Ku lo yuk: in deeg gefrituurd varkensvlees met zoetzure saus

Chinese beschrijving ku lo yuk

Hoewel het gerecht in menig Indonesisch kookboek voor komt is dit een van oorsprong Chinees gerecht uit de Kantonese keuken (zie bovenstaand recept). Hoewel het gerecht wat voorbereiding vergt is het de moeite waard van het proberen. Het resultaat is namelijk verrukkelijk. De zachte smaak zal ook kinderen aanspreken. Met witte rijst en ku lo yuk-saus is het een feestje. Wel na bakken direct serveren, dan blijft het vlees lekker krokant.

Chinese decoratie

Benodigdheden:

Voor de gefrituurde blokjes:

  • 500 gr. biologisch varkensvlees (bijv. filetlapjes, 2 à 3 cm dik)

blokjes varkensvlees

  • Bloem
  • Water
  • Vers selderie blad, zeer fijn gesneden, 2 à 3 el
  • Verse prei, zeer fijn gesneden, 2 à 3 el
  • Peper
  • Zout
  • Knoflook 3 à 4 tenen, uit de pers
  • Een neutrale olie om te frituren (arachide)

Voor de saus:

  • 1 schijf gula djawa of 5 el keukenstroop
  • 1-2 kopjes water
  • Scheut azijn
  • Flinke scheut ketjap manis
  • Beetje sambal oelek
  • 5 – 10 bolletjes stemgember (fijn, door de knoflookpers!)
  • Scheutje Xiao shing rice wine
  • Gembersaus, een flinke scheut
  • 1 sinaasappel, alleen het binnenste vruchtvlees, van vliesjes ontdaan
  • 1 blikje ananas, in zeer  fijne reepjes gesneden
  • 1 rode ontvelde paprika in zeer fijne reepjes
  • 1 à 2 et. atjar tjampur
  • Aardappelmeel (om zonodig te binden)

Chinese decoratie

Bereiding:

Het vlees:

Snijd de filetlapjes in redelijk gelijke blokken van 3 x 3 cm (om en de nabij). Maak van de bloem en het water een stevig/dik beslag. Doe hier de prei en de selderie door. Voeg de knoflook toe, bepeper en zout. Laat dit geheel een half uurtje rusten. Het beslag moet zo dik zijn dat er een mooie laag rond het vlees blijft zitten.

beslagje voor de ku lo yuk

Als de saus klaar is (zie de bereiding hieronder) kan de olie worden verwarmd. Gebruik daarvoor een wok. De olie moet 170 – 180 graden (C) worden. Gebruik een kooktermometer, of de oude truc met een stukje brood (bruin binnen 30 sec.) of een houten spatel (belletjes!).en bak ze in de olie. Voorkeur heeft om kleine porties tegelijk te doen. Ik heb ook wel eens alle blokjes vlees in de bak beslag gekieperd en ze er stuk voor stuk rondom met beslag er uitgehaald, hup in het vet (maximaal 10 per keer), wat ook prima gaat. Bak ze geel-goudbruin. Bewaar de gebakken stukken vlees op een voorverwarmde schaal met wat keukenpapier. Het bakken gaat als de olie eenmaal op temperatuur is vrij snel.De gebakken stukjes vlees met deegkorstje

De saus:

Los de gula djawa (of de keukenstroop) op in het water en laat dit inkoken tot een stroperige saus. Voeg de azijn, de sambal en de ketjap toe. Als de saus te dun blijft, voeg aanvullend wat gula djawa toe (of een schep suiker). Voeg de ricewine toe, de fijngemaakte gember en de gembersaus en laat de saus op zacht vuur staan. Snijd paprika, ananas en de schoongemaakte sinaasappelpartjes zeer fijn. Voeg deze samen met de atjar tjampur aan het einde toe aan de saus. Laat het geheel nog even doorwarmen. Proef en zout eventueel. De saus moet een volle zoetzure smaak hebben, waarin gember en vrachten worden herkend. Indien te dun, dan kan de saus worden ingedikt met een beetje aardappemeel (gebruik geen maizena, want dan wordt de saus troebel/dof).

Chinese decoratie

Er zijn nu twee mogelijkheden:

Of de gefrituurde vleesblokjes en de saus worden apart geserveerd (daarmee blijft het deeg krokant) of de saus gaat voor serveren over het vlees en wordt zo gepresenteerd. Beide versies zijn niet te versmaden. Das een kwestie van uitproberen.

Geef er witte rijst bij. En wil je ondanks de gevulde saus er toch iets van groente bij, doe dan iets relatief neutraals, zoals boontjes.

Ku lo yuk

Tips:

– Het is leuk om in plaats van water een keer koolzuurhoudend water te nemen (Spa of consorten). Ook kan de bloem ook worden vervangen voor zelfrijzend bakmeel. Gewoon kijken wat jezelf het mooiste resultaat en smaak vindt geven.

– Wil je kip? Neem dan van een lekkere scharrelkip de filet en snijd die in mooie blokjes. Een leuk alternatief.

Voor meer lekkere Chinese gerechten, kijk eens bij: http://meiweimeiwei.blog.sohu.com/241781971.htmlLekker eend gerecht!!slotlogo prakkie

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Ku lo yuk: in deeg gefrituurd varkensvlees met zoetzure saus

  1. Mikke zegt:

    Ik heb het geprobeerd! … en ja, het was dus verrukkelijk! Maar ook de complimenten voor de mooie plaatjes die je hier hebt gebruikt, Prakkie! Het ziet er zo erg aantrekkelijk uit. Dan krijg je vanzelf zin om het ook eens te maken. Nou, dat heb ik dus gedaan en dat zal wel niet de laatste keer zijn.
    Groetjes, Mikke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s