Chimchurrie (Argentijnse salsa), chimichurri, chimchurry

lammetjesLente!!!

Jaha, het is lente!!! Eindelijk.
Daar zo naar uitgezien. Als eind september, begin oktober de dagen merkbaar korter worden en de zon aan kracht verliest hang ik mijn stoeltje aan de haken in de garage: tot in het voorjaar! En voorjaar is het, als in op de eerste zonnige dag de stoel weer uit zijn winterberging kan halen, kan uitklappen en mezelf koesteren in de eerste zon van dit voorjaar. Tja dan weet ik: alle somberheid voorbij, de zon is er weer volop en de dagen zullen lengen: van smorgens vroeg tot savonds laat genieten van het omwarmen van de zon, mijn geelkoperen vriend.

En zo soezend in de zon, denk ik: we maken een lentegerecht: chimchurrie! Dat is een lekker frispittige salsa voor over een gegrilde lap vlees, maar ook prima voor over de salade (ook wel: chimichurri of chimchurry). Of om je brood in te dopen. Kortom: de lente op je bord!

Benodigdheden:
1 kleine ui, of het wit van 4 à 5 lente uitjes.
1/2 rode paprika
1/2 groene paprika
1 à 2 rode pepers
8 takjes peterselie
verse koriander (blad en steel)
1 a 1 1/2 dl (olijf)olie
1/2 dl (witte) wijnazijn of sap van een limoen.
1/2 eetlepel oregano
1/2 eetlepel bruine suiker
3 à 4 tenen knoflook
zout
peper

Bereiding:
Tip vooraf: gebruik GEEN foodprocessor of blender, want dan wordt het één natte prut. Het is even werk, maar alles moet echt met het mes ZEER fijn. Maar weet, al die moeite is niet voor niets. En als je toch bezig bent, maak gelijk veel, want de chimchurrie is dagen houdbaar in de koelkast.

Ui pellen en heel fijn snijden. Paprika’s wassen, schoonmaken en heel fijn snijden
Pepertje wassen (zaadjes eventueel verwijderen) en fijnsnijden. Peterselie fijnsnijden. Koriander fijnsnijden. Knoflook uitpersen en erbij.
Doe alle ingrediënten in een kom en roer goed door elkaar. Laat minstens een paar uur staan om de smaak goed door te laten trekken.

chimichurri

Nog lekkerderder: een dag van tevoren te maken.

Serveertip:
Op zomerse dag op de barbecue bio-karbonades van Knorrie grillen, of iets van runderlap (biefstuk, entrecot), of lammetje (ahhhh…).
Serveren met onaangemaakte gemengde sla, maïs, (gebakken) kidneyboontjes en hompen brood of tortillas. Queso fresco (of feta) erbij. De salsa smaakt namelijk lekker op gegrild vlees, maar is ook gelijk een kant en klaar dressing op de salade (met kidneybonen en maïs en de kaas en… Wat je lekker vindt!).
En gebakken aardappeltjes erbij doen het ook goed.

chimichurri

Zelfs smullen, gewoon op een stukkie brood!

Lekker rood sap erbij, mag best een stevige wijn zijn.

Laat de lente maar komen, laat de zomer maar komen: wij zijn er – culinair in ieder geval – klaar voor!

Zo en nu nog even in de zon koesteren.

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Chimchurrie (Argentijnse salsa), chimichurri, chimchurry

  1. Karretje zegt:

    Het was dit weekend inderdaad net lente en als ik bovenstaand gerecht zo lees en denk aan die
    chimchurrie, dan krijg ik zin om het te maken en er enorm van te gaan genieten, met een lekker lappie en salade uiteraard. Glaasje erbij en de lente kan niet meer stuk.

  2. Karretje zegt:

    Oh Prakkie, als dat eens zou kunnen…….! Heerlijk!!!

    gr. Karretje

  3. Brosje zegt:

    Hoi Prakkie,

    Wat een smulgerecht schets je nu toch weer! Mooiste is, dat ik bij salsa aan heel ander dingen denk, die met eten weinig te maken hebben: dansen! Maar ik ga dit een keer maken hoor, net als zoveel anders van wat jij steeds weer beschrijft. Zo heerlijk.

    Liefs!
    Brosje

  4. Finesse zegt:

    Hoi Prakkie,

    Ik dacht bij dat plaatje van die lammetjes…

    Maar ja, bij jou kan dat bijna niet verkeerd, dat wordt prak! En zo is het ook. Mooi hoor. Tuurlijk, ik wil op zijn tijd best iets vegetarisch, maar geen fundamentalist, zeg maar. Dus lijkt me dit een prima gerecht. Ziet er ook smullen uit. En bijna zomers. En alle dagen zonder vlees, dan zou vriend ook gaan stuiteren. Over carnivoren gesproken 😉

    Had zelf overigens nooit bedacht het allemaal zo ragfijn te snijden. Foto daarom ook helder.
    We gaat het maken hoor!

    Groetjes,
    Finesse

  5. Pingback: Geroosterde paprika’s (zelf roosteren) | Prakkie

  6. Pingback: Een makkelijke kerst (maaltijd)! | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s