Aioli, Catalaanse knoflooksaus

Finesse vroeg recent naar de bereiding van Aioli. Toen dacht ik: ik doe jullie allemaal het recept toekomen!

Aioli (Fransen schrijven/zeggen: aïoli, als samenvoeging van l’ail en l’olio) is een smeuïge (pittige!) knoflooksaus, met als basisingrediënten verse knoflooktenen 🙂 en mooie olijfolie. Ik zal voor de bereiding een paar alternatieven noemen. Ja een paar, omdat er toch wel wat versies van bestaan. Het grootste verschil zit hem in de toepassing van wel of geen eieren (dooiers). De puriteinen (en het Catalaans orgineel) gebruiken geen eierdooier in de aioli.

De oorspronkelijke Catalaanse versie:
– knoflooktenen 4 a 5 gepeld
– snufje zout
– mooie olijfolie 2 à 3 dl.

Stamp in een gladde vijzel (bij voorkeur met houten stamper) de knoflooktenen fijn. Doe er wat zout bij en blijf wrijven/malen tot er een gladde massa ontstaat. Voeg nu druppelsgewijs (of heel dunnen straal) de olijfolie bij en blijf roeren met de stamper. Je ziet vanzelf een emulsie ontstaan: knoflook en olie binden. De uiteindelijk consistentie doet denken aan stevige “transparante” mayonaise.
Deze pure vorm is heerlijk bij gekookte aardappelen! Weer eens wat anders dan “sjuu” ;-). Maar ook lekker om op geroosterd brood te smeren en bij de maaltijd te nuttigen. De aioli past zowel bij vis als vlees als (rauwe) groente, maar ook slakken. Een klassieker is: konijn met aioli.
Voor de eerste keer eten is even van de pittige, maar rustig aan beginnen, zeg maar. Zie ook: filmpje La Cargolade (onderaan “Slakken uit eigen tuin”).

Alternatief I: voeg wat druppels (!) citroensap of limoensap (voorkeur! aromatischer en zachter dan citroen) toe.

Alternatief II: voeg een eierdooier toe, dat maakt dat de binding sneller verloopt.

Alternatief III: maak een verse mayonaise (eierdooier, mosterd, azijn en olie) en voeg daar knoflook aan toe. Sommigen zien dit als een knieval richting toeristen, die de oorspronkelijke versie te heftig vonden. Tja.

Bij bovenstaande alternatieven ga ik dan nog steeds uit van het handmatig bereiden. Indien je een blender hebt kan dat ook, al vind ik dat minder authentiek: vul de mengbeker met een ei-dooier (zorg dat ie heel blijft!), een snuf zout, 100 milliliter azijn, 300 milliliter olijfolie, een kledder mosterd en een teen of 4 à 5 knoflook. Zet de blender in de mengbeker, draaien en al draaiend langzaam omhoog trekken: klaar!

En dat aioli van levensbelang is blijkt uit dit filmpje, waarin lied en bereiding ontroerend zijn gecombineerd in één compositie.

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Aioli, Catalaanse knoflooksaus

 1. Brosje zegt:

  Hoi Prakkie,

  Wat een heerlijk recept! Ik denk nu: dat heb ik dus ooit gegeten! Dat was in Spanje, restaurant met allerlei grill, brood, salade en iets van wat op mayonaise leek. Maar die smaak was zoo intens en heftig. Ja daar hebben we echt van zitten smullen. Nu denk ik, dat was vast aioli. Gewoon lekker je friet er doorheen slingeren, of bij een lamslapje of broodje. Of als dip bij rauwe groente bij een feestje of bbq festijn. Mooi dat ik dan via zo’n omweg alsnog het recept achterhaal Dus dank!

  Heb vreselijk zitten lachen bij liedje “Aioli”, maar dat kwam ook door “man met snor”. Waar haal je dat toch vandaan?
  En weet jij waar die Spaanse vijzel te koop is? Die ziet er zo exotisch uit. Al zou je hem maar zo in je keuken zetten. Mooi!

  Prakkie, wat weet je toch weer steeds (culinair) te verrassen!

  Liefs!

  • prakkie zegt:

   Hoi Brosje,

   Nee, geen idee waar de vijzel te koop is. Maar dat moet met een beetje googlen lukken, lijkt mij. Spaans aardewerk oid levert vast resultaten op. En anders komende vakantie naar Spanje, kan je er een ophalen. Mooie smoes om weer eens die kant op te gaan!

   Ja en de aioli is van de pittige hè. Maar zoo smullen!

   Dag!

  • henkenk zegt:

   hallo brosje
   het is wel een tijd geleden dat je je afvroeg waar je een spaanse vijzel kopen kon… in haarlem in de cronje straat bij spanish harlem.
   aardewerk, kruiden,maaltijden… echt een top winkeltje

   gr henk

 2. Brosje zegt:

  Dag Prakkie en Henk 🙂

  Hartelijk dank voor de informatie. Ik ga er gauw eens kijken.
  En geen punt dat reactie later is. Ik had het de laatste tijd ook even druk:
  Brosje heeft nu een klein Brosje… Ahhhh! 🙂

  Groet!
  De 2 Brosjes

  • Prakkie zegt:

   Dag Brosje!

   Van harte met de geboorte van kleine Brosje. Ik hoop dat alles wel is met moeder en kind. Fijn weer wat van je te vernemen. En wie weet treffen we elkaar, zoekend naar mooooi serviesgoed bij Spanish Harlem. Ja, dat was een goede tip!

   Dag!
   Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s