Lamsvlees in ketjapsaus: kambing ketjap

Zit ik recent nog te vertellen dat lamsvlees zo goddelijk is, heb ik toch maar weer zo een volgend recept… Ik weet niet of je babi ketjap kent als gerecht? Smullen, maar met (duur) biologisch varkensvlees een kostbaar gerecht als je lekker wat wilt hebben (of een groot gezin hebt). Want met ordie-pordie varkenslappen uit de bio-industrie hoef ik het nie … 😦
In dat geval is een heel goed alternatief: lamsvlees!
Haal bij je (Islamitische) slager een flink stuk lamsschouder met bot (reken op 30% afval) of een stuk lamsschouder ontbot (een goede slager wil dat voor je doen, neem dan wel het bot mee!). Tja en dan is het koksbuis aan, achter je kachel gaan staan en koken maar: kambing ketjap.
Laat je overigens niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten bij dit gerecht. Allereerst gaat een groot deel “plat” in de pan en tweede argument is: het maakt het gerecht alleen maar (nog meer) freten!.

Benodigdheden:
– 500 – 750 gram lamsvlees (lamsschouder, ontbot, in blokken)
– 100 gr roomboter
– 3 à 4 uien , fijngesneden
– 4 à 5 tenen knoflook, fijngesneden
– fijngesneden rode peper (evt. deels met of sambal oelek)

– 2 à 3 tl ketoembar
– 1 tl djinten
– 1 tl kerrie djawa
– 4 à 5 kemiri-nootjes, fijngemalen of geraspt
– 1 stuk goela djawa
– 1 el asemwater
– 5 à 6 el zoete ketjap
– 1 à 2 el light soy sauce
– 1 à 2 el shoaxing ricewine
– een scheut gember sauce
– 1 à 2 el taotjo beansauce, fijngeprakt
– 2 dl kippenbouillon uit pot
– 2 à 3 blaadjes daoen djeroek
– 3 à 4 cm geraspte verse laos
– 2 tl sesamolie
– zout
– vers gemalen peper
– water

Bereiding:
Lamsschouder ontbotten (of laat dat je slager doen) en in blokken snijden, peper en zout.
Zorg overigens dat vòòr het bakken het vlees op kamertemperatuur is. Dat is sowieso een goede tip: nooit rechtstreeks uit de koelkast in de pan doen. Altijd even op temperatuur laten komen, welk vlees dan ook. Koud in een heet bad springen vinden wij ook geen feestje 😦 .

Verwarm de braadpan of wok voor en bak de blokjes in de roomboter snel rondom bruin en houdt apart. Fruit in de overgebleven boter de ui. Als deze galzig ziet voeg dan de knoflook en de rode peper toe en zet ook even aan. Voeg dan de blokjes lamsvlees weer toe en bak het geheel even vlug door. Doe de botten van de lamschouder erbij (als je dat leuk vindt: smaak!). Voeg nu de rest van de ingrediënten toe: eerst de kruiden, bak nog even mee, dan de rest. Voeg zonodig water toe: het vlees moet net onder staan. En mocht het te droog worden tijdens het stoven, voeg beetje bij beetje water toe. Let op: water heeft geen smaak, dus al te veel vocht is zonde voor het smaakcomplex.
Laat het vlees op een lage pit rustig gaar stoven (geen borrelend koken!). Voeg indien nodig dus wat water toe. Als het vlees gaar en zacht is (een uur tot anderhalf uur: proeven!) kan de deksel van de pan en kan het overtollig vocht wat inkoken.

Lekker om het gerecht een dag van tevoren te maken, dat komt het intrekken van de smaken alleen maar ten goede! Laat dan goed afkoelen (eventueel in een bak koud water) en bewaar in de koelkast.
Volgende dag: schep een eventueel (te veel aan) vet er dan af.

Vlak voor serveren kunnen nog blokjes ananas worden toegevoegd, maar ook lekker om er apart bij te geven.

Als groente kunnen boontjes goed, maar een combinatie van boontjes/wortel/bloemkool/taugé is ook leuk. Of wat je zelf lekker vindt.

Ben je in het bezit van een hoge drukpan? Dan gaat dit prima! In nog geen 30 minuten is het vlees gaar en het gerecht klaar (op wat indampen na). Mooi voor “snelle hap” voor door de week. En schaam je niet: de hoge drukpan wordt tot op hoog culinair niveau gebruikt.

Smullen!

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Lamsvlees in ketjapsaus: kambing ketjap

  1. Karretje zegt:

    Alweer een gerecht om bij te watertanden, (kan ik niet eens komen eten) lijkt me helemaal top om te proberen.

  2. Pingback: Een makkelijke kerst (maaltijd)! | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s