Gazpacho (koude tomatensoep)

Terwijl de regen hier tegen de ramen guts als of de natte moesson is aangebroken, denk ik: we gaan een lekker zomers gerechtje maken. Die Erwin Kroll c.s. kunnen me weersvooruitzichten melden wat ze willen, maar ik ga de zon niet afwachten. Die maken we gewoon zelf!

Nog even over die weervoorspellingen: dat kunnen wij ook! Geloof je me niet? Luister maar eens goed naar die glazen bollenpraat van weerman of -vrouw:

– wind uit meerdere richtingen
– hier en daar een bui
– opklaringen in de nacht
– wisselvallig weer
– na regen komt zonneschijn
– het kan vriezen, het kan dooien
– een lokale bui
– enz enz enz.

Mijn ome Kor was wat dat betreft honderd keer nauwkeuriger! Een uit de klei getrokken boer, handen als kolenschoppen, die met dichtgeknepen ogen, leunend op z’n riek naar de lucht starend altijd trefzeker zei: morgen is het weer.

De gazpacho!
Dit is een gerecht uit de Spaanse keuken. Een koude tomatensoep, maar niets in vergelijking met de afgekoelde Hollandse versie. Nee, dit is een gerecht waarin de zon, de zomer en het zuiden worden gevangen: fris, knisperend, opwekkend, dorstlessend en dorstigmakend naar méér!

Zet honderd kookboeken op een rij en iedereen heeft zijn eigen versie. En dat is ook leuk. Jullie weten: Prakkie is dol op eigen creativiteit. En dat is ook koken. Pas een receptje lekker en onbeschaamd aan, aan je eigen idee. En dat is soms ook uitproberen. De ene keer lukt het, de andere keer niet. Schrijf de succesversies in ieder geval op, want dan is het de volgende keer weer feest!
Afhankelijk van de hoeveelheid zowel als voor- als hoofdgerecht te gebruiken. Gaat erg goed bij gebraad en salade. Maar ook een leuke combinatie met gevulde tortillas

Benodigdheden:

– een pak (dik) tomaten-groentesap
– 1 a 2 pakken gezeefde tomaten (à 500 gram)
– 4 tot 6 tenen knoflook
– 2 ontvelde (rijpe!) rode paprika’s
– 1/2 tot 1/3 komkommer, geschild en ontdaan van zaadlijsten, in halve ringen
– rood pepertje of klodder sambal oelek (voor klein scherpje)
– een limoen
– olijfolie
– zout
– peper
– verse basilicum- of korianderblaadjes, een handje vol

Bereiding:

Als je een lekkere grote blender hebt kan alles er in één keer in, bij een pureerstaaf zal je stukje bij beetje in de mengbeker moeten doen, maar werkt ook prima!
In de blender: een half pak tomaten-groentesap, een pak gepureerde tomaten, de knoflooktenen, de ontvelde paprika, de rode peper , een flinke scheut olijfolie, zout, peper, basilicum- of korianderblaadjes en de komkommer en het sap van een halve limoen. Vind je het leuk kan je er ook nog wat limoenschil bijraspen.
Deksel op de blender en draaien maar. Het eindresultaat moet een mooie beslist lobbige gladde massa zijn, fris, lichtzurig en heel klein beetje scherp van smaak. Tja en dan begint het proeven. Wat moet er nog bij? Nog een flinke hoeveelheid gezeefde tomaten? Nog wat aanvullend scherp van rode peper en of knoflook? Nog wat groen? Nog beetje olijfolie? De een doet dit, da ander dat. Let er wel op dat de gazpacho echt een uur of wat op smaak moet komen, dus toevoegen kan ook ná dat rusten, want smaken trekken flink door! En ben je uitgeschoten, dan kan je altijd weer verdunnen met de gezeefde tomaten. Kortom, eindresultaat kan bijna niet verkeerd.

Ik heb er zelfs wel eens stout een scheut rosé door gedaan…

Laat de gazpacho goed koelen (dat kan mooi tijdens het rusten, dat mag best een dag van te voren!). Voor serveren dus nog even proeven. Serveer in een mooie schaal op tafel. Eventueel een schaaltje met extra verse blaadjes basilicum of koriander. Serveer er geroosterd brood en een mooie (room-)boter bij en dan: smullen!

Serveer er een koele rosé bij.

Al hoost de regen naar benee, binnen is het zomer!

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gazpacho (koude tomatensoep)

  1. Pingback: Smikkelen met Oud&Nieuw: op naar 2015!!! | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s