ook een plakkigerige substantie vormt. Ga je weer de volgende laag aanleggen, dan wordt dit steeds erger.
  Ik heb mijn pan helemaal schoongemaakt met een RVS afwassponsje en ben opnieuw begonnen. Dit keer anders…. Ik heb de pan eerst loei en loeiheet laten worden op hoog vuur. Toen heb ik 3 keukenpapiertjes op elkaar gelegd en die tot een vierkantje gevouwen. Aan de onderkant van dit keukenpapier een drup zonnebloemolie en hiermee de hele pan ingewreven (doe dit op hoog tempo anders verbrand je je fikken). Dit gaat meteen als een malle roken. Zet dus wat deuren of ramen open 😉 Laat de pan op dit hoge vuur gewoon doorroken totdat hij stopt met roken. De pan krijgt direct een kleurtje (nog lang niet zwart, maar eerst iets donkerder geel). Haal de pan van het hete vuur em laat hem afkoelen. Herhaal dit zo flink wat keren (ik lees over 11x). Ik heb dit nu 5x gedaan (je bent er zo een halve dag mee kwijt) en het resultaat is nu al vele malen beter dan voorheen. Ik heb meteen heel erg weinig boter gebruikt (veel minder dan voorheen na mijn vroegere inbrandsessie waarbij mijn ei flink bleef plakken) en voila, geen enkel stukje bleef hangen. De pan voelt ook niet vettig maar gewoon lekker glad en ziet er toch donker uit.

  Heb nog wel één vraag aan de mensen met reeds ingebande pannen: Als ik klaar ben met koken dan spoel ik de pan onder de kraan af met heet water. Als ik dan vervolgens de pan met keukenpapier droog veeg is het keukenpapier niet helemaal schoon maar zie ik zwarte vegen van waar ik de pan heb afgedroogd. Hebben jullie dit ook? Ik ben namelijk een beetje bang dat ik hierdoor mijn ingebrande laag aan het verliezen ben? Op het oog is de pan nog wel net zo zwart als voorheen, maar toch.

  • Prakkie zegt:

   Hoi Jan,

   Dank voor je reactie!
   Fijn fijn fijn, dat je nu toch ook de ultieme toepassing hebt ontdekt. Het zou zo zonde zijn… Afijn, das nu allemaal achteraf geklets. Leuk ook dat je over je nieuwe succes bericht. Want ik dacht ook: hoe kan dat nou? Das nu helder.
   Dat bij drogen de tissue wat kleurt is geen punt, dat heb ik voortdurend. Moet wel zeggen dat ik de pan eerder onder lauw water afwas dan heet. Maar het is all in the game dat het niet een smetteloze doek oplevert. Vandaar dat tissue om te drogen slimmer is dan een afdroogdoek.

   Geniet van het gebruik en ieder volgend eitje. Je hebt vele anderen weer verder op weg geholpen. En ook ik leer keer op keer. Ook daarom is het fijn dat je je ervaringen deelt op deze blog.

 78. Tjof zegt:

  Ik heb inmiddels ook een aardige collectie De Buyer opgebouwd, gebruik ze op inductie. Ben nog even vreemd gegaan met een Ronneby Bruk ultra light, een lichtgewicht gietijzeren pan, maar die geeft pikzwart af bij het schoonmaken met een tissue. Dat geeft me toch een onprettig gevoel, dus die staat weer bij de voorraad “foute aankopen”
  De Buyer geeft een beetje lichtbruin af, maar dat is logisch als je de pan met een tissue schoonmaakt. Verder niets dan lof, de koekepan staat bij mij een fractie bol, maar niet zo erg dat het kookplezier wordt vergald. Misschien een keer te snel opgewarmd.
  Ik gebruik de Buyer Country Pan als wok, maar dat is toch niet ideaal. Het wachten is nu op een De Buyer wok met een redelijke bodem voor de inductie, maar zonder de scherpe randen tussen bodem en wand.

  • Prakkie zegt:

   Hoi Tjof,

   Dank voor je reactie.
   Tof dat je zo tevreden bent over de De Buyerpannen. Als je een beetje de berichtgeving hebt gevolgd/gezien op deze blog weet je dat inductie een hot item is in de discussie. Daarom is jouw ervaring ook weer waardevol.
   Mooi dat je het met de pannen goed vergaat. Tja en miskopen zetten we in het kabinet met foute pannen 🙂 . Het leven is leren, ook met pannen!

   Dank en groet,
   Prakkie

  • Hans Kamphof zegt:

   Beste Tjof,
   Met de De Buyer wok kon IK niet omgaan. Deze pan bleef onstabiel op mijn gasstel; ondanks dat ik een ring kocht had om de stabiliteit te vergroten. Nu gebruik ik een De Buyer countrypan als alternatief en dit bevalt MIJ uitstekend. Zo zie je maar, zo veel mensen, zoveel zinnen.

   Hans Kamphof

 79. Hans Kamphof zegt:

  Hallo Prakkie,
  Gisteren heb ik mijn nieuwe De Buyer blue steel countrypan 24 cm ingebrand. Op advies v/d kookwinkel zuurkoolspekjes hiervoor gebruikt. Dit met het argument dat er in zuurkoolspekjes behoorlijk veel zout zit en je dus géén aparte zoutlaag hoeft aan te brengen. Omdat mij dit een zinnig argument leek heb ik dit uitgeprobeerd en met succes !!!. In een vlaag van onnadenkendheid heb ik mijn koekenpan van 22 cm met de normale vaat meegewassen _:( Grrrr. Moest deze weer opnieuw inbranden. En vanwege mijn irritatie over de afwasstommitiet vergeten het brandalarm uit te zetten. Je voelt hem dus al aankomen; het alarm ging af. De brandweer stond nog net niet voor de deur maar het scheelde niet veel.

  groet Hans

  • Prakkie zegt:

   Hoi Hans,

   Das dan weer een mooie tip voor nieuwe gebruikers. Voldoende keus lijkt me zo om een vorm van inbranden te kiezen, die bij je past/je ziet zitten als nieuwe eigenaar. Ik ben benieuwd naar anderen die jouw tip of welke versie dan ook met succes hebben gehanteerd. Zo helpen we elkaar! Mooi!

   En ten aanzien van jouw brandalarm: never a dull moment in your life!

   Groet,
   Prakkie.

 80. Gerben zegt:

  Is de pan een klein beetje krom of heb ik ‘m kennelijk krom gebakken? Wanneer ik een lineaal langs de bodem leg, zie ik zowel aan de binnen- als buitenkant 1-2 mm licht er langs schitteren.

  Ook benieuwd hoe je voorkomt dat je net ingebrande laag weer loslaat. Lijkt erop dat ik de pan nu voor wel de vierde keer opnieuw in kan gaan branden. Zojuist een biefstukje gebakken, wat water bij het overgebleven vet gedaan (zodat de aanbaksels wat makkelijker loslaten) en al snel werd de originele staalkleur weer zichtbaar. Vooralsnog weinig lol van de pan gehad, grrr…

  Groet,
  Gerben

  • Prakkie zegt:

   Hoi Gerben,

   Lees de vele reacties. Het is ook een kwestie van volhouden.
   We hebben zelfs de versie van ieder keer weer volledig schoonmaken (Muurbloemje).
   Ieder zijn gebruik, zo lijkt het. Ik herken wat je zegt, maar heb toch steeds weer…
   En nu prima pannen in gebruik.

   Hou vol!
   Groet,
   Prakkie

   • Gerben zegt:

    Oké, nogmaals opnieuw inbranden dus. Maar de bodem. Is het normaal dat ‘ie wat bol staat?

    • Prakkie zegt:

     hoi Gerben,

     Nee, dat herken ik niet.
     Nu weet ik niet wat de gradatie is van dat “bolstaan”, maar De Buyer garandeert dat kromtrekken zich niet zal voor doen.

     Groet,
     Prakkie

   • Meibloempje zegt:

    Haha, Meibloempje (en niet Muurbloempje dus!) heeft er juist vandaag weer twee pannetjes bij! Een crepepan en een 24 cm koekenpan. Interessant om te vertellen: ik kocht ze in Orvelte bij Puur Pannenkoek. Ze verkopen daar alle pannen van De Buyer en zijn naar eigen zeggen de afgelopen 2 jaar de meestverkopende De Buyerdealer geworden (4000 pannen verkocht in die tijd). Doordat er af en toe ook mensen met vragen over het inbranden kwamen hebben ze een eigen handleiding toegevoegd die iets uitgebreider is dan die van de Buyer. Een van de belangrijke zaken (die me in het kleine boekje van de Buyer destijds niet opgevallen was): absoluut niet inbranden met olijfolie, dat leidt tot zwarte vlekken. Verder viel me op dat de bodem van de crepepan waarmee in de winkel pannenkoeken gebakken worden volkomen blank was. Er werd me desgevraagd uitgelegd dat de crepepan in de jaren dat ermee op gas gekookt was wel de zwarte laag had, maar vreemd genoeg – sinds ze met de pan op inductie bakken – is de pan steeds blanker geworden en ziet de bodem er nu weer uit als nieuw. Misschien verklaart dit dat sommige mensen maar geen zwart laagje kunnen kweken in hun De Buyer pan?

    • Prakkie zegt:

     Hoi Meibloempje,

     Ik tikte in “Muurbloempje” en dacht al…hmmmmm. Maar ik was het even kwijt. “Brakkie” was even in de war ;-). Sorry!
     Wat leuk dat je je voorraad pannen weer hebt uitgebreid. En dank voor de geweldige tip van Puur Pannenkoek. Je ziet dat er juist over dat inbranden nog steeds vragen zijn. En mijn ervaring is ook dat nagenoeg iedere kookwinkel weer andere aanwijzingen heeft. Mogelijk kunnen we met de berichten uit Orvelte (prachtig dorp is dat toch!) en jouw aanprijzing weer meer en verder.
     Geniet van je nieuwe aanschaf.

     Hartelijke groet!
     Prakkie

 81. Hans Kamphof zegt:

  Beste Prakkie,
  In een vlaag van onbeheerste hebberigheid 🙂 heb ik vanmiddag bij mij favoriete kookwinkel (Oldenhof) een De Buyer koekenpan met een diameter van 20 cm gekocht. Eigenlijk heb ik deze NIET nodig maar ik kon de verleiding niet weerstaan. 😦 Ben nu bezig met het inbranden. De verkoper vertelde mij dat de De Buyer pannen bij hun (Oldenhof) bij wijze van spreken niet “aan te slepen” zijn.

  Groet Hans

  • Ronald de Rooij zegt:

   Hallo,

   SInds kort ben ik wel overtuigd van de kwaliteit van De Buyer pannen en ga er binnenkort een aanschaffen.
   In de aanloop daar naar toe kocht ik een paar weken geleden bij V & D en ingebrande koolstof stalen koekenpan van 28cm met houten steel. Ziet er goed uit en was bijna te geef. Daar is geen buil aan te vallen. Ik heb hem direct in gebruik genomen en moet zeggen dat het me zeker niet tegen viel. Een mooi stuk vlees ziet er toch iets anders uit dan uit een keramisch pannetje.
   Maarrrr, even ter info. Ik maakte er een arrabiata saus in. Met tomaten…. en daar kon de coating dus niet goed tegen. Te zuur naar ik vermoed.
   Maar geen punt, opnieuw inbranden en zie daar weer een top pannetje. Ik ga er binnenkort een De Buyer bij kopen.

   Met culinaire groet,

   Ronald

   • Prakkie zegt:

    Hallo Ronald,

    Mooi dat je zo’n plezier hebt van je aankoop. En nog een prijspakkertje ook! Boffen.
    Tja, zure ingrediënten, daar heb ik ook mee geworsteld. Maar net als jij: de pan nadien gewoon weer ingebrrand.Professionele koks doen er ook azijn, tomaten, wijn e.d. in. De pan kan het best hebben.
    En de De Buyerpan? Nu in bezit? Een plezier bij het koken?
    Ik ben benieuwd!

    Culinaire groet terug!
    Prakkie

  • Prakkie zegt:

   Hoi Hans,

   Dat laatste wat je zegt is natuurlijk prachtig!
   Zou ik dat veroorzaakt hebben? 🙂
   Ook mijn kooplust wordt bij dit soort pannen voortdurend gewekt.
   “O, die heb ik nog niet”, denk ik dan. En voor ik het weet sta ik bij de kassa.
   Ach ze komen allemaal ooit echt wel eens van pas!

   Groet,
   Prakkie

 82. Ryan zegt:

  Hello Prakkie,

  Zo, mijn zoektocht naar de ultieme anti –aan bakpan heeft mij hier doen belanden. Na de zoveelste pan die na een jaar niet meer anti – aanbak is ben ik opzoek gegaan naar de allerbeste anti-aanbak pan die er is. Velen passeerden de revue, van dure keramische pannen tot Teflon pannen en ook goedkopere alternatieven, maar over het algemeen is het internet hierin vrij duidelijk:
  Al die keramische, teflon, thermolon, etc pannen zullen uiteindelijk altijd een (veel) kortere leven leiden dan de plaatstalen of gietijzeren pan.

  Uiteindelijk hier gekomen en na een uurtje lezen ben ik overstag gegaan. Ik ben sinds gister een trotse eigenaar van een DeBuyer 28cm koekenpan. Nu heb ik er nog niet mee gekookt, maar de pan voelt al direct als een “echte” pan. Nu weet ik totaal niet wat nou een “echte” pan is, maar mijn Tefal 28cm koekenpan voelt in ieder geval als speelgoed aan vergeleken bij DeBuyer.

  Ik heb er nog niet mee gekookt (kan niet wachten!) maar ben ik wel al begonnen met inbranden van de pan met Arachideolie. Gisteravond zo een vier keer gedaan en de bodem begint langzaamaan zwart te worden. Echter blijven de randen in de originele staat, hoewel ik ook die insmeer met de olie. Mijn vraag dan ook; Moet ik voor de randen de pan wat kantelen (zodat de randen direct in aanraking komen met het vuur) of gaat dit t.z.t. zelf?

  Alvast bedankt!
  Groet, Ryan

  • Prakkie zegt:

   Hello Ryan,

   Het komt allemaal goed. Gewoon stug doorgaan. Dat zal je ondertussen ook wel gedaan hebben… 🙂
   En welkom bij de club! Ik vind het ook erg leuk zoals je het formuleert, van die “echte” pan. Jaha, dat is pas koken!
   Geniet ervan!

   Groet,
   Prakkie

   • Ryan zegt:

    Hi Prakkie,

    En of ik dat al heb gedaan! ;). Heb ondertussen de tweede pan aangeschaft (een 24cm paar maanden terug) en er tot op heden geen spijt van gehad. Beide pannen zijn goed ingebrand en idd, je moet ze gewoon gebruiken dan komt het vanzelf goed! Nu nog ff wachten tot mijn Tefal eik psn het begeeft en dan over naar een DeBuyer wok! 🙂

 83. Pauline zegt:

  Hallo Prakkie, ik ben helemaal enthousiast en nieuwsgierig. Ik heb inmiddels al vele anti-aanbak (T*f*l) koekepannen versleten en nu heb ik bij kookwinkel een crepe-pannetje besteld en wordt het vandaag of morgen bezorgd. En die ga ik dus ook inbranden en kan niet wachten tot de eerste pannekoeken eraf komt rollen. En als dit bevalt, dan ga ik sparen voor een grillplaat en een grote koekoepan!! Groet Pauline

  • Prakkie zegt:

   Dag Pauline,

   Wat leuk dat je enthousiast geworden bent door de bericht op deze blog.
   Jaha, jij gaat plezier beleven aan die pan.
   En de T*f*l-meuk kan linea recta de kliko in!

   Welkom bij de club!
   Groet,
   Prakkie

 84. Marco zegt:

  Hoi Prakkie,
  Ik ben erg enthousiast geworden over de ervaringen met de Buyer pannen. Nu wil ik deze pan gaan uitproberen maar zit te twijfelen tussen de ‘carbone plus’ serie of de B-Element. Volgens mij is het enige verschil het bijenwas laagje in de pan. Voor welke serie kan ik het beste gaan? Ik hoop dat je me hiermee verder kan helpen?
  Groet, Marco

  • Prakkie zegt:

   Hoi Marco,

   Dat is voor mijn gevoel ook ween kwestie van smaak (niet op de tong): de een kiest voor dit, de ander voor dat.
   Ik ga voor het recht-toe-recht-aan werk. Maar als het maar De Buyer is!
   Succes met aanschaf en gebruik!
   Groet,
   Prakkie

 85. Stefan zegt:

  Na ongeveer 10 keer mijn De Buyer pan ingebrand te hebben, zoals dat gedaan wordt in de video Fry Pan Seasoning was de pan nog steeds niet zwart (alleen bruin). Na de eerste keer hamburgers bakken in de pan zag ik al een glinsterend plekje in de pan, daar bleek de patina al losgelaten te hebben. Na de tweede keer hamburgers bakken liet nog meer van de patina los. Ik heb alleen een gascirkel en ik vermoed dat ik het vuur elke keer te vroeg heb uitgezet. Een aantal seconden nadat de pan begon te roken, zette ik het vuur uit. Ik heb de pan nu weer schoongemaakt met een schuursponsje en zal opnieuw moeten beginnen met inbranden. 😦

 86. Truus zegt:

  Ik heb nu een de buyer pannekoekpan gekocht ,maar die begint te roesten aan de buitenkant . Die buitenkant kan je toch niet met olie insmeren ?

 87. Truus zegt:

  Dat gaat walmen als een gek denk ik .

  • Prakkie zegt:

   Hoi Truus,

   Dat valt reuze mee hoor. Een flinterdun laagje (met een tissue opgebracht) zal de pret niet drukken.
   Mijn gietijzeren koekenpannen krijgen ook altijd even een veeg aan de buitenrand (bodem niet).

   Met dank voor je reactie en groet,
   Prakkie

   • Truus zegt:

    Ja maar het is juist de bodem ! Ondertussen heb ik ook nog een fijne wok en een wokbrander gekocht en ga er nog een paar aanschaffen .(wok van de Buyer uiteraard)
    Helemaal blij mee !

 88. Leo Kranenburg zegt:

  Hoi Prakkie,

  Onder andere na het lezen van deze site heb ik een de buyer hapjespan force blue aangeschaft. Eerst goed met heet water schoon geprobeerd te maken, toen ingebakken. Maar schoon wordt.hij niet… De pan is donkerblauw van binnen en buiten. De buitenkant blijft flink afgeven als ik er met een tissue overheen ga, de binnenkant iets minder. Nadat ik de eerste keer kip heb gebakken, met een sausje erbij – daar is het toch een hapjespan voor – merkte ik dat de binnenkant opeens een stuk glimmender is… Hoewel het prima smaakte (en niet aanbakte) is dat vast niet de goede manier. Toch de aardappelschillen proberen?? Of hebt u uit ervaring een betere tip?

  • Prakkie zegt:

   Hoi Leo,

   Als je de reacties op deze site bekijkt blijkt het euvel dat jij aantrof vaker voor te komen. Het inbranden is ook een kwestie van stug volhouden.
   De wijze van inbranden verschil enorm, zo is onderhand mijn ervaring. Ik ben van de school: keer om keer licht invetten en weer hoog verwarmen. Maar er zijn er ook die er andere succesvolle wijzen op na houden. Anderen zweren juist bij niet inbranden en hem steeds weer terugbrengen in de plaatstalen versie “als nieuw”.
   Kortom: je zal zelf moeten ontdekken wat je het beste past. Laat onverlet dat je veel plezier van de pan zult hebben.

   Succes en groet,
   Prakkie

  • daomarcus zegt:

   Na gebruik als je eten hebt gemaakt en echt meteen daarna (als de pan nog gloeiend heet is) gewoon een kopje water in de pan gooien en terug op het vuur. dan met een houten spatel eventueel aan gekoekte resten verwijderen. De chinese gebruiken een bamboe borstel om de wok schoon te krijgen. Die kan je kopen bij de toko. Daarna kan je eventueel nog naspoelen met koud water en met zo een gekleurt schuursponsje nog na schrobben. Echt hard aangekoekt spul kan je eventueel ok met een houten spatel of pollepel ofzo eraf krabben.

   Zie dit filmpje hoe die chinese koks dat doen. Schoonmake, koken en schoonmaken in 2,5 minuut (real time). https://www.youtube.com/watch?v=W23fBHCpPJQ

   Ik weet dat dit filmpje voor wok is maar je kan het ook met je de Buyer pan doen. Als het goed is zou de pan geen zwarte laag moeten afgeven, en zowel dan moet je nog harder schoon maken. De aanhouder wint gewoon goed oefenen.

   • Prakkie zegt:

    Hoi Daomarcus,

    dank voor je zeer informatieve berichten over de De Buyerpan. Fijn dat je er ook zo’n lol van hebt. En je tips, daar kunnen andere lezers vast weer wat mee. Hartelijke dank!

    Groet,
    Prakkie

 89. jakob zegt:

  Ik heb de Buyer pannen ook gekocht want ik was de Sola Tefal meer dan zat .Hoop geld gekost maar het was een grote flop

  • Prakkie zegt:

   Hoi Jacob,

   Ik maak het niet uit jouw bericht op, maar ik ga er maar vanuit dat de tefal-versie de flop was?
   Ik hoop dat je plezier beleeft aan je De Buyerpan.
   Is die pan de flop geworden, dan ben ik benieuwd naar je ervaringen.

   Groet,
   Prakkie

 90. Die rvs bodems blijven regelmatig een probleem, zoals inderdaad met ei bakken… maar ik ben niet zo een professional.
  Teflon is giftig en al helemaal bij hoge baktemperaturen. Absurd dat er teflon wokken te koop zijn.

  Mijn voorkeur gaat uit naar bepaalde keramische pannen. Ik heb er velen geprobeerd. Het meest krasbestendig is de ‘granietserie’. De anti-aanbak-eigenschappen zijn erg verschillend. Het meest perfect bakken vind ik ‘Green Pan’ (veel beter dan bijv. BK Balans+). Zo glad als een verse forel…

  • ps van de granieten serie heb ik Ballarini geprobeerd, andere merken heb ik geen ervaring mee. De enige ‘keramische’ pan waar ik met metalen gereedschap in kon werken zonder krassen te veroorzaken. Maar de vis plakt er in aan… de bak-eigenschappen van Green Pan vind ik superieur (ook de wok, die op een goede brander hoog verhit kan worden).

  • Prakkie zegt:

   Hoi Frank,
   Dank voor je bericht.
   Mooi dat je zo tevreden bent met de pannen die jij gebruikt.
   Zo zie je maar weer, ieder zijn stijl.
   Veel kookgenoegen!

   Groet,
   Prakkie

 91. maarten zegt:

  Ik weet dat gietijzer niet hetzelfde is als plaatstaal maar in de wereld van gietijzer seasonen ze de pan als volgt.
  stap 1: pan met sopje afwassen
  stap 2: pan 30 min in oven zetten op 160 graden om daarna het laatste beetje was er af te krijgen met een keukenpapiertje
  stap 3: pan met een dun laagje crisco of lijnzaadolie insmeren
  stap 4: pan 1 uur in de oven zetten op 170 graden
  stap 5: pan af laten koelen
  stap 6: pan weer met een dun laagje crisco of lijnzaadolie insmeren
  stap 7: pan wederom 1 uur in de oven zetten op 170 graden.

  bij mijn volgende de buyer ga ik het zo eens doen.

  • Prakkie zegt:

   Dag Maarten,

   Dank voor je bericht.
   Ik ben benieuwd wat het resultaat is als je de De Buyerpan op dezelfde wijze behandeld.
   Je bent in ieder geval in het bezit van een paar prachtige pannen, begrijp ik!
   Geniet ervan!

   Groet,
   Prakkie

 92. daomarcus zegt:

  Ik heb ook een De Buyer pan gekocht. Ik ben al jaren fan van carbonstalen woks. Nu dus ook een koekenpan erbij. Van het weekend de wok ingbrand en is altijd weer een vies karwei en 2 dagen later ruik ik het nog….

  Maar de pan is aardig zwart. Heb er al biefstuk op gebakken en twee keer een omelet. Die omelet was wel echt goed gelukt. Enkel gekluts ei met beetje zout in een laagje olie. Echt heerlijk gewoon, nog nooit zo een lekkere omelet gehad het smaakte echt fantastisch. Alleen de randjes van de omelet moest ik beetje voorzichtig los scheppen maar verder bleef er niets plakken. Het was een lekere omelet zo snel klaar en gewoon witgeel op de bodem net verbarnd of wat dan ook. (ik gebruikte de 1 kw warmhoud gaspit voor omelet te maken, dat moet je niet te heet doen).

  Na nog een paar keer gebruiken zal het alleen nog maar beter gaan omdat de olielaag pas echt zijn werkt gaat doen nadat je er eten in hebt gemaakt. Vandaag bij de AH even wat biefstukjes gescoord (herten biefstuk en zuid amerikaanse biefstuk) kan ik weer lekker gaan genieten van mijn pannetje. Ik heb nog genoeg eieren ook nog…

  Mensen echt doe jezelf een lol en koop een De Buyer pan. De mijne was 36 euro voor een 28cm versie. Dit is echt geen geld. Wel iets duurder dan een nonstick pan maar die de Buyer pan gaat je hele leven mee, zelf al verbrand je je eten echt totaal tot kool je kan de pan wer als nieuw maken met schuurpapier en overnieuw inbranden met olie.

 93. Bibiane zegt:

  2 jaar pan in gebruik en blij nu ineens vanavond bezig zie ik dat pan is kromgetrokken…!!!

  Ik heb een kromgetrokken pan 😦

  En nu? Heb je misschien een idee ?

  • Prakkie zegt:

   Dag Bibiane,

   Wat een schrik!
   Mijn advies zou zijn: neem contact op met het verkooppunt waar je de pan gekocht hebt. De Buyer geeft aan dat kromtrekken zich niet voordoet.
   Ik ben benieuwd!

   Groet en sterkte!
   Prakkie

   • Hanneke zegt:

    Hoi!

    Mijn 2e de Buyer crepepan vandaag ingebrand en morgen word de koekenpan bezorgd! Super tevreden ben ik ermee tot nu toe! Mijn man mopperde eerst omdat hij in het begin nogal snel aanbrandde maar nu laat hij de tefalpan staan en pakt hij standaard deze. Bibiane, gebruik jij ‘m ook op inductie? Ik wel, bij mijn laatste bestelling zeiden ze nu dat ik geen garantie heb als ze voor inductie gebruikt worden.. Ze schijnen krom te kunnen trekken. Als je m niet vol gas aanzet moet het goed gaan. Ik heb nog geen klachten tot nu toe.

    Groetjes Hanneke

    • Prakkie zegt:

     Hoi Hanneke,

     Dank voor je bijdrage!
     Fijn, want over inductie zijn veel vragen. jij bevestigt nog een keer dat gebruik geen probleem is.
     En die garantie… Op het kaartje met productgegevens staat ook inductie als gebruiksmogelijkheid.
     Dus bij eventueel kromtrekken lijkt mij daar een garantieclaim liggen.

     Succes en geniet van je De Buyer pannen!
     Groet,
     Prakkie

 94. Monique zegt:

  Ik sta op het punt om twee De Buyer plaatstalen pannen te kopen vanwege de ongezonde teflon pan. Maar……. ik vraag me af of dat inbranden wel zo gezond is. Als ik het goed begrijpt blijft er elke keer een beetje olie aan de pan vastzitten en dat verwarm je dan bij elke bakbeurt mee? Dat kan toch niet goed zijn? Of begrijp ik het verkeerd?

  • Prakkie zegt:

   Tot in culinaire kringen (topkoks) wordt dat zo gedaan. Het is ook een flinterdunne laag hoor. Die heeft effect op het staal.
   Ik sta meer doodsangsten uit voor teflon… En mijn kanarie kan dat niet meer…
   Groet,
   Prakkie

 95. Bram zegt:

  Ik overweeg ook een DeBuyer koekenpan, echter kook ik op inductie. Is dit dan ook mogelijk? Of zijn deze pannen niet geschikt voor inductie.

  Is er nog advies voor een MineralB of Carbon?

  Zijn deze pannen ook geschikt voor grote stukken vlees zoals rosbief aan te bakken alvorens in de oven?

  dank vast!

  Groeten
  Bram

 96. Bram zegt:

  Prakkie,

  Sinds gisteren heb ik ook een De Buyer pan!
  Vandaag ingebrand en deel is al lekker verkleurd. Vanavond direct de pan gebruikt… En jawel, direct meer patina in de pan.
  Maar ik heb nu wel een gedeeltelijke patina met relief… Kan dit kwaad? Het is geen heuvellandschap, maar geen egaal gladde laag. Moet ik opnieuwe beginnen? Of hoort dit er bij?

  Overigens mijn varkenshaasje was heerlijk dichtgeschroeid, en vervolgens afgegaard in de oven.

  Eerst pan beetje voorverwarmen, boter er in, hoger zetten en bakken maar!

  Nu maar hopen dat het relief geen kwaad kan.

  Groeten
  bram

  • Prakkie zegt:

   Hoi Bram,

   Mooi man!
   Nee hoor reliëf kan geen kwaad, had ik het begin net zo.
   Fijn dat het nu goed bakken is. En dito smullen!
   geniet ervan!

   Groet,
   Prakkie

   • Bram zegt:

    dank Prakkie!

    Gelukkig maar dat het geen kwaad kan.

    Wat is overigens de beste method qua bakken?

    Pan zet ik eerst op klein vuurtje (inductie) met boter/olie/combi er in vervolgens iets hoger en dan nog eens heel hoog, dan pas bakken.

    Of kan ik beter eerst heet maken en dan vet er in?

    • Prakkie zegt:

     Hoi Bram,

     Dank voor je bericht.
     Op deze blog zijn al veel tips gegeven over het inbranden. De een doet het zus, de ander zo. Te veel om nu zo even te noemen.
     Mijn eigen aanpak: invetten, heet laten worden op matig vuur en laten walmen. Dat een aantal keer herhalen, met minimaal vettigheid (op een doek of tissue en die door de pan vegen). Bij mij steeds top resultaat.

     Succes en veel plezier met je aankopen!
     Groet,
     Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s