Kofta curry, gehaktballetjes

Met een zomer die zich min of meer door het raam naar binnenperst en niet veel zin om al te uitgebreid te koken dacht ik: we maken kofta curry! Dat is een Indiase curry met gehaktballetjes. Lekker met rijst, sperzieboontjes (kan ook koud!) en komkommerreepjes: de zomer op je bord! En maak gelijk lekker veel, want koud zijn ze ook prima te eten. Kan je door de week je collegaatjes jaloers maken, als zij de tanden in de gebruikelijke boterham met van de warmte opgekrulde kaas zetten, terwijl jij de ruimte vult met exotische geuren en geniet van je restant kofta curry.

Benodigdheden:

Voor de gehaktballetjes:

– 500 gr rundergehakt
– 2 theelepels gember-/djahépoeder
– 3 eetlepels paneermiddel
– zout
– 1 ei

Voor de curry (= de saus):

– 1 ui, gesnipperd
– 1 klein pepertje, fijngesneden
– 500 gr ontvelde tomaten
– 1 kleine groen paprika, schoongemaakt in fijne snippers
(snijden in dunne reepjes en die reepjes weer in dunne snippers)
– 4 eetlepels olie
– 2 eetl milde kerrie poeder (kerrei djawa)
– 2 theelepels ketoembar
– 1 theelepel kaneel
– 1 teentje knoflook
– 1 pak gepureerde tomaten à 500 gr
– 1 rundvleesbouillon
– 3 à 4 fijngesneden pruimen
– verse koriander

Bereiding:

Gehakt, gemberpoeder, paneermeel, zout en ei door elkaar mengen. Een uur laten staan. Balletjes draaien ter grootte van een walnoot (+/- 20 balletjes), mooi beschaafd formaat.

In grote braadpan (olijf)olie verhitten en balletjes mooi bruin bakken (+/- 10 minuten). Uit de pan nemen, uit laten lekken op keukenpapier. Haal overtollig vet uit de pan. In het restant nu de ui fruiten, daarna de knoflook toevoegen en het gesneden pepertje. Fruiten. Dan paprika toevoegen, de kerrie, ketoembar en de kaneel en even laten fruiten. Kijk uit, want kruiderij bakt nu gauw aan. Doe nu de paprika in de pan en fruit even mee. Voeg dan de ontvelde en fijngesneden tomaten toe, de pruimen en het bouillonblokje. Laat alles zachtjes stoven. Voeg dan toe de gepureerde tomaten (pak). Voeg na 30 minuten de gehaktballetjes toe en laat even doorverwarmen. Als laatste een flinke hand versgesneden koriander.

Lekker met witte rijst. Maar kan ook goed met in de oven gebakken aardappeltjes. Wil je groente, geef er sperzieboontjes bij. Lekker met reepjes komkommer.
En ik ben natuurlijk toch een stoutertje, dus ik snipper er nog wat lenteui overheen en een sprietseltje verse rode peper. Maar zonder dat is het ook smullen hoor!

Zet een koe in je kamer, duw een CD met sitar- en tanpuraklanken in de installatie en je waant je in India! KIJKUIT!! Een Tuktuk!

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kofta curry, gehaktballetjes

  1. Pingback: Smikkelen met Oud&Nieuw: op naar 2015!!! | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s