Parkietjes in de oven

Witlof op bed 5

Nou ja, parkietjes… Niet echt natuurlijk. Deze wending meld ik nu alvast maar, want wat heb ik aan afhakende lezers. We gaan het namelijk hebben over witlof. En ja, die stronkjes witlof vind ik op parkietjes lijken of kanaries zo je wilt. Ik geef toe een wat merkwaardige gedachtensprong. Of is het een visuele handicap? Met min 5 in de bril zou dat nog kunnen ook. Of een te rijke fantasie? Trouwe lezers van mijn blog weten dat Prakkie met name behept is met dat laatste. Maar dan wel aangenaam behept.

witlof of pietje

Parkietjes of witlof?

Witlof is altijd een beetje een moeilijke groente. Dat heeft wat mij betreft niet zoveel met de smaak te maken. Ja, witlof heeft een bittertje, maar daar is niets mis mee. Nee, dat ongemakkelijke zit wat mij betreft – en ik ben zo vrij te denken: ook voor anderen – allereerst in de bereiding en de presentatie. Deze komt namelijk veelal niet verder dan de stronk volledig te koken en daarna in zijn geheel presenteren op het bord, zo’n natte grijze kledder, naast een lapje beest en aardappelen (gekookt of puree). Daar komt ook dat beeld van parkietje vandaan.witlof of pietje 1Tja, dan moet je wel erg dol zijn op witlof wil je dat smullen vinden. Ik niet. Daar komt bij dat de dikte van de stronk veelal fout is. Hoe groter en dikker, hoe meer ik afhaak. Zo’n homp warm water… Je presenteert toch ook niet een hele prei op het bord? Of hele winterwortels?

bord wortelen

“Mevrouw, meneer, eet smakelijk!”

En dan heb ik het nog niet eens over het geploeg met regulier tafelbestek om zo’n stronk met goed fatsoen in hapbare brokken te veranderen, want dat glibbert, glabbert en glijdt over je bord… Voorwaar geen feestje. “Bah, dat lust ik niet!” Geef dat kind eens ongelijk!
Het tweede aspect van witlof: géén enge sausjes, bloempapjes of weet ik wat over de witlof. Ook daar zullen de meesten vervelende ervaringen mee hebben. En dus ook geen zakje-pakje kant en klaar van Malle Maggi, Knirrknorr of andere knoeiers. De water-roeren-klaar producten. Die komen ook veelal niet verder dan kunstmatige kaas- en/of bechamel-achtige sauzen. Neem gewoon zelf de producten en maak het gerecht.

Benodigdheden
– Stronkjes witlof (reken op 2 pp)
– Roomboter
– Jong belegen of belegen kaas, in plakken
– Plakken ham (achterham, eventueel gerookt!)

Als je het leuk vindt: sesamzaadjes ter garnering (aan tafel).

witlof op bed 4

Oké, zoek dus bij je groentespecialist naar mooie smalle stronkjes. En zijn die er niet: snijd ze dan door de helft of desnoods in vieren, maar proportioneer! Dat eet al veel lekkerder. En dan geef je er gewoon meer. Voor de hoeveelheid maakt het dus niet uit. Ook voor kinderen is dat veel uitnodigender, dan zo’n dikke grijze homp op het bord.

Terzijde: breek ook wat blaadjes af en knabbel ze rauw op. Rauwe witlof in een salade is heerlijk. En bij te grote blaadjes snijd je er overlangs lamelletjes van. Dat ziet er leuker uit, en eet ook makkelijker. Een krop sla doe je immers ook niet in brokken in de schaal.

Maak de stronkjes schoon door de verkleurde buitenste bladeren te verwijderen (of de delen die niet meer strak wit zijn). Snijd het onderste (bruinrode) deel van de stronk en punt het middelste van de kern er met een scherp mes uit. Daarmee is ‘het bittertje’ veelal ook verdwenen. Vind je de bloembodem sowieso te dik, verwijder dat dan grotendeels.

witlofstronk doorsnede

Verwijder eventueel de kern

Ook eten van witlof moet natuurlijk wel een feestje zijn!

Kook de witlof in een beetje water (het zijn van zichzelf al waterbommen, dus houd het vocht beperkt). De dikke stronken door de helft of in vieren (overlangs!). Snijd van een brok kaas voldoende plakken om alle stronkjes daarmee af te dekken. En lekker veel kaas maakt dit gerecht werkelijk smullen.

Beboter een ovenschaal of schotel met flink wat roomboter en zout licht. Zorg dat alle stronkjes naast elkaar kunnen liggen. Na het koken van de witlof, beetgaar, kunnen de kleine stronkjes (of halfjes of kwarten) ieder gewikkeld worden in een flinke plak ham. Ook hier geldt weer: de smeu van het gerecht is dat je niet zuinig aan doet. Ander vlees hoeft er immers dan ook niet bij! De witlofstronk moet echt lekker worden ingepakt. Kies voor een mooie ham bij de slager, geen waterham uit de super. Ik had pas een gerookte schouderham van het scharrelvarken, in stevige plakken. Voortreffelijk! Slager Dennis heeft een lintje verdiend! Houd er bij het inpakken rekening mee dat de witlof zo net uit de oven erg heet is, dus dat vergt wat vaardigheid bij het inpakken. Schik de ingepakte witlof in de ingevette braadslee, schouder aan schouder en dek nu ieder stronkje af met lekker wat plakken kaas. Ook hier: wees gul!

Zet de schaal in een voorverwarmde oven, rond de 150 graden (de witlof is al gaar!) en laat de kaas smelten, zodat ieder stronkje uiteindelijk weer herkenbaar is. De kaas moet romig en zacht de stronk omsluiten als een warme deken. Voorkom te hoge temperatuur of te lange tijd, want dan is de kaas net plasic.witlofschotel

Opdienen kan zowel met een mooie rijst (zilvervliesrijst, mag snelkook) als met aardappel. Een mooie puree maakt het feest compleet!
Schenk er een mooie witte wijn bij (Chardonnay).

 

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s