Ayam ketjap


Is het toeval dat Aziatisch eten zo’n rustgevende uitstraling heeft? Dat het je weer in balans brengt? Dat vroeg ik me af, bladerend in mijn recepten met Aziatische gerechten. Totdat ik plotsklaps de rode draad ontdekte die door bijna al die gerechten loopt: de sojasaus (of ketjap (Indonesia) of shoyu (Japan)). Dat ingrediënt heeft zijn wortels immers voor een groot deel in het Zen-Boeddhisme (met zijn vegetarische keuken). De voorloper van de (moderne) sojasaus was een zoute pasta van gefermenteerde sojabonen (het vergisten van een mengsel van gepureerde sojabonen, zout en enzymen) die diende om smaak te geven aan – met name vegetarische – gerechten. Een Japanse Zen-priester maakte kennis met deze smaakmaker tijdens zijn studiereis door China en bracht het idee naar Japan, waar hij zijn eigen verbeteringen maakte op het oorspronkelijke recept. Een belangrijke verandering was om de pasta te maken van een mengsel van tarwe en soja (in gelijke delen). Deze verandering leverde een zachtere smaak op die de smaak van andere levensmiddelen opwaardeerde zonder hen te overweldigen. Naast smaakmaker heeft sojasaus overigens ook een conserverende werking door haar ingrediënten.

Hmmm, zou dat de Aziatische keuken dan die relaxte uitstraling geven? In ieder geval geeft het mij voldoende inspiratie om een gerecht te maken met sojasaus. En wel: ketjap manis.
Een kennis van mij heeft eens een fabriek bezocht op Bali, waar op traditionele wijze de zoute soja (ketjap asin) zoeter werd gemaakt door toevoeging van palmsuiker (gula djawa). Dat gaat dan in grote kookketels, die dagen staan te pruttelen, met als gevolg dat alles en iedereen plikplakt van de ketjapdampen in de snikhete fabriek.

Oké, ayam ketjap wordt het dus met dikke ketjap manis van de goede sooort!

Benodigdheden:

– kipbraadsticks, ontknookt en in blokken gesneden
– uien
– knoflook
– rode peper/sambal
– djinten
– ketoembar
– champignons in plakjes
– laos vers geraspt
– citroenblad 2x
– ketjap manis
– taotjoboontjes, gepureerd
– kippenbouillon ½ blokje
– scheut light soy
– beetje sesamolie

Bereiding:

Bak de braadstickblokken kort in wat olie tot ze goudbruin zijn en zet apart. Fruit de ui en als deze glazig wordt, voeg de knoflook toe en fruit even kort mee. Voeg dan de rode peper toe en de kruiden. Fruit op laag vuur even aan. Bak nu de champignons even vlug aan en voeg de rest van de ingrediënten toe. Zorg dat het voldoende vochtig is, zonder dat het een soep wordt. Laat de kip zo garen (minuut of 25 à 30).

Lekker met rijst en groente (bloemkoolroosjes, of boontjes/wortel/taugé e.d.)
Maak het eventueel een dag van te voren.

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Ayam ketjap

  1. Kat zegt:

    Haa, dat klinkt erg lekker! Ik vond de sojasaus ook een ontdekking toen ik het leerde kennen, geweldig spul.

  2. Prakkie zegt:

    Hoi Kat,

    Dank voor reactie. Ja, en dan heb ik het nog niets eens gehad over de dark en light soy van de Chinees. En goed zoeken naar mooie soorten, want ook op dit vlak zit veel (jakkiebah!) kaf onder het koren.

    Dag!

  3. Druifje zegt:

    Zo, weer wat geleerd van jou prakkie!
    Je blijft ons verrassen met je blogs!
    En ook dit ziet er weer heerlijk uit!

    Groetjes!

  4. Prakkie zegt:

    Hoi Druifie,

    Dank voor je reactie.
    En let wel: ook makkelijk zelf te maken hè! Ja, dit is echt een aanrader hoor. Maak een pan vol, nodig de hele straat uit en allemaal smullen!

    Dag!

  5. Pingback: Hete kalkoen, turki pedis (kan ook met kip!) | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s