Koken uit eigen tuin

Een bijzonder herfstlentegerecht.

Mensen vragen mij wel eens: Prakkie, een herfstgerecht in de lente, kan dat?

O ja hoor dat kan prima. Het is juist nu dè tijd om daar eens werk van te maken. Want alle ingrediënten zijn onder hand- en harkbereik. De zon is er alle dagen meer en meer, het wordt warmer. Het groen in de tuin gaat ontbotten en ontluiken. Kortom: ‘de winter klaar is de groei weer daar’, zoals mijn oma altijd zei. En dat geldt ook voor koken. Weg met alle zware kost, weg met stamppotten en stevige soepen. IJs en koude verdwenen zijn we weer toe aan iets luchtigs en springerigs en lichts in de mond en op de tong. Een mooi moment om te koken uit eigen tuin!

Zorg dat je een stevige hark hebt, een snoeischaar en een grote mand of doos. En voor het culinaire deel is het mooiste een grote koekenpan (ø >30 cm) met dikke bodem. Maar een flinke gietijzeren wok is ook prima. Afijn snuffel maar eens in eigen of mijn pannenhoek. Als je maar de ruimte hebt!

Ga voor dit herfstlente gerecht nu als volgt te werk: haal de hark flink over de bodem van de tuin. Op die manier sla je twee vliegen in één klap (hoewel een wat merkwaardige uitdrukking hier, ook al betreft het eveneens natuur): met de bedekking weg kan al het jonge groen nu vrijuit aan de bodem ontspruiten, lekker groenen en groeien in de lentezon, en het harksel kan prima worden verwerkt in een smakelijke maaltijd.
Leg het harksel op een berg in de tuin, bij voorkeur op het terras. Knip nu een en ander met de snoeischaar of grote heggeschaar flink aan gort, zodat het in de lentemand (of doos) en straks in de pan past. In deze tijd van het jaar kan het maar zo zijn dat je ook flink wat slakken meepakt (zie voor bereiding van slakken: slakken uit eigen tuin).

Maar als je het leuk vindt kan je er ook een eenpansmaaltijd van maken. Ook meegeharkte regenwormen zijn prima te eten en een bron van vitaminen. Ik heb wel eens gelezen dat de echte liefhebber daar een taart van bakt. Populair in de VS, maar daar geloven ze alles als het om gezond gaat. Vooral van de springs-wormen (een ondersoort van de regenworm) gaat dat goed. Zie hier voor springs-taart en andere bereidingen.

Terug in de keuken: eerst goed de handen wassen! Want we willen natuurlijk geen viezigheid in onze prak.
Ontsteek het vuur onder de pan en laat deze rustig warm worden. Snipper nu een uitje, zoveel als je wilt, plet een aantal knoflooktenen en snijd een rood pepertje zeer fijn: een beetje pit kan dit gerecht heel goed gebruiken.
Doe een flinke klont boter in de pan en laat deze uitbruisen. Voeg dan ui, knoflook en de peper toe en zet even lekker aan. Selecteer het harksel op slakken en wormen (als je deze apart wilt bereiden) en anders kieper je de inhoud van de lentemand in één keer in de pan. Het mag best wat stevig vuur hebben, want dat maakt van alle verschillende structuren (jongen scheuten, oud blad) toch één geheel. Ga je voor mediteraan dan mag er nog een flinke scheut olijfolie bij. O de geur zal je verbazen: daar kan geen truffel tegenop. Over truffels gesproken (!): champies! Haal in de winkel een bakje champignons of andere zwammen. Of misschien heb je een voortdurende – tegen het roddelend aan – kleppende buurvrouw, vraag haar, want betere zwammen kan je niet krijgen! Woon je erg vochtig, haal ze dan van eigen muur. Schep alle ingrediënten nog eens goed door elkaar en de pan kan op de tafel!
Dien dit herfstlentegerecht op met een grote schaal aardappelpuree en schenk er een dikke gulle rode wijn bij. Iets uit de Roussilon of de Languedoc is altijd goed. Of trek een fles los van mijn goede vriend Francois Pourquoi!

Spreekt deze wijze van koken je aan en ben je op zoek naar nog meer inspiratie, dan kan ik het smulboek van de Zaanse sterrenkok en tuinarchitect Sjoerd van Ollegem van harte aanbevelen.


In zijn “Twee passies in één pan” geeft deze vanuit Vlaanderen afkomstige kook- en tuinkunstenaar vele smakelijke, verrassende en uitdagende voorbeelden. Zet het tuingereedschap al vast klaar en ontsteek de vlam onder een kloeke pan.
Een lente een nieuw geluid? Wis en waarachtig: dit wordt een nieuwe lente met vele nieuwe gerechten!

Eet smakelijk!

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 4. Koken maar dan anders... :-), 5. FEBO, een automatiek met verhalen, gedichten en gedachten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s