Cowboykoffie: senseo bashing!

De vermaarde Utrechtse cabaretier Herman Berkien zong al: “Op de camping is het fijn, op de camping heb je gein!”.

Vanmorgen zie ik vanuit mijn puptentje een mede-campeur in de stromende regen lopen met een haspel elektriciteitsdraad van wel zo’n omvang dat je daar een beetje woonwijk volledig mee zou kunnen bekabelen. Verbaasd spreek ik de licht verwarde man aan. Wat blijkt: geen stopcontact in de buurt van zijn caravan te vinden! Maar voor een bakkie moet ie z’n senseo wel kunnen aansluiten op het elektriciteitsnet. De beste man had al dagen zonder koffie gezeten, wat hem ook was aan te zien. Ten einde raad had hij bij de plaatselijke bouwmarkt 40 meter kabel gekocht en hij hoopte nu contact te krijgen. Wat een droefenis. Niet zozeer zijn gebrek aan koffie, als wel het gebrek aan pioniersgeest. Want voor een kop koffie heb je helemaal geen elektriek nodig! De ware campeur maakt cowboykoffie!

Je zal nu denken: Prakkie, wat is dat, cowboykoffie?

Wel, dat is niet meer dan een kan water, flink wat scheppen gemalen koffie en een vuurtje. En dan binnen tien minuten een mok koffie waar je punten van kan snijden en waar je vrienden mee maakt! De hele camping in de (koffie)bonen! Das pas koffie. Wat dat betreft is het vergelijk tussen senseo en cowboykoffie net zoiets als het vergelijk tussen de magnetron-ping-maaltijd 😦 en een stevige zelfgemaakte hap uit de Dutch oven. Doe mij die laatste maar!

Maar het lijkt erop dat men steeds minder zonder comfort kan, ook op vakantie. Het is op campings al zo ver doorgeslagen met luxe dat de vraag aan een willekeurige campeur naar de beste campingschotel (ik ben immers culinair ook geïnteresseerd naar campingprak) meestal het volgende resultaat oplevert: niemand heeft het op die vraag over een gerecht, maar steevast beginnen ze over hun TVantenne-schotel… Tja.  

Cowboykoffie dus!

De bereiding is eenvoudig: doe koud water in een metalen koffieketel en doe daar scheppen koffie van grove mailing bij (ga uit van ongeveer 1 eetlepel per 2 koppen koffie. Hoeveelheid is ook een kwestie van uitproberen). Dit laten koken (bij een kampvuur o.i.d. de ketel er gewoon naast zetten) en als het heeft gekookt een minuut of vijf laten staan om de koffieprut te laten zakken. De koffie kan nu worden gedronken. Wel voorzichtig uitschenken om te voorkomen dat de prut weer door de koffie gaat zweven. En ja, het is een beetje rauwe koffie, maar dan kauw je er maar op, net als die stoere cowboys deden. Zouden ze daarom zo heten?

Maar er is ook een beschaafd alternatief zonder gelijk met senseo-pads te hoeven frisbeeën of de aloude koffiezetter van zolder te halen: de cafetière! Als je wel eens in Frankrijk bent geweest heb je hem vast wel eens gezien. De meeste kookwinkels hebben ze in het assortiment.

Verwarm water tot koken in de waterkoker of in een keteltje op het vuur. Doe in de pot (ik ga uit van de inhoud van een liter) vier scheppen (eetlepels) koffie met grove mailing. Schenk het hete water nu op de koffie en laat een minuut of 4 à 5 staan met het deksel erop en het filter omhoog. Druk nu de filter voorzichtig naar beneden en klaar! Voordeel ten opzichte van de cowboykoffie is dat de prut nu onder de filter zit en er nagenoeg zuivere koffie (!) in het kopje zit. Daar kan geen senseo tegenop. Wedden?

Prettige vakantie verder!

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 5. FEBO, een automatiek met verhalen, gedichten en gedachten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Cowboykoffie: senseo bashing!

 1. maldeau zegt:

  Hoi Prakkie!

  We zijn terug van vakantie en zien jouw berichten! Dat hebben we de afgelopen weken wel gemist hoor. En ja, hadden we jouw tip van die koffie maar vooraf gehad. Nu hebben we zitten slobberen van een bakkie oplos 😦 . Ook geen feestje… Maar gelukkig in menig café of op terras een mooie café au lait oid. Maar jouw tip zet ons aan tot aktie: volgend jaar iedere dag een puik bakkie.

  Groeten ook namens Michelle!

  Ciao amigo!

 2. Druifje zegt:

  Echte cowboy koffie, moet je ook maar net weten !
  En over luxe op de camping zou je eens wat informatie moeten opzoeken over het begrip ‘glamping’ dat spreekt mijzelf ook erg aan. Maar omdat ik het dan ook weer niet te luxe wil, zal ik speciaal voor jou cowboy koffie maken (; !

  Groetjes !

 3. Druifje zegt:

  Ja maar thuisblijven is toch weer anders. Bij glamping ben je toch wat dichter bij het buitenleven en even weg van alles. Maar wel je luxe mee !

 4. Prakkie zegt:

  Hoi Druifje,

  Ieder zn meug hoor! Ik vind het ook wel wat hebben, simpel in een tentje, de regen op het doek en verstoken van alle luxe. Romantiek!

  Dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s