Tortillas

Mexicaanse tortillas

We gaan zelf tortillas maken, Mexicaanse tortillas.
Waarom zegt Prakkie nu dat Mexicaans erbij, zul je denken. Is er ook anders dan?
Nou en of, en dat maakt het nog verwarrend ook. In de Spaanse keuken kennen ze ook tortilla, maar dat is veelal een gerecht met als basis eieren. Zeg maar iets omelet-achtigs.

Spaanse tortillas

Dus vandaar: Mexicaanse tortillas!
Voor ± 10 tortillas:

1 afgestreken tl (zee)zout
1 ¼ dl warm water
250 g bloem (eventueel 200 g bloem + 50 g volkorenmeel)
60 g boter, in stukjes gesneden

Zout oplossen in warme water. Boter door bloem (en volkorenmeel) fijnsnijden. Voeg zoveel water toe dat een zacht en soepel deeg ontstaat (“stopverf”) en kneed dit even door. Deeg moet niet aan handen blijven plakken!

Mexicaanse tortillas maken

Vorm ballen ter grootte van walnoot-pingpongbal. Rol met een ouderwetse deegroller op plat vlak tussen twee (steeds nieuwe) vellen bakpapier de ballen uit tot platronde pannenkoek. Stapel de tortillas op elkaar met bakpapier er nog tussen. Het deeg droogt snel uit!
Ik heb ook wel eens geprobeerd ze te maken met een tortilla-pers, maar dat viel me toch tegen. Maar goed, als je lekker orgineel wil doen!

pers voor Mexicaanse tortillas

In hete pan met dikke bodem (geen vet!) de tortillas stuk voor stuk kort bakken. Door de hitte van de pan glijdt de tortilla gemakkelijk over de bodem. Op moment dat er luchtbellen verschijnen (± 30-60 sec.) tortilla omdraaien en afbakken. Tot gebruik de stapel afdekken met aluminiumfolie, want ook gebakken drogen ze snel uit.

Mexicaanse tortillas

Ja, of gewoon kant en klaar uit het schap, een versie zonder allerlei gekke toevoegingen, ook prima!
Ook die voor consumeren even om en om door een gloeiend hete – niet ingevette – pan met dikke bodem (géén tefalmeuk en consorten!).
Zoek je een leuke pan? Snuffel eens rond in mijn pannenhoek!

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Tortillas

  1. Brosje zegt:

    Hoi Prakkie,

    Wat een geweldig idee. Daar heb ik nou nooit aan gedacht. Wij kopen dus altijd zo’n kant en klaar pak. Overigens prima, hoor, maar als ik dan jouw receptje lees en zie met welk gemak… Dat moeten we zelf ook eens proberen. Met plank en deegroller. Moet raar lopen wil dat niks worden. Tja het is even wat anders dan pannenkoeken bakken of pizzadeeg maken, maar dat moet me ook lukken hoor! Maar je gebruikt geen maismeel?
    We gaan het proberen. Tja en dan een van die Mexicaanse gerechten van jou erbij natuurlijk.
    Of jouw Turkse Dürüm-gerecht. Want dat zijn toch ook een soort tortillas?

    Groetjes,
    Brosje

  2. Prakkie zegt:

    Hoi Brosje,

    Dank voor je reactie.
    Ja, het zelf maken is beslist de moeite waard! Het is even een werkje, maar als je er eenmal handigheid in hebt…
    En ik heb het ook wel eens geprobeerd met maismeel (masa harina), maar dat heeft een minder mooie consistentie. Werd niet zo’n succes. En misschien is een combinatie tarwemeel/maismeel nog een mogelijkheid?
    En ja deze gebruik ik dus ook bij de dürüm. Maar ook prima bij de Surinaamse roti kip.

    Laat maar weten of het gelukt is. Ik ben benieuwd!

    Dag!

  3. Anna zegt:

    Wat een heerlijk recept, voor mij geen kant en klare tortillas meer!

  4. Pingback: Chocokip: pollo mole poblano | Prakkie

  5. Pingback: Tortillas: quesadillas | Prakkie

  6. Pingback: Kip à la Morelia | Prakkie

  7. Pingback: Spaanse tortilla | Prakkie

  8. Pingback: Mexicaanse chili met scharrelgehakt | Prakkie

  9. Pingback: Mexicaans rundergehakt (voor bij gevulde tortillas’s en/of taco’s) | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s