Pindasaus (of katjangsaus), koud

vliespinda's voor de katjangsaus

Met de cobek lekker zelf pinda’s uleken!

Tja een pot pindakaas kopen (van een goede soort!) kan ook. Maar zo’n werkje dat je even helemaal in beslag neemt, dat aandacht vraagt is op zijn tijd ook heerlijk.

Het verhaal gaat dat als Golda Meïr – voormalig premier van Israël – het even niet meer wist of zag zitten, in de war was, of moest nadenken, thuis aan de keukentafel (!) ging zitten en dan poettste ze een koperen keteltje poetsen alsof haar leven er vanaf hing. Vind ik om twee redenen een mooi beeld. Eén: die handeling met doek en keteltje. En twee: een vrouw in die positie die terugvalt op zoiets eenvoudigs. Misschien is dat laatste nog wel het mooiste. Bijna ontroerend.

Hoewel ik soms verwarrend ben, ben ik niet in de war. Dus dat is niet de reden dat ik aan zo’n werkje als pinda’s uleken begin. Maar dat laat onverlet dat het iets heerlijks en bijna louterends heeft om zo simpel met cobek en ulekan aan de slag te gaan. Bijna Zen! Met volle aandacht je volledig richten op de handeling. Ja, dat vind ik mooi.

Dus een grote zak verse vliespinda’s gekocht, de cobek en ulekan uit de kast gehaald en lekker aan de slag. Ik geef toe, een blender zal makkelijker zijn, maar daar gaat het me nu niet om. Dat aspect van aandacht, opgaan in de handeling en er moeite voor doen, daar gaat het om. En ook als het eindresultaat niet “je van het” is, is dat ook geen punt. En als het tussendoor te zwaar wordt pauzeer je even, een pindaatje  knabbelend. En dan weer verder tot zo glad mogelijk resultaat. Giet er wel steeds wat vocht bij.

Een boeddhist zal zeggen: het is het pad! Dus toch vooral Zen?

Maar gemalen pinda’s geeft nog geen pindasaus. Oom Tjampoer zou zeggen: “katjangsaus”. Wat is er nodig? Hieronder een eerste aanzet.

Benodigdheden:

-vliespinda’s
-rode lomboks/tjabé rawits
-zout
-ketjap manis
-knoflook
-water
En wat je verder leuk lijkt erdoor te doen: ketoembar en djinten? Stukje laoswortel? Er zijn vele variaties in smaak denkbaar. Gewoon experimenteren. Maar zo heb je wel je eigen pindasaus!

Bereiding:

Doe de vliespinda’s beetje bij beetje in de cobek en wrijf ze fijn met de ulekan. Dat vergt een “vegenede” beweging vanuit de pols. Een beweging om te oefenen. Op YouTube staat een mooi filmpje  waarin de techniek goed te zien is. Let overigens op het gerechtje dat wordt gemaakt, maar ook op de wijze van inpakken!

Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle ingrediënten fijngewreven te samen een koude katjang- of pindasaus vormen. Het water (gedoseerd toepassen!) is om een en ander smeuïg  te houden.

De katjang – of pindasaus is lekker voor over de saté, lekker voor bij de gadogado of bij de ajam ketimoen (in Thailand noemen ze dat Bangbang kai). Op dat laatste gerecht kom ik nog terug! Maar er een kroepoek of wat doorheen halen is ook smullen hoor. Weer eens wat anders dan een borrelnootje of een zak chips.

Dus dat uleken: een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. Zorg in ieder geval dat je ruimte in de vijzelschaal hebt, dus de cobek (de platte vijzelschaal) niet te klein kiezen. Een goede toko heeft meestal meerdere maten. En: zorg dat je goed staat ten opzichte van de chobek. Ook dat zie je mooi in het YouTube filmpje. Dan kan de beweging vanuit de pols mooi soepel verlopen.

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Pindasaus (of katjangsaus), koud

  1. Michelle zegt:

    Hoi Prakkie,

    Ik vind het wel stoer hoor, zoals jij aan de slag gaat met die chobek. Heb filmpje bekeken, ziet er gevaarlijk makkelijk uit. Dat zal best wat oefening kosten voordat het zo makkelijk gaat. Maar zoo leuk. Natuurlijk kan je alles in een blender doen, maar das toch minder authentiek. Ik zal eens kijken bij de Chinese toko of ze zo’n chobek hebben, ga ik het ook proberen.
    Ik ben erg benieuwd naar het gerechtje ajam ketimoen. Dat klinkt al zo lekker.

    Liefs!

  2. Pingback: Ajam ketimoen met katjangsaus | Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s