Simpel ovengerecht met paprika: gevulde paprika met gehakt

Wandelend over de markt roept een groentespecialist een wel zo’n aantrekkelijke prijs dat ik me laat verleiden tot de aankoop van een grote zak rode paprika’s voor 2 euro. Bij het aanschouwen van het door de zon beschenen rood loopt het water me reeds in de mond. Doen we een paprikasalade van geconfijte paprika? Of gegrilde paprika? Of gevulde paprika in de oven? Of….  Op weg naar huis weeg ik de ene versie tegen de andere af. Het lijkt me allemaal lekker. Eenmaal thuis ben ik eruit: gevulde paprika uit de oven!
Let wel, doen we een ander keer de paprikasalade. En weer een andere keer de geconfijte paprika. Een mensenleven is lang genoeg om het allemaal uit te proberen. En met zoveel paprika’s: het kan gewoon allemaal de komende dagen! En anders andere dagen. O jongens, wat is koken toch heerlijk!

Gevulde paprika uit de oven!

Vooraf misschien goed om te noemen, dat dit ook typisch een gerecht is dat zich leent voor variatie. Ik neem me voor het op bepaalde manier te bereiden, maar heb ter plekke een brainwave en doe het dan toch lekker anders. Dus de ingrediënten is een voorstel tot, maar het kan altijd anders.
Ik doe het overigens wel zo dat ik de paprika’s na schoonmaken alvast voorgaar in een voorverwarmde oven (180 graden, +/- 15 min.) en ze daarna vul met het gehaktmengsel, dat ook al als gaar mengsel is voorbereid. Ik vind dat dat het mooiste eindresultaat geeft (m.n. ten aanzien van de vulling).

Benodigdheden:
– 5-6 rode parika’s
– 600 gram rundergehakt (+/-)
– fijngesneden ui
– knoflooktenen 3 à 4, fijn
– bouillonblokje (rund)
– blikje kidneybonen of 3 zeer fijngesneden volkoren boterhammen
– kruiden (ketoembar, djinten, kerrie en/of milde paprikapoeder), tijm, oregano.
– pecannoten, verkruimeld
– sesamzaad
– eventueel: bakje champignons, fijngesneden
– olijfolie
– eieren 1 à 2

Bereiding:
Halveer de paprika’s overdwars vanaf steel tot onderzijde, verwijder de zaadlijsten en was ze schoon. Vet ze aan de buitenzijde licht in met wat olijfolie, plaats ze in een ovenschaal of braadslee en plaats deze +/- 15 minuten in een voorverwarmde oven. Let op dat ze niet te zacht worden, dan wordt vullen lastig. Alternatief is: kapje met steel en al eraf. Steel en zaadlijsten weggooien en de kapjes zeer fijnsnijden en ook straks door het gehaktmengsel.
Gehakt rul bakken in wat olijfolie, ui en knoflook toevoegen en meebakken, kruiden toevoegen, bouillonblokje er boven verkruimelen. Voeg toe de champignons en bak even mee. Bak de kidneybonen pureer deze grof met een vork en voeg toe aan het gehaktmengsel. Het gehaktmengsel in een kom doen en voor groot deel laten afkoelen. Vlak voor vullen der paprika’s de eieren door het gehakt mengen, zo ook de pecannoten en wat sesamzaad. Als het een te vochtige massa is eventueel wat paneermeel toevoegen.
Nu de paprika’s vullen, wat olijfolie over het geheel druppelen en terug in de oven. Bak +/- 30 minuten tot kleur goed is op 180-200 graden.
Lekker met rijst en een gulle rode wijn!

Griekenland

prakkie logo

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Simpel ovengerecht met paprika: gevulde paprika met gehakt

  1. michelle zegt:

    Hoi Prakkie,

    We hebben gisteren jouw recept gemaakt van de gevulde paprika’s!
    In één woord: smullen! En in ons enthousiasme natuurlijk te veel gemaakt ( wie lieten ons leiden door de smakelijk gevulde braadslee op de foto😉 ), dus eten we er vanavond nòg een keer van. Lekker met rijst. En eigenlijk reuze simpel. Oké vergt wat voorbereiding, maar verder recht toe recht aan. Geweldig.
    Ook een prima gerecht bij veel eters.

    Kortom, een succes!

    Groetjes,
    Michelle

  2. Kat zegt:

    Hoi Prakkie,

    ik heb ze geprobeerd hoor, heerlijk! Zelfs een vriendin die mee-at en een moeilijke eter is, vond ze lekker🙂. Bedankt voor het recept!

    • prakkie zegt:

      Hoi Kat,

      Dank voor het compliment en fijn dat het smullen was.🙂 Ben er zelf ook dol op! En gerecht maakt ook dat ik direct in Griekse sferen verkeer. Lekker buiten op terrasje, zon, vakantie! Heerlijk.

      Dag!

  3. Pingback: Gevulde paprika’s | kat's crea blog

  4. annie visch zegt:

    Beste Prakkie,

    Omdat mijn man en ik normaal gesproken met z’n tweëen zijn is zo’n uitgebreid gerecht bijna niet te doen. Maar afgelopen weekend waren de kinderen er en toen heb ik dit gerecht gemaakt. Het was fantastisch! En er is van gegeten! Ze vonden het allemaal lekker en wilden ook direct het recept hebben. Leuk hè. Dus dat was echt een succes. En ook zo’n mooi gezicht, zo’n ovenschaal vol van die gevulde paprika’s. Ik heb er rijst bij gegeven en een simpele salade. En mijn man had voor de rode wijn gezorgd.
    Dus: hartelijk dank voor de tip!

    Vriendelijke groeten,
    Annie Visch (je mag best Annie zeggen hoor🙂 )

    • Prakkie zegt:

      Dag Annie😉

      Fijn dat het een succes was!

      Vandaar ook de ‘knokpartijen’ bij ons thuis vroeger, als mijn moeder dit had gemaakt.
      En ook nu is het ‘vechten’ aan tafel. En niets zo erg als: schaal leeg maar nog zin in een gevulde paprika.
      Ik maak er dus altijd genoeg (veel!). En koud ook prima te eten hoor! Overhouden is geen probleem.
      Dus als je komende zomer een keer een gezellige picknick hebt! Glaasje rosé erbij, zonnetje aan de hemel, een kriebeltje van het gras…
      O, wat is het toch genieten!

      Dank voor reactie,
      Prakkie

  5. Pingback: Paprikasalade van geconfijte paprika | Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s