Honing-mosterd-tijm kip

Regen, regen en nog eens regen. Terwijl op menige Nederlandse camping ook vandaag het traditionele (folkloristisch?) voortenthozen weer de belangrijkste bezigheid is, denk ik: dan laten we de zon toch binnen schijnen! Ik zet een pan op het vuur en sla lekker aan het koken: kip in honing-mosterd-tijmsaus!

Benodigdheden:

– braadsticks 8 stuks, ontknookt
– roomboter
– 1 kleine ui, zeer fijngesneden
– 2 à 3 tenen knoflook, fijngesneden
– verse rode peper, beetje, fijngesneden (of een klodder(tje) sambal oelek)
– tijm (veel!)
– rozemarijn, zeer fijngesneden, ook lekker wat
– peper en zout
– honing 1/4 tot 1/3 pot
– mosterd (grof en/of fijn), +/- 3 eetlepels
– crème fraiche,  200 ml

(variant: in snippers gesneden zongedroogde abrikozen)

– groene lintpasta

Bereiding:

Snijd de 8 braadsticks na ontknoken door midden, zodat 16 min of meer gelijke stukken ontstaan. Bak deze zachtjes in de roomboter mooi goudgeel (15 minuten). Haal de kipbraadstukken uit de pan. Giet overtollig vet eruit (op een eetlepel of 2 na) en doe hier de fijngesneden uit in. Laat dit zachtjes glazig worden. Voeg dan de rode peper toe en zet ook even aan. Voeg dan de knoflook toe, zachtjes even laten meefruiten. Voeg de tijm en rozemarijn toe, roer even door en giet dan de honing erbij en wat zout en laat dit lekker bubbelen, 15 minuten. Voeg dan de kip weer toe en laat nog een minuut of tien zachtjes bubbelen, onder af en toe omroeren. Indien je de abrikozen leuk lijkt, voeg die nu ook toe.

Voeg aan het eind de crème fraiche en de mosterd toe. Warm het geheel door.

De lintpasta kan er door, maar kan er ook apart bij. Ook lekker: doperwtjes erdoor. Kies dan wel voor biologische erwtjes uit de diepvries. Gaar die dan bijna.

Na doorwarmen opscheppen en smullen maar!

Maar zonder lintpasta en alleen met grof brood en een bak salade kan de zomer ook niet meer stuk 😉 !

Klap een reuzenparaplu uit, trek een fles rosé los, schep de borden op, vul de glazen en smullen maar. Zonder tafels en stoelen past de hele buurt onder die ene plu.

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Honing-mosterd-tijm kip

  1. Druifje zegt:

    Hmmmm het water loopt me al in de mond!
    En mijn buik begint spontaan te knorren!

  2. Pingback: Gerookte kipsalade | Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s