Vietnamees kipgerecht met steranijs in rode saus

Món Việt Nam gà với star anise và màu đỏ sốt

Vietnam rijstvelden 

Benodigdheden:

(Voor 4 tot 6 personen)

  • Een flinke biologische kip ex. kipfilet van 1,5 kg.
  • 2 – 4 el arachideolie
  • 4 bosuitjes, schuin gesneden in reepjes
  • 1 kleine ui, grof gesneden
  • 6 schijfjes verse gemberwortel, geplet
  • 1 `a  2 rode pepers, fijngesneden, of in ringetjes
  • 6 teentjes knoflook, ontveld en geplet
  • 400 –  500 gr winterwortelen
  • 1 à 2 ontvelde rode paprika (of een mooie versie  uit een pot)
  • Blikje kidneybonen

Voor de saus:

  • ½ – 1 ltr.  kippenbouillon
  • 50 gr (riet)suiker
  • 3 el light soy
  • 2 el dark soy
  • 3 el shaoxing-ricewine
  • 4 st steranijs
  • 1 tl 5 kruidenpoeder
  • Pak gepureerde tomaten
  • Peper
  • Zout

Voor de garnering:

  • 6 el grof gesneden basilicum
  • 3 à 4 el lente-ui in ringetjes

Vietnam

Bereiding:

Ontdoe de kip van de kipfilet (en gebruik dat voor wat anders). Hak de kip nu in vier tot 6 stukken en bak de kipstukken in wat olie goudgeel in een wok of braadpan.

Haal het braadvet op 1 el na uit de pan en zet hierin aan de bosui, ui, knoflook, gember en rode peper. Roerbak dit 5 min. Schep dit mengsel in grote stoofpan. Doe er de overige ingrediënten voor de saus bij. Breng het aan de kook en draai het vuur zo laag mogelijk. Blus de braadpan met een beetje water en giet ook dit bij de saus. Voeg nu de kip toe en laat dit een uur heel zachtjes stoven, deksel schuin op de pan. De saus moet uiteindelijk licht gebonden zijn.

Schrap intussen de wortelen en snijd ze in halve smalle ringen. Kook de wortel beetgaar. Bak de kidneybonen in een beetje olie en zet apart. Snijd de ontvelde paprika in dunne reepjes (1 cm breed).

Als de kip gaar is, voeg de kidneybonen toe, de paprika en de wortel. Schenk het gerecht in een grote ovenschaal en zet dit een half uur bij 150-160 graden in de oven. Schep af en toe om.Vietnamese kip met steranijs in rode saus

Garneer vlak voor serveren met de lente-ui en de basilicum.

Vietnamese kip met steranijs in rode saus

Geef er aardappelpuree bij of witte rijst. En als je het leuk vindt een niet aangemaakte frisgroene salade. Brood in plaats van puree of rijst kan ook prima. Neem dan wel lekker grof volkorenbrood in flinke hompen om lekker de saus te soppen.

En denk je: hé, wat een bekende bereiding? Tja, dat klopt!  :-)

slotlogo prakkie

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Vietnamees kipgerecht met steranijs in rode saus

  1. Pingback: Seasoning – deel 2 van 5 | food friends forever

  2. Fransis zegt:

    Hoi Prakkie,

    Jij levert soms zoveel recepten aan dat we het niet bij kunnen benen😉 . Ik maak gewoon een lijstje met “dishes to do” en zo komt uiteindelijk toch alles aan bod. Van het weekend hebben we dit gerecht van jou gemaakt! Wat was dat heerlijk! Mijn zus was er met vriend, dus we hebben met z’n vieren echt zitten smullen. Met rundvlees vond ik dit mooi, maar eerlijk gezegd vind ik de kip een mooiere combinatie. Of zeg ik nu iets geks?

    Op naar je volgende recept!
    Ik ben overigens erg blij met je lijst “wat eten we vandaag”! Lekker neuzen in de lijst op zoek naar een gerecht. Dat heb je erg leuk gedaan!

    Groetjes,
    Fransis

    • Prakkie zegt:

      Sorry Fransis… Laat je niet door mij opjagen hè?

      Fijn dat de verzameling recepten onder de knop “wat eten we vandaag” bij jou in goede aarde valt.
      Ik dacht: dat maakt zoeken makkelijker.😉

      Groetjes!
      Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s