Gestoofd rundvlees Vietnamese stijl

Ja blogvrienden: winterwonderland… En dat roept culinair natuurlijk ook de nodige gedachten op. Het zal jullie niet verbazen dat ik dan niet aan boerenkool en hacheé denk. Welnee, dan heb ik veel leukere gerechten. Want het is dan juist leuk verrassend en onverwacht uit te pakken met gerechten uit verre landstreken die niets met winter of wonderland van doen hebben. Het is zoiets als bij bevroren sloten en vaarten niet de schaatsen onder te binden, maar juist de korte broek aan te doen en de parasol uit te klappen. Nou ja, zoiets dan.

Dus staat er nu een warm winters gerecht op het menu uit een land waar warm wèl, maar winters een beduidend minder begrip is: Vietnam.
Het gerecht heeft de gloed van open haard, het warme en genoeglijke van Hollandse hutspot, maar ook het exotische van verre streken en het cosy van winteravonden met Glühwein. Eigenlijk hèt gerecht voor de koude winterdag. Hèt gerecht in Winterwonderland.

De sneeuw dwarrelt naar benee, iedereen zit rond de openhaard. Buiten is het koud, de wind waait guur rond het huis, maar binnen is het warm en gezellig. En op het fornuis staat een gerecht dat van allen het gemoed verwarmd.

Benodigdheden:
Voor het vlees:

2 stengels citroengras/sereh
of 3 à 4 blaadjes daoen djeroek
750 gram magere runderlappen (kamertemperatuur)
2 eetl. arachide-olie
2 bos-/lente-uitjes
1 kleine ui, grof gesneden
4 schijfjes verse gemberwortel, geplet
4 tenen knoflook, licht geplet
2 rode spaanse pepers, in reepjes gesneden
250 gr (winter)wortelen
1 grote ontvelde paprika in reepjes
blikje rode kidneybonen

Voor de saus:

1/2 liter kippenbouillon
50 gr rietsuiker
3 el. lichte soja saus
2 el. donkere soja saus
3 el. Shaoxing rice wine
4 stuks steranijs
3 theel. vijfkruidenpoeder
1/2 – 1 pak gezeefde tomaten
snuffie zout
1 1/2 tl versgemalen zwarte peper

Voor de garnering:

6 el. grof gesneden basilicum
of een lepel of vijf aan ringetjes lente-ui (vooral het groene deel)

Bereiding:
Verwijder het harde buitenblad van het citroengras en plet het zachte binnenste met het lemmet van een mes. Snijd het in stukken van circa 7 cm.
Snijd het vlees in dunne plakjes van ca 5 cm., bepeper en zout. Snijd de bosui schuin in stukken van 3-5 cm.

Verhit de wok op hoog vuur. Giet de olie erin en voeg, als hij licht begint te walmen, het vlees toe (bij voorkeur in twee porties bakken). Laat rondom bruin bakken (duurt ongeveer 5 minuten per keer). Doe het vlees in een schaal, houd het warm in de oven (60-70 graden). Giet het overtollig bakvet uit de wok. Doe nu de bosui, ui, gemberwortel, knoflook en Spaanse peper in de wok en roerbak op laag vuur ongeveer 5 minuten.

Schep het vlees en de kruiden over in een grote stoofpan. Doe de ingrediënten voor de saus en de sereh erbij. Breng het geheel aan de kook en draai dan het vuur zo laag mogelijk. Laat het vlees 1 1/2 uur tot 2 uur zachtjes (!) stoven, het deksel half op de pan. Giet eventueel wat water bij (vlees moet net onder staan). De saus moet uiteindelijk licht gebonden zijn (dus laten inkoken).

Schrap intussen de wortel en snijd deze in schuine dunne plakken. Kook of stoom de wortel beetgaar. Spoel de kidneybonen af in een vergiet en bak deze kort in de wok in een lepel olie. Houd ze dan apart.

Voeg vlak voor serveren wortel, kidneybonen en ontvelde paprika (in reepjes) toe aan het gerecht. Warm het geheel door. Maak af door te garneren met basilicum of de lente-ui.

(Eventueel: een dag van te voren maken! Goed voor de smaak !)

Lekker met rijst, maar ook heel lekker met aardappelpuree (eventueel even in de oven laten kleuren).

Op een site kwam ik een ander lekker recept tegen inclusief uitleg over deze vorm van Vietnamese “bœuf bourguignon”, restant van Franse (koloniale) invloeden: http://www.aziatische-ingredienten.nl/?s=rundvlees+vietnam. Overigens zeer informatief voor wie Aziatisch kookt!

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Gestoofd rundvlees Vietnamese stijl

  1. Maldeau zegt:

    Hé Prakkie,

    Ja, das effe geleden, maar we zijn er weer! Time flies when you’re having fun!,
    laten we het daar maar op houden😉

    Terug van de wintersport – geen sneeuw gezien, dus toen maar lang aan het laufen😉 – was ik vast van plan dit winters gerecht te maken. Maar ja, hier schieten de krokussen ook al uit de grond en loopt onze hazelaar al uit… Maar ook bij warm weer zal dit smaken. Dus wij hebben ijs en weder diendende dit Vietnamees rundvlees gerecht gemaakt: GEWELDIG!!! Jij zegt dan altijd “freten!”, maar voorwaar Prakkie, dat was het.
    Het leuke van lang weg zijn geweest is, dat er opeens een waslijst (!) van jou aan nieuwe gerechten voor ons is. We gaan ze allemaal uitproberen hoor! En waar ik afhaak in kooktechniek neemt Michelle het over.
    Kortom: je hoort weer van ons!
    Groeten, ook namens Michelle!

    Ciao amigo!

  2. Prakkie zegt:

    Hoi Maldeau en Michelle!

    Dank voor jullie reactie.
    En fijn dat jullie weer heelhuids teruggekeerd zijn van barre onderneming. En niet skiën voorkomt benen breken! Alhoewel: Sjaak is recent van de laatste tree van de trap gevallen, verstapte zich tijdens verhuiswerkzaamheden. Guess what? Been gebroken. En hij krijgt nu voortdurend de vraag: wezen skiën?

    Wat goed dat jullie dit gerecht lekker vonden! Ja, het is ook een van mijn favorieten hoor: smullen! En dat warmwinters dampt de pan uit. Het is echt het exotisch alternatief voor hutspot!

    Dag!

  3. Pingback: Vietnamees kipgerecht met steranijs in rode saus | Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s