Tortillas: quesadillas

Zin in gevulde tortillas?
Met de zon aan de hemel en de zomer in de kop is een Mexicaans gerecht op zijn plaats.

En dit is nou echt zo’n happie dat prima te maken is als je door alle zomerse ledigheid geen zin hebt in uitgebreid koken, maar het opentrekken van een pak kant en klaar (al dan niet als ping-maaltijd) je als rechtgeaarde kok ook voor het gemakkie te ver gaat. Er gaat niets boven eigenmaak! Maar met weinig inspanning? Nou, dan is dit je recept!

Trek een pak tortillas los (of maak ze zelf), maak een bonenpuree (recept volgt zo), snijd wat lente-ui, snijd wat rode peper en schaaf een bakje kaas. Das alles. En bij het nuttigen een flinke klodder crème fraiche en een rosé of rode wijn. Smullen. Wees gewaarschuwd: je buren komen mee eten hoor! (Nu nog hopen op leuke buren! Of lekker afgelegen wonen🙂 ).

De bonenpuree:

Benodigdheden:

– blikje kidneybonen
– olijfolie
– halve ui
– knoflook 2 à 3 tenen
– rood pepertje of sambal oelek
– snuf djinten
– zout
– peper
– handje geraspte kaas

Bereiding:

Trek een blik kidneybonen los (of maak ze zelf🙂 ) en spoel de bonen af onder stromend water. Laat uitlekken. Snijd een halve ui in snippertjes, ontvel, plet en hak een teen of twee à drie knoflook zeer fijn. Snijd een rood pepertje zeer fijn (of gebruik een klodder sambal oelek).
Neem een pan met dikke bodem, doe hier wat olijfolie in en bak het uitje glazig. Doe er de rode peper bij en aan het eind de knoflook. Klaar. Schep uit de pan en bewaar. Doe de kidneybonen in de pan eventueel onder toevoeging van nog wat olie en bak je op zacht vuur tot ze donker zijn (en veelal flink opengebarsten). Doe het uimengsel er weer bij, een flinke snuf djinten, wat zout en versgemalen peper en prak met een grote vork het geheel tot een consistente massa. Als het te droog is voeg dan nog wat olijfolie toe. Het moet een smeuïg geheel zijn. Een handje geraspte kaas er door, mengen en zet apart.

Verwarm een koekenpan met dikke bodem op middelmatig vuur, doe er een beetje olijfolie in en leg er een tortilla in.

Smeer op één helft een laagje van de bonenpuree.

Doe er een beetje lente-ui op.

Doe er een beetje rode peper bij.

En sluit af met een laagje kaas.

Als je het leuk vindt is een snipper fijngesneden korianderblad ook erg lekker! Klap de tortilla dicht en bak hem tegen krokant aan. Het meeste bakken is tijdens het vullen al gebeurd. Haal hem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

En dan de tweede tortilla en de derde tortilla en de vierde… Snijd als ze zijn afgekoeld de gebakken tortillas in drieën en rangschik op een schaal.
Bak zo de rest van de tortillas, zoveel zin als je hebt. Wees gewaarschuwd: het is om je vingers bij af te likken.
Tip van Prakkie: maak er veel!

Ook leuk als je borrelvisite krijgt. Weer eens wat anders dan nootjes, chips of afgezaagd puntje brie. En ze zijn warm lekker, maar ook koud smullen! Dus je kan een en ander van te voren voorbereiden! Of mee naar je werk in plaats van bammen.

En je snapt het vast: vulling leent zich voor allerhande variaties.
Ik denk nu: de mexicaanse salsa rojo zou er ook uitstekend bij smaken. Alleen zou ik dan de rode peper weglaten uit de tortilla.
Kortom: variatie te over!

Geef er een gulle klodder crème fraiche bij.
Smullen!

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Tortillas: quesadillas

  1. Pingback: Mexicaanse salsa rojo | Prakkie

  2. maldeau zegt:

    Jemig Prakkie dat lijkt me een lekker happie. En zo denkt Michelle er ook over, dus dit gaan we een keer maken. Das wel een voordeel dat jij van die vondsten hebt, want wij zijn op dat vlak wat minder creatief. We volgen je op de voet!

    Ciao amigo!

  3. Pingback: Gazpacho (koude tomatensoep) | Prakkie

  4. Druifje zegt:

    Zooo wat een lekker prakkie, Prakkie !

  5. Prakkie zegt:

    Ja Druifje, maar ook: lekker makkelijk maken. Sterker nog: trek een fles los, sla aan het bakken en snacken tegelijk. Ik denk nu: das weer eens wat anders dan dat suffe gourmetten.

    Dag!

  6. Pingback: Salsa mexicana | Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s