Crumble of kruimeltaart

Al langere tijd denk ik: crumble, das ook leuk om op de blog te zetten! Ik heb daar in de loop van de tijd meerdere versies van gemaakt. Ach crumble is ook weer zoiets wat je lekker kan variëren. En soms is het ook maar net wat je in huis hebt. Daar maak je dan wat lekkers van. Ja zo makkelijk is het. Zorg wel dat je een bakje crème fraîche op voorrad hebt, want dat hoort er echt bij!
Leuk ook voor de zondagmorgen., sla je je ontbijt over en ga je aan de crumble: door al dat fruit één bak vitaminen 😉 En de hele familie ontwaakt met de geur van verse taart.

Hieronder staan 3 versies. Laat je inspireren en ga lekker aan de slag! Het aantal personen is hooguit indicatief, want als je zelf veel trek hebt…

Crumble 1
Voor 4 personen

4 à 5 rijpe peren, geschild, ontklokt en in grove blokken
8 – 10 sundreampruimen (ex pit!), gehalveerd (of kwart)
wat vers sinaasappelsap (of sap van mandarijnen)
mespunt kaneel
walnoten of peacannoten
lepel of 2 à 3 honing (of suiker)

150 gram zelfrijzend bakmeel
100 gr suiker
100 gr roomboter
snuffie zout

Oven voorverwarmen op 180-200 graden. Ovenschaal (aardewerk?) invetten.
Perenbrokken en pruimen in de schaal verdelen, honing! of suiker er over en wat sinaasappelsap. Daaroverheen de verkruimelde walnoten of peacannoten.

Deeg:
Vermeng het bakmeel met de suiker en de kaneel in een schaal en doe de boter er in stukjes bij. Wrijf het mengsel tussen de vingertoppen zodat er een kruimelige massa ontstaat. Verdeel dit luchtig over de peren-pruimen vulling.
Bak de crumble in het midden van de oven ca. 30 minuten.
Serveer hem het liefste lauw met geslagen slagroom of crème fraîche.


Crumble 2

Voor 6 personen

225 gr bloem
115 gr roomboter
100 gr suiker

– Fruit naar keus 450 gram gewassen en schoongemaakt
– 3 eetlepels suiker

Bereidingswijze “deeg”: zie boven.

Vind je het leuk, dan kan je ook variëren op het deeg. De helft van de bloem zou kunnen worden vervangen door havermout. Ik heb ook weleens een hand cornflakes er door gedaan. Prima. Of een schep of wat muesli Of een deel vervangen door gehakte of gemalen noten.
Een beetje sesamzaad door het deeg is ook lekker. Je merkt al: voldoende mogelijkheden.

Crumble 3
Dit is een oriëntaalse versie door toevoeging van kokos. Ook weer smullen!
Voor 6 tot 8 personen

1,25 kg verse pruimen
200 gr bloem
200 gr suiker
100 gr geraspte kokos
125 gr koude roomboter in klontjes

Bereiding zie boven!

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s