Tom yam (een royaal gevulde Thaise soep)

Tja en heb je een keer genoeg van alle gebraad, dikke sauzen, stoof – en ovenschotels en andere machtige prak – lekker, daar niet van, maar nu even wat lichts – dan is dit een uitkomst: Tom yam!  Een Thaise soep bestaand uit een fris-pittige bouillon aangevuld met lichte ingrediënten. Niks zwaars aan! En door de rijke en complexe smaak geen saai gerecht. Nee verre van. Hier haal je verre streken juist mee in huis! Laat de wind maar guur om het huis waaien en de sneeuw meters dik voor je deur. Met dit gerecht voel je de zon en de warmte, voel je de zilte bries vanaf zee, terwijl je loom met je voeten door het witte zand van het strand woelt en wuivende palmbomen op deze Tropische vakantie-verrassing dit kwijlend makende droombeeld completeren.

Deze royaal gevulde Thaise soep is met (een mooie) eiermie een volledige maaltijd. En schuw de scherpte niet (mooie alliteratie!), want dat kan deze soep heel goed hebben. Bijgaande opsomming gaat uit van +/- 2 personen.

Benodigdheden:

  • 150 g kipfilet in heel dunne reepjes
  • 1 el lichte sojasaus
  • 2-3 el vissaus
  • ½ l kippenbouillon (pot/tablet)
  • 2 lenteuitjes in schuine stukken gesneden
  • 1 stengel sereh in 4 stukken
  • 3 blaadjes limoenblad
  • 3-5 plakjes galanga/laos
  • 2-3 teentjes knoflook in plakjes
  • 2-4 rode chilipepers in reepjes
  • 1-2 el fijngesneden korianderstelen
  • 150 g champignons (evt. deels sjitake)
  • 250 g gekookte kidneybonen (koud)
  • 1o0 gr. taugé
  • 3 el limoensap
  • rode paprika ontveld in reepjes
  • vers korianderblad, grof gesneden

Voor de garnering:

  • 1 rode chilipeper in reepjes gesneden
  • 2 lente-uitjes in ringetjes

Lekker met een mooie eiermie.

Eventueel extra om toe te voegen garnalen (100-150 g)

Bereiding:

Bouillon verhitten, vissaus, light soy, citroengras, limoenblad, galanga, rode pepers, knoflook,lente ui en korianderstelen toevoegen en op laag vuur ± 30 min. heel zachtjes laten trekken (dat is dus tegen de kook aan). Champignons (en evt. sjitake) toevoegen en ± 5 min. meekoken.

Indien je de bouillon goed op smaak vindt toeveoegen de kipreepjes, de kidneybonen (en evt. garnalen en reepjes rode paprika) en laten meewarmen. Tom Yam op smaak brengen met limoensap, 1-2 el vissaus en een hand vers korianderblad.. Op het bord te garneren met fijngesneden rode peper en lente-ui.

Apart serveren met de gekookte eiermie. Maar vind je het leuk dat er door te doen: kan ook!

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Tom yam (een royaal gevulde Thaise soep)

  1. Finesse zegt:

    Hoi Prakkie,

    Vanavond jouw gerecht gemaakt. O, o, wat was dat smullen! Wel wat pittig, maar die smaken! En eigenlijk niet eens zoveel werk, dat vond ik nog wel het leukste. En ook vriendje vond het heerlijk, terwijl hij helemaal niet zo van bijzondere dingen is. Maar ik dacht dit keer: je kan me wat, ik maak Tom Yam. Nou, voor herhaling vatbaar, vindt hij nu ook 😉

    Groetjes,
    Finesse

    • Prakkie zegt:

      Hoi Finesse,

      Wat leuk. Jaha, die tom yam is smullen hoor. En leent zich voor allerlei vaiaties. Mooiste is het “lichte” aan het gerecht, naast het complex aan smaken. Ja, ik ben hier dol op. Fijn dat jullie er ook zo van genoten hebben.

      Dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s