Hé oliebol! Hartige oliebol!


We gaan zo hartige oliebollen bakken! Jaha, een pittige variatie op de zoete versie!

Waar komt de oliebol eigenlijk vandaan?
Enig onderzoek wijst uit dat de oudste recepten voor oliebollen staan in een kookboek uit de laat 17e eeuw. Het betreft dan nog “platte koecken”. Wanneer de platte oliekoeck een ronde bol werd is niet bekend. De oorsprong van dit baksel zou liggen bij uit Portugal gevluchte Joden, die het recept van oliekoek (of oliekoeck) naar de Lage Landen brengen op hun vlucht vanuit het Zuiden. Mogelijk is in Nederland in de loop van de 18e eeuw het bakken in olie ontstaan, waardoor het mogelijk werd ronde bollen te bakken. Het lijkt erop dat oliekoeck en oliebol zelfs lange tijd naast elkaar zijn gebruikt.
Volgens andere bronnen zou de oorsprong van de oliekoeck (niet bol) liggen in de Middeleeuwen. Tussen Sint Maarten (11 november) en Kerst werd gevast om de voor de lange winter aangelegde voorraad te sparen. Van 26 december tot 6 januari werd vervolgens gefeest, gedronken en gegeten. Oliekoecken waren daarbij om twee redenen een belangrijk onderdeel. Allereerst waren ze gemaakt van houdbare ingrediënten en ten tweede zijn ze rijk aan vet en calorieën en daardoor uitstekende brandstof tegen de barre winterkou. Pas in de negentiende eeuw werd de oliebol een traditionele lekkernij rondom Oud- en Nieuwjaar. Op zichzelf weer een uitvloeisel van een laatmiddeleeuws gebruik om de armen rond oud-en-nieuw op deze oliekoeck te trakteren (naast andere baksels als knijpertjes e.d.).

Hoe dan ook: de oliebol kent een rijke historie!

Vanwaar dit verhaal? Prakkie gaat een variant maken op de traditionele oliebol. Dus laat de poedersuiker maar in de kast. Dit worden bollen om een fles wijn bij los te trekken! Of champagne!

“Hé een oliebol? Ja, maar we bakken nu een hartige oliebol!”

Ga uit van een basisrecept voor oliebollen. Echter zonder suiker of andere zoetigheid. Dat mag eigen recept zijn of een kant-en-klaarpak. Maak het beslag klaar en daar gaan we op variëren. Zorg tevens dat de pan met olie (bij voorkeur arachide-olie!) op temperatuur is.
We gaan de volgende versies maken….

Versie 1:
Rasp een belegen of extra belegen kaas. Doe wat beslag in een bakje, meng daar naar wens wat van de geraspte kaas door en bak de oliebollen goudgeel.

Versie 2:
Bak spekjes uit, zo fijn als speldenknopjes. Hak wat verse rozemarijn fijn. Zet een uitje zeeer fijngesnipperd aan. Doe wat beslag in een bakje, voeg wat spekjes, rozemarijn en uitje toe. Meng goed dooreen en bak dan de oliebollen goudgeel.

Versie 3:
Deze is als versie 2, maar voeg nu ook wat geraspte kaas toe aan het beslag. Meng goed door en bak de oliebollen goudgeel.

Versie 4:
Als versie 3, maar zet ook wat knoflook aan en voeg dit toe.

Versie 5:
Als versie 4, maar voeg ook wat zeer fijn gesneden rode peper toe.

Versie 6:
Snijd een aantal zwarte olijven (kalamata!) fijn, verkruimel wat feta. Voeg dit in een bakje toe aan wat beslag en voeg een snuf oregano toe. Meng goed. Bak de oliebollen goudbruin.

Versie 7:
Snijd een aantal zwarte olijven (kalamata) en wat groene olijven fijn, hak een beetje pistachenootjes fijn en voeg dit alles met wat verkruimelde feta toe aan het beslag. Meng goed dooreen en bak de oliebollen goudbruin.

Versie 8:
Verwarm een mooie champignon- of kippenragout. Snijd een uitje fijn en zet dit aan (eventueel met een beetje knoflook) en wat rozemarijn. Voeg deze ingrediënten door het beslag en bak de oliebollen goudbruin. Snijd de oliebol na enig afkoelen in kwarten, zonder dat deze uiteen valt en giet in het midden van de kwarten wat van de warme ragout.

Versie 9:
Als versie 8, maar strooi over het geheel nog wat geraspte kaas.

Versie 10:
Doe wat beslag in een bakje, voeg wat kokos toe en rasp wat verse laos erbij. Doe er een snufje kerrie bij. Meng een en ander goed dooreen en bak de oliebollen goudbruin.

Versie 11:
Zie versie 10 maar voeg een snipper rode peper toe en wat zeer fijngesneden lenteui en koriander. Meng goed dooreen en bak de oliebollen goudgeel.

Versie 12:
Maal wat vliespinda’s grof, voeg dit met wat fijngesneden rode peper een tikje kerrie en wat aangezette ui toe aan het beslag en meng goed dooreen. Bak de oliebollen goudgeel.

Versie 13:
Na alle voorgaande versies: ga van je eigen creativiteit uit en bedenk de volgende hartige oliebol zelf. Ik denk nu: Italië, Spanje, Mexico…

Succes en geniet van deze verrassende variaties op onze oude vertrouwde oliebol!
En heb je liever hartige cupcakes? Dat kan ook!

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Hé oliebol! Hartige oliebol!

  1. Pingback: Hartige cupcakes | Prakkie

  2. Pingback: Oliebollen en dubbelgangers | Prakkie

  3. Pingback: Hartige oliebollen | Prakkie kookblog

  4. Pingback: Hartige oliebollen | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s