Kip à la Morelia

Ketôk!!!

Het zal u als lezer niet verbazen als ik zeg dat ik een dierenvriend ben. Het is ook een grote vreugde iedere ochtend even langs het hok te lopen met mijn kippenvriendinnen, een getôk van jewelste, maar o zo trouw! Ik strooi wat voer, haal de eitjes weg, zwaai nog even naar de dames en sluit dan weer het hok. Er is één kip, ik noem haar Bep, die dan steevast probeert om er vlug tussen langs te glippen. De rest zit dan op afstand te kijken met een blik van: brutaal wijf! Ik heb ook het idee dat Bep daar in dat hok ook min of meer de bazin is, bovenaan de pikorde. Ze is ook de eerste die op het verse voer afrent, terwijl de rest trouw wacht tot zij klaar is.
                             Kip Bep vooraan!

Tja en als je dan die kippen zo gezellig met elkaar ziet rommelen, welt er al vlot een gerecht bij me op. Kip in de pan, daar smullen we van!
In de Mexicaanse stad Morelia hebben ze zo’n smulgerecht! Op straat wordt daar in stalletjes een kipgerecht bereid, met aardappel en wortel. Daar wordt een pittige saus bij geserveerd, met tortillas en queso fresco en salade. De kip wordt gebakken, in het restant olie gaat dan de wortel en de aardappel. Bakken. En dat wordt dan geserveerd met de overige ingrediënten: kip à la Morelia!
Maar dat kunnen we zelf natuurlijk ook! Maken we gewoon thuis Mexicaanse sferen, met eigen saus en eigen aardappelen en wortel en eigen kip.
Ketôk!

Benodigdheden:
1 kilo braadsticks (naar wens ontknookt)
Voor de bouillon:
1 liter water
3 a 4 takjes peterselie
Een handje koriander
4 daoen salam of laurier
4 tenen knoflook, geplet
1 ui, in vieren
1 eetlepel zout
1 blokje kippenbouillon
1 à 2 rode peper, doorgesneden
Voor de saus:
1 grote ontvelde paprika (indien niet zurig kan dat ook kant en klaar uit een pot)
4 à 5 rode pepers (al dan niet ontdaan van zaad en zaadlijsten)
4-6 pruimen zonder pit (Sundream! zijn mooi)
4 tenen knoflook
1 ui in vieren

Voor kipgerecht:
Naast de kip:
250-300 gr. aardappelen, geschild en in stukken gesneden
200-300 gr. winterwortel, geschrapt en in stukken gesneden
blik kidneybonen

Voor erbij:
150-200 gr. feta (of queso fresco), verkruimeld
reepjes sla (veldsla oid.)
tortillas (eventueel zelfgemaakt)
taco’s

Bereiding:
Prik met een scherp mes een paar maal in de kipstukken. Doe de kipbraadsticks in een pan en voeg de ingrediënten voor de bouillon toe en water. De kip moet net onder staan. Laat de kip in plusminus 20 minuten zachtjes gaar koken. Draai de pit uit en laat even staan. Dag van te voren maken kan ook!
Kook intussen de aardappelen en de wortelen bijna gaar. Beide moeten nog stevig aanvoelen. Afgieten en in koud water en af laten koelen. Na afkoelen, afgieten en zet apart.
Ontdoe de chilles van stelen (en eventueel zaad), maak ui (in vieren) en knoflook schoon. Rooster in een pan met dikke bodem de chilles, de ui en de knoflook. Week de chilles 20 minuten in heet water (net onder staan). Doe het vocht na afloop bij de bouillon.
Laat de kip nu uitlekken en bewaar de bouillon. Vis uit de bouillon de daoen salam en gooi deze weg.
Doe in de blender: de chilles, de ontvelde rode paprika, de ui, de pruimen en de knoflook. Alle overige ingrediënten voor de saus kunnen in de blender worden gedaan. Voeg wat vocht van de bouillon toe aan de blender, voeg wat olijfolie toe en pureer tot een gladde massa. Doe een pietsie olijfolie in een pan en bak daar de saus zachtjes in. Laat ondertussen de resterende bouillon inkoken. Zet zo nodig de blender in het kookvocht van de kip om er een egale massa van te maken.
Terwijl de saus inkookt kan schepje voor schepje de bouillon worden toegevoegd. Het eindresultaat moet een dikke lobbige saus zijn, met een volle scherp-zoetige smaak, met de consistentie van ‘appelmoes uit een pot’.
Bak in een beetje olijfolie de kipstukken mooi bruin, voeg wat van de saus toe zonder dat het nat wordt en zet weg in een ovenschaal, in een voorverwarmde oven (100 graden). Bak nu in de zelfde pan de aardappelblokjes en daarna de wortel. Schep ook hier wat van de saus bij en laat indampen. Schep de aardappelen en de wortel ook bij de kip en schep het geheel door.
Bak de kidneybonen en voeg even eens toe aan de kip/aardappel/wortel.
Bak de tortillas in een droge koekenpan vlug om en om en bewaar op een bord, dek af met aluminiumfolie. Warm de taco’s door in de oven.
Zet de braadslee op tafel, de pan met saus, de tortillas, de taco’s, de queso fresco en de bak salade.

Taco’s of tortillas kunnen worden gevuld, maar van alles wat op het bord is ook smullen!
Zet een Mexicaans muziekje op, allemaal een sombrero op het hoofd en je waant je in Morelia.

En blijft er nog wat over: tip!

slotlogo prakkie

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Kip à la Morelia

  1. maldeau zegt:

    Hé Prak!

    Mouthwatering! Zo zeg jij dat toch altijd?
    Lijkt me helemaal smullen. Michelle zei bij lezen: het is net Mexicaanse hutspot. Goed hè! En gelijk heeft ze. Die saus die je er bij maakt… Smullen x 2! We gaan het van het weekend maken, want dan hebben we wat meer tijd. Dus we zijn erg benieuwd.

    En doe de groeten aan kip Bep!
    Ketôk!

    Ciao amigo!

  2. Finesse zegt:

    Hoi Prakkie,

    Ik mag toch hopen dat je niet een van die lieve kipjes in de pan hebt gedaan. Prakkie! Soms kan je toch ook zo merkwaardig reageren. Maar ik weet: we zijn allemaal zo hypocriet als wat (hardcore veganisten uitgezonderd), want eigen kippie is lief, maar wat gooien we in de Super in onze mand? Zie ook het geknuffel met koeien en lammetjes en zo. Maar wat gaat er thuis in de pan?

    Het gerecht lijkt me heerlijk en ga ik ook beslist een keer maken. Vriendlief houdt van pittig😉 , dus dat komt goed uit.

    Groetjes,
    FInesse

    • Prakkie zegt:

      Hoi Finesse,

      Dank voor je reactie.
      Ik ga aan het item dat jij aanstipt nog een keer aandacht besteden. Houd de blog dus in de gaten. Maar leuk dat jij er net zo over denkt.
      En succes met het gerecht. Jaha, die saus is geweldig (pittig)!🙂
      Dat wordt smullen!

      Dag!

  3. Druifje zegt:

    Smullen smullen smullen!
    Dat is nou nog eens een lekker ‘prakkie’ !

    Groetjes!

    • Prakkie zegt:

      Hoi Druifje,

      Jaha, dit is zo’n lekker gerecht. Vol van smaken en met al die dingetjes erom heen. Ja, echt een van mijn favorieten. En je hebt altijd belangstelling als je de naam van dit gerecht noemt:
      “Chocokip? Wat is dat nou toch?”
      Smullen! Zo weten wij.😉

      Dag!

  4. Pingback: Tortillas a la Morelia: kip, wortel, aardappel, en kaas | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s