Ayam ketimoen met katjangsaus

Als vervolg op de eerder al eens gemaakte katjangsaus is het leuk dit zomers gerecht te maken. Dit gerecht is namelijk prima koud (kamertemperatuur) te serveren, met een grote schaal rijst (of blokjes lontong). Lekker makkelijk bij veel bezoek: maak je het gerecht een dag van te voren!
Het gerecht bestaat uit gegaarde stukjes kippenvlees die op een bananenblad worden gelegd (de helft), daaroverheen gaan komkommerreepjes (de helft), daaroverheen een deel van de (ongekookte) katjangsaus (de helft), dan weer een laagje kipstukjes (de rest) , komkommerreepjes (de rest) en afmaken met de restant katjangsaus.
Voor de kip kan kipfilet worden gebruikt, maar kook deze dan zachtjes en maximaal 10 minuten, afhankelijk van de dikte (na 10 minuten gaspit uit en laten afkoelen in de bouillon). Beduidend smeuïger zijn kipbraadsticks (ongemarineerd!). Ook deze hebben niet veel kooktijd nodig, maar het vlees wordt minder snel droog dan kipfilet, het blijft beduidend malser.

Benodigdheden:

– braadsticks, 8 stuks
– blaadje daoen salam (klein 2, groot 1)
– bouillonblokje, kip
– ui in parten
– rode peper in vieren
– 2 tenen knoflook geplet
– Shaoxing ricewine
– light soy-sauce
– wat zout

– komkommer, geschild en in reepjes gesneden

katjangsaus, koud bereid.

– vers bananenblad (of uit de diepvries, ontdooid)

Bereiding:

Doe de braadsticks (of kipfilet) in een pan, doe er de ui bij, de geplette knoflook, de rode peper en de daoen salam, het bouillonblokje en een snuf zout, een scheut ricewine en een scheut light soy. Giet er koud water op, zoveel dat de kip net onder staat. Warm zachtjes op, maar laat niet koken. Draai tegen de kook de pit laag zodat het tegen de kook aan blijft. En draai de pit uit, bij kipfilet na +/- 10 minuten en bij braadsticks na +/- 15 minuten. Laat de kip met deksel op de pan in de bouillon afkoelen. Tip: mooi om een dag van te voren te maken, trekken de smaken nog meer in het vlees.

De afgekoelde kip moet nu in reepjes uiteen getrokken worden. Dat gaat het beste met de hand. Verwijder bij de braadsticks het bot en overtollig vet. De braadstick valt dan in de regel al voor een groot deel uit elkaar in stukjes. Bewaar de gezeefde bouillon (diepvries) voor de volgende keer!

Leg in een grote schaal een paar stukken bananenblad over elkaar heen zodat de schaal er volledig mee bedekt is. Leuk is om het bananenblad even over een gasvlam te halen, daardoor komt reuk en smaak van dat blad beter vrij.

Leg nu om beurten een laag komkommerreepjes

een laag kipreepjes

en een laag katjangsaus

En dan weer kipreepjes daarop, de rest van de komkommerreepjes daar weer op en de laatste katjangsaus daar weer over. Afmaken met wat fijngesneden rode peper en (naar wens/smaak) sesamzaad.

Kook er rijst bij. Lontong is heel leuk!

En als je er aanvullend nog groente bij wilt, zijn beetgare sperziebonen (koud) leuk. Die zou je zelfs als extra laagje kunnen opnemen in de schaal kip.
Het gerecht heeft een broertje in Thailand: bang bang kai. Ook erg lekker om te maken.

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Ayam ketimoen met katjangsaus

  1. Pingback: Pindasaus | Prakkie

  2. Michelle zegt:

    Hoi Prakkie,

    Wat een heerlijk gerecht lijkt me dit. Helemaal voor de zomer. Ik vind het ook leuk dat je zo uitgebreid via foto’s de bereiding laat zien. Ja, dit ga ik echt een keer maken. Vind de combinatie ook leuk. En dan kan ik lekker met mijn net angeschafte chobek (jaha, dankzij jou!) ook pindasaus/katjangsaus maken. Ik heb er reuze zin in!

    Liefs!

  3. tjampoer zegt:

    Beste neef, wat kan jij toch lekker koken. Toek en ik, wij zijn trots op jou hoor, dat jij zo goed kan. En zelf katjangsaus uleken! Helemaal zo als hoort ja. Wij vin jou knap hoor.

    Selamat makan!

  4. Pingback: Ikan taotjo | Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s