We’re nuts! Of yogurt honey nuts!

Ooit op de Balkan geweest of contreien en je kent de uitdrukking! Van die sympathieke ober, die de hele avond al de indruk wekte voor eeuwig je vriend te willen zijn, of op z’n minst het gevoel geven dat je die hele avond op zijn kosten eet (wat aan het eind natuurlijk niet zo blijkt te zijn: ook bij deze aimabele gastheer is het aan het eind van de avond gewoon betalen), roept na het diner als suggestie voor het dessert: yogurt honey nuts? Want of je nu in Griekenland bent (yiaourti me meli), of Turkije (balli yogurt), of de droeve restanten van voormalig Joegoslavië (med yodel toppif), ze kennen het allemaal.

Maar dit dessert kan ook prima als ontbijt. En dat hoeft echt niet op zo’n zonnige vakantielocatie. Dat kan je ook thuis maken. En Prakkie zou Prakkie niet zijn als ie daar niet zijn eigen versie van maakt.

Om dat maar eerst te zeggen: niet op basis van de supermarktyoghurt natuurlijk. Want daar staat wel yoghurt op, maar die is niet te eten. En veel te dun. Dus op zoek naar een emmertje yoghurt bij de Turkse zuivelman, of bij de Turkse supermarkt in het zuivelschap: mooie dikke youghurt, waar het vet niet volledig uit weggefilterd is. Romig, zacht, smeuïg. Kijk dat is de basis. 

Ik heb een aantal soorten geprobeerd. De versie die veel verkocht wordt:

De meest linker heeft 10% vet, is romig en zacht. De groene emmer is 3,5% vet, maar vind ik ook wat zurig. De beker op rechts is ook 10% vet, maar ook licht zurig. Mijn favoriet: de blauwe. Tja en als je boft en je hebt een aardige zuivelman, kan die misschien een emmertje met 15% vet regelen! Die had ik pas: top of the bill! Helaas niet voortdurend in het assortiment van mijn zuivelman. Zal je altijd zien…

Benodigdheden:

  • een emmertje Turkse of Griekse of … yoghurt
  • gemengde noten, ongezou, grofgehakt en even licht geroosterd
  • wat sesamzaad,licht geroosterd
  • een beetje honingrozijnen (of fijngesneden pruimen zonder pit!)
  • honing, neem een mooie biologische
  • een flinke snuf oregano (eventueel ook wat thijm)
  • wat zout
  • wat peper uit de molen
  • wat kaneel

Bereiding:

Schep in een bakje een eetlepel of 3 à 4 yoghurt (let op, het is een machtig gerechtje!), strooi daar de oregano(/thijm) overheen, een draai peper en wat zout en een snuf kaneel. Drapeer daar wat rozijnen over, schep er dan het noten/sesamzaadmengesel (een eetlepel of 2 mag best) over en lardeer een en ander met een schep of 2 à 3 honing. Geef er een mooie dessertlepel bij en lepel op je gemakkie dit gebakkie als ontbijt.

Ik kan je zeggen: je vergeet spontaan de ochtendkrant…

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op We’re nuts! Of yogurt honey nuts!

  1. Finesse zegt:

    Hoi Prakkie,

    Ik herken helemaal het beeld dat jij oproept. Wij zaten in Turkije, maar precies de zelfde situatie. En wij smullen, onder zomerse zon op vrolijk terras. Maar er toch nooit aan gedacht het als ontbijt te eten… Nee, het werd daar verkocht als dessert. Maar eenmaal na thuiskomst ook niet meer gegeten hoor, hoe lekker ook. Maar zoals jij het beschrijft! lijkt me smullen. En al die extra’s erin. Kortom, deze niet zo yoghurt-favoriet (Ahum!) gaat jouw receptje uitproberen. Ik zet een Turks muziekje op, vul de schaaltjes, parkeer vriendlief op de bank en wij gaan ontbijten, met jouw YHN!

    Dank!
    Groetjes,
    Finesse

    • Prakkie zegt:

      Hoi Finesse,

      Dank voor je reactie!
      Tja er zit natuurlijk het risico aan dat het thuis toch niet meer zo smaakte als daar op die zonovergoten vakantiebestemming, met al die aardige mensen, en tijd over en niets moet en we gaan nog niet naar huis en zo.
      Je zal de eerste niet zijn die die heerlijke fles wijn mee naar huis neemt – bij voorkeur gelijk een doos of wat – om in het herfstweer thuis tussen de dagelijkse sleur teleurgesteld te constateren dat de zon uit de wijn is verdwenen: wat vonden we daar nu zo lekker aan? Nog 11 flessen te gaan…

      Dag!

  2. Karretje zegt:

    In zowel Macedonië als Griekenland gegeten en het is inderdaad overheerlijk, als dessert, maar ook als ontbijt. Maar ik ken alleen de wat uitgeklede variant, lijkt me leuk/lekker om jouw idee te gaan proberen.

    • Prakkie zegt:

      Hoi Karretje,

      Met dank voor je reactie.
      Ja het is uitproberen en proeven en kijken hoe het ut lekkerst is. Wat dat betreft leent het zich voor variaties. Maar de versie zonder alle toevoegingen is natuurlijk ook al smullen. Ik mag alleen graag aan het experimenteren slaan.

      Dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s