Lamsvleesgerecht met super olijven


Ik draai de deksel los van de megapot olijven. Dikke grote groene jongens lachen me tegemoet. Lachen zich suf om al die ondermaatse slappe soortgenoten, waar de supers rijk van wordt. Want deze knapen zijn stevig, sappig, smaakvol. Ja, hier moet mee worden gekookt!

En in een vlaag van kookverbijstering denk ik: lamsvlees, aubergine, courgette, aardappel, sperzieboontjes. En na afloop verse koriander! Ja, dit wordt een mediteraans gerecht uit de losse pols.
Heb je de boffie een Turkse of Marokkaanse slager in de buurt te hebben, dan is het alle dagen vleesfeest. Want dat is in de regel mooi lamsvlees voor een prettige prijs (vergeleken bij supers, want daar: duur en een hoeveelheid die in een holle kies past). Ja, ik ben DOL op lamsvlees. Een lap lamsbout, zo puur en zonder opsmuk op de grillplaat! Maar ook een stoofgerecht met lamsschouder grof in blokken gesneden… Zo heerlijk!

Benodigdheden:
– lamschouder met bot
– 2 uien, in grove parten/bokken
– 4-6 tenen knoflook, fijngehakt
– 1 flinke aubergine, in plakken, aangezet in wat olie
– 1 flinke courgette, in plakken, aangezet in wat olie
– 500 gr. aardappels (in plakken), bijna gegaard
– jumbo olijven zo veel je wilt (veel dus!)
– sperzieboontjes 300 gram, gehalveerd en beetgaar
– 1 blad daoen salam of laurier
– beetje kippenbouillon
– zout
– peper
Na afloop
– verse koriander, grofgehakt, flink wat

Bereiding:
Ontbot de lamsschouder (bot niet weggooien, kan lekker mee in de pan om smaak af te geven!) en snijd het vlees in grove blokken. Snijd het vettere deel in spekjesformaat en houd dat apart. Bak in wat olie de lamsspekjes uit en haal uit de pan. Zet op hoog uur nu de lamsblokken aan totdat ze goudbruin zijn, zout en peper en doe in een stoofpan. Fruit ui en knoflook en doe in de braadpan. Voeg nu de gebakken aubergine en courgette toe, de kippenbouillon, de daoen salam en de olijven toe en laat het vlees anderhalf uur stoven op laag vuur. Deksel op de pan. Geen geborrel! Als het vlees bijna gaar is: voeg de aardappel en de boontjes toe en laat nog +/- een half uur staan. Doe er vlak voor serveren flink wat fijngesneden koriander door.
Houd je van pittig: dan mag er best een pietsie rode peper door 🙂
O jongens, je zou toch willen dat je dat lammetje was…

Zo je wilt: serveren met couscous.
Alternatief: aardappels er niet door, maar bakken en er apart bij serveren.

Smullen!

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Lamsvleesgerecht met super olijven

  1. Karretje zegt:

    Lijkt me helemaal smullen dit gerecht, (en zie ik het goed, gaan er ook champignons door?) Alleen jammer dat een aantal huisgenoten niet van lamsvlees houden, anders zou ik het zeker eens maken.

  2. Prakkie zegt:

    Hoi Karretje,

    Dank voor reactie.

    Ja dit is echt de moeite waard om eens te maken. En inderdaad – met dank – er gaan ook champies door. Tja, zonder lamsvlees wordt het lastig. Maar soms is het ook een kwestie van gewenning hoor. En lamsvlees is zoo smakelijk.

    Een goed tip: kheb het pas ook ik de hogedruk pan bereid: succes! Hooguit 15-20 minuten is voldoende en klaar!

    Dag!

  3. Pingback: Een makkelijke kerst (maaltijd)! | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s