De omgekeerde Sinterklaas

Eerder heb ik op mijn blog al eens verhaald over mijn oom Wally, predikant in diverse tropische streken, waar onder Nieuw Guinea. Wat de beste man daar heeft beleefd en uitgespookt, weten we niet tot in detail. Volgens oom Wally ging het om zendingsactiviteiten, of wat daar voor door ging, maar de eerlijkheid gebiedt te vertellen dat we alleen oom Wally als informatiebron hadden aangaande zijn activiteiten…, dus hij kon het zo mooi maken als ie zelf wilde. Maar omdat het van zijn kant in de regel meer dan sappige verhalen betroffen geloofden we de man blindelings, waarschijnlijk net als zijn bekeerlingen daar in den vreemde.

Zo ook zijn verhaal dat bij ons in de familie bekend is geworden als “de omgekeerde Sinterklaas-viering”.

Eens per jaar werd er rond de Sinterklaasviering ook in de betreffende nederzetting op Nieuw Guinea een groep mensen bereid gevonden om al dan niet verkleed het hoognodige uit te beelden: een aantal Pieten en een Sint. Nou waren die Pieten niet het probleem. Dat kun je je voorstellen. Maar wie moest de rol van Sinterklaas spelen? Oom Wally zou je zeggen, maar daar was geen sprake van, omdat er door de lokale bevolking gevochten werd om die rol. Je eens per jaar uitdossen in dat rood-goude gewaad, met alle bijbehorende attributen, wat daar ook de betekenis van was. Je zult begrijpen dat de protestantse zendeling Wally zich wel twee keer bedacht om uit te wijden over Roomse rituelen en gebruiken. Ook als zendeling voel je je niet geroepen de concurrentie van dienst te zijn. Afijn, het “gewaadtrek” leidde uiteindelijk tot het aanwijzen van een Sinterklaas, waarbij oom Wally niet zelden tussen beiden diende te komen, om erger te voorkomen. In de regel was ook daar begin december de Kerstgedachte nog niet van stal gehaald… Echter, door de getinte huidskleur diende de uitverkorene wit geschminkt te worden. Ook dat was weer een probleem, omdat men dat min of meer een belediging aan het adres van oom Wally ervoer. Je wit gaan staan maken om op een blanke te lijken. Hoe zou oom Wally dat opvatten, zo was de gedachte? Als compromis is er door de lokale bevolking zelfs een aantal jaren geëxperimenteerd met een Sint in allerlei vrolijke gelaatskleuren, als het maar geen wit was, maar een echt succes werd dat niet bij de lokale kinderschare. Ze eisten de èchte Sint. Nadat oom Wally verklaard had het geen punt te vinden was sindsdien het probleem opgelost, met als resultaat dus een “omgekeerde” Sinterklaas.


Hoe betrouwbaar dit verhaal is? Helaas kunnen we het oom Wally niet meer vragen….

Die zit op dit moment zijn verhalen in het hiernamaals te vertellen. En gelet op zijn professie heeft hij er daar vast een plaatsje uit kunnen onderhandelen.

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 5. FEBO, een automatiek met verhalen, gedichten en gedachten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s