Gedoogmaand? Dat is schrikkelen!

Vandaag is de dag die er niet is. En toch is het weer een dag. Een construct om de kalender gelijk te laten lopen met de zon. Kan dat dan zomaar? Er een dag bij bedenken. Als een ballon blazen we 365 dagen op naar 366 dagen. een hokje extra tekenen op de kalender. Software in de war. Maar volgend jaar geen 29 februari, dan is ie weer verdampt. En waarom nu net februari? Waarom geen 31 april? Of 32 juli. Nou is dat laatste misschien wel te veel van het goede. Ook wat overdreven van juli. Alle andere maanden maximaal 31 dagen en dan komt wijsneus juli erbij met 32 dagen… Wat mij betreft had 32 augustus ook gemogen, maar dat vind ik toch minder erg. Zou het zijn geweest om februari wat “op te vullen”? Februari is toch een beetje het brekebeentje van de maanden, het invalide broertje, met een kort beentje en in een wagentje. En eens in de 4 jaar maken we het ventje blij met een schoen met dikke zool. Is ie weer wat langer. “Maar er wel 4 jaar mee doen hè!”, wordt hem dan vermanend gezegd. Het ventje hinkebonk hinkebonk door de kamer, blij met zijn iets langere been. Maar het blijft toch zielig. En zo zie je de rest van de maanden ook kijken. Hieperdepiep, maar echt feestelijk wil het maar niet worden. Alsof februari een ongewenst kindje is.

Er is ook altijd net te weinig ruimte rond de jaartafel. Met z’n elven zit je net lekker ruim in de kalender, maar dan moet dat maandkneusje er ook nog tussen. Schuiven en inschikken, met zijn wagentje tussen de rest. Gedogen, dat is het. Februari is een gedoogmaand. Let ook maar eens op het gevoel op 1 maart! Dan hebben we die krukke-maand weer gehad. Het gevoel van: het was weer een hele zit, maar hèhè, ook weer achter de rug. En maart is ook gelijk lekker vol en rond, met die 31 dagen. Alsof maart het goed moet maken. Maart ziet er ook blozend uit, lekker rond, blond en de belofte van de familie.

Gedoogmaand. Want wat me op valt: niemand is vandaag ook blij. Toch bijzonder, zo’n dag extra, zou je zeggen. Reden voor een feestje, zou je zeggen. Maar wordt het gevierd? Heb jij er iets van gemerkt? Hooguit de kinderen die op 29 februari geboren zijn: die krijgen nu cadeautjes voor 4 jaar. “Maar er wel 4 jaar mee doen hè!” De baard al in de keel, zit je daar met je legodoos van een paar jaar terug. Altijd achter de feiten aanlopen.
Gedoogkind…

En natuurlijk heb je de schrandere dustbin-diver, die zich realiseert dat er in de regel voor 365 dagen wordt betaald, maar nu ineens er een dag gratis is! Lekker gratis! Flink internetten vandaag: gratis. Het licht! Laat branden die hap: gratis! De hele dag rondhangen in de sportschool! En vandaag zomaar een gratis krant. Voor 365 dagen betaald, maar opeens een dag extra, EXTRA! Maar dat is dan ook de enige sufferd die er van geniet. Voor de rest gaat het leven gewoon door.

Eigenlijk wel schrikkelen, vind je niet?

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 5. FEBO, een automatiek met verhalen, gedichten en gedachten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Gedoogmaand? Dat is schrikkelen!

 1. Karretje zegt:

  1 maart, blozend, blond en rond, zou over mij kunnen gaan hahaha!

  gr. Karretje

 2. Maldeau zegt:

  Hé Prak, was ik weer!

  Wat een verhaal! Lachen! Mooiste is dat ventje met dat korte beentje. We moesten zo lachen om dat hinkebonk hinkebonk! Ik heb het nog even voorgedaan voor Michelle, die hield het niet meer!
  Geweldig verhaal dus.
  En die dustbin diver… Die kankkers zijn er echt hè! Die duiken in containers bij supermarkten om daar uit te halen wat nog eetbaar is 😦 Eten bij mijn oma is geen feetsje, maar dat honderd keer liever dan eten uit een container of vuilnisbak.
  Maar goed: ieder zijn of haar culinair genoegen 😉

  O ja, ons is die schrikkeldag dus ook ontgaan… Druk druk druk man! Haha!

  Groeten.
  En van Michelle krijg je een kus, zegt ze!

  Ciao amigo!

 3. Brosje zegt:

  Hoi Prakkie,

  Een heel andere kijk op schrikkeljaar… Je zet me wel aan het denken. Want ja, het blijft raar, maar ook de toch wat gezochte keus. Hoezo 29 feb? Daar heb je wel een punt. Maar ook: wie zijn wij om de kalender aan te passen aan de natuur. Wij passen de natuur wel even aan.. Natuur Niets onderhand zo gemaak, als dat woord. Daar is toch iedere oorsprng onderhand gesneuveld?Het is bijna een gotspe. Maar ja, zo zetten we toch van alles en nog wat naar onze hand?

  Ja, ik blijf me aangenaam verbazen over jouw berichten.
  Dank!

  Groetjes!
  Brosje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s