Spareribs variée: schouderkarbonade!

“Spareribs variée?”

Ja, ik zal gelijk dat “variée” even uitleggen!

Dit recept kan je prima gebruiken voor spareribs. Maar ik vind spareribs dermate matig “bevleesd” dat ik liever schouderkarbonade gebruik. Of neem krabbetjes! Dat is bot maar met nog flink wat vlees eraan. Voor door de hutspot, maar zo kan ook!

Spareribs ontstaan door van de ribkarbonade de ribben af te snijden, bij voorkeur in één keer. Daardoor ontstaat aan de ene kant zo’n toetsenbord ribbetjes en aan de andere kant een grote rol varkensfil

Maar ja, die spareribs zijn in de regel dunbevleesd, ze komen van het hogere deel van de rug van het varken (tegen de ruggegraat aan). Vind ik niet zo spannend. Je kan ook krabbetjes nemen, een wat klassiekere variant van uw slager, daar zit rond de ribben meer vlees en deze komen wat lager weg, richting de buik van het varken. Maar als de verhouding knoken en vlees (van spareribs of krabbetjes) je niet zint, kan je natuurlijk ook gaan voor schouderkarbonade. Neem wel biologisch varkensvlees. Dat vindt dat varken leuker, maar jij ook: veel meer smaak, lekker geurend en geen ‘watervlees’. Marineer de karbonades ruim van te voren (een dag kan prima!) en dan gaan ze de oven in. Ook smullen hoor. En eventueel verwijder je de botten voor bereiden, iedereen blij!

Benodigdheden:

– 1000-1200 gram ontknookt schouderkarbonade (biologisch!)
– 6 el ketjap manis
– 3 el dark soy
– 3 el light soy
– ½ – 1 el sesamolie
– beetje azijn
– 2-3 el gembersaus
– 1 el sambal oelek
– 2-3 tl kerrie djawa
– 1 rode peper/lombok in ringetjes
– 5-6 tenen knoflook, grof geplet en gesneden
– peper
– zout
– 3 à 4 schijfjes verse laos, licht geplet
– 2 à 3 daoen djeroekblaadjes
– wat arachide olie

Bereiding:

Doe in een grote schaal de ingrediënten voor de marinade. Voeg de schouderkarbonade toe (grote lappen misschien door twee (snijd dan langs/door de vetrand)) en laat minstens een dag marineren, onder af en toe omscheppen.
Verwarm de oven voor op 150 graden en doe de karbo’s zonder de marinade in een ovenschaal en bak op rustige temperatuur de karbo’s gaar. Giet eventueel vrijkomend vocht af (ik voeg dat bij de saus, zie onder). Draai de karbo’s op zijn tijd, zodat beide zijden mooi kleuren.

De marinade kan ondertussen in een pannetje en zachtjes worden ingekookt totdat er een bijna stroopje ontstaat. Smeer hier de karbos’s bij tijd en wijlen bij in. Houd wel de temperatuur in de oven goed in de gaten, want met al die zoetigheid (van de marinade) verbrandt het gauw😦 . Eventueel kan aan het eind de grill er even boven, maar blijf opletten.
Het restant van het stroopje kan als saus op tafel.

Lekker met rijst en boontjes.

En wijn? Doe een Duitse witte Moezel- of Rijnwijn.

logo prakkie kookblog

 

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Spareribs variée: schouderkarbonade!

  1. Druifje zegt:

    Hmmmmmm!
    Ziet er verrukkelijk uit!

    Groetjes!

  2. Prakkie zegt:

    Hoi Drijfje,

    Dank voor reactie.

    Ik zin nog op een variant met lamsvlees!
    Lamsribbetjes gemarineerd op deze wijze. Lekker een dag laten intrekken.
    En dan zachtjes grillen in oven of op houtskoolvuurtje.
    Met knoflooksaus, broodje, salade: freten!

    O, hoeveel dagen heeft een week?
    Zo smullend is het toch alle dagen feest!

    Dag!

  3. Karretje zegt:

    Gisteren in de marinade, vandaag in oven en toen …….. smullen!!!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s