Eekhoorntjesbrood

Vandaag gaan we eekhoorntjesbrood bakken. Na het succes van duif en gebakken slang is dit een nieuwe uitdaging voor de hobbykok die graag buiten de gebaande paden kookt. Nu even geen standaard werk. Met de nodige durf – mouwen opstropend – aan de slag, een nieuwe culinaire uitdaging tegemoet!

Eerst wat voorbereidingen. Voor dat we op pad gaan richting bos kan het deeg alvast voorbereid worden. Neem naar wens een recept voor wit of (lekker grof!) bruinbrood. Maak dit alvast klaar zodat het deeg voldoende tijd heeft om te rijzen. Bij thuiskomst kan een en ander dan direct worden afgemaakt en zo de oven in, om na een dik uur te kunnen smullen van eigen gemaakt eekhoorntjesbrood!

Een lastig aspect is natuurlijk het vangen van de beestjes. Nu is het voordeel dat ze in deze tijd, zo tegen de winter aan, wat slomer worden, op weg naar winterslaap. Dat maakt het makkelijker om ze te vangen. Maar pas op: ze zijn watervlug! Lokken met noten e.d. is eventueel ook een optie maar dat vergt geduld. Een ander, wat resolutere, aanpak die kan worden overwogen – helemaal nu ze toch niet meer beschermd worden – is het hanteren van een geweer. Misschien heb je een dubbelloops, dat is in één schot zelfs twee tegelijk. Kijk, dat schiet lekker op!

 

Reken voor een goed gevuld brood op een eekhoorn of 5 à 6. Let wel: de staart is meer vacht dan vlees. Het lijkt dus veel, zo’n beestje, maar dat valt tegen. Althans, het is een beetje het idee van kwarteltjes: klein maar fijn. Wil je veel vlees: koop een kip of kalkoen (in plaats van een kwarteltje). Of bij wild, neem dan geen eekhoorn, maar ga naar de slager voor everzwijn of zo. Dit is echter de versie: wie het kleine niet eert… En delicaat!

Eenmaal thuis: was de eekhoorns grondig onder stromend water en hak ze in hapklare brokken, peper (uit de molen) en zout ze. Zet de stukken even snel aan in een flinke klont boter die je net bruin hebt laten worden. Neem een pan met dikke bodem! Voeg – lekker bruin gebakken – de brokken toe aan het deeg. Kneed een en ander nog eens stevig door en het brood kan nu de oven in. In een vorm of op een plaat, dat maakt niet uit. Reken op een uur bakken op 180 graden.

Laat afkoelen en dan is het smullen geblazen van het zelf gebakken eekhoorntjesbrood!
Lekker bij een gemengde salade met notendressing, een ragout van bospaddenstoelen, of serveer er kastanje- of aardappelpuree bij.

En natuurlijk drinken met bijpassende eikeltjeskoffie of beukenootjesthee van uw vertrouwde vega-kruidenier. Of een goed glas rode wijn. Een aanrader is de Château Marron 2009, van goede vriend en gastronoom François Pourquois!

A votre santé!

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 4. Koken maar dan anders... :-) en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Eekhoorntjesbrood

  1. Karretje zegt:

    Klinkt lekker en van al die staarten kun je misschien een mooie stola maken kom je warm de winter door.

  2. Pingback: Ik ga op jacht-saus | Prakkie

  3. Pingback: Jachtkip: pollo alla cacciatora, ricetta originale di mamma | Prakkie

  4. Pingback: In de puree…. | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s