“Kipfilet, weg ermee!!! Kipfilet, weg ermee!!!”

beauty and the beast

Wat huist er voor griezeligs in een kip?

Het is crisis. Dus botje bij botje? Of juist niet?

We moeten het eens even hebben over kip. En dan bedoel ik specifiek kipfilet. Dat onderdeel van de kip gaat nogal eens door gerechten, waarbij ik denk: zonde! Allereerst zitten er veel mooiere en sappigere delen aan de kip die bakken of koken zoveel beter doorstaan. Maar ook: kipfilet vergt zo’n delicate bereiding om het mooi sappig te houden. Kipfilet is leuk om te stomen (hooguit een minuut of 6 à 8). Of om in dunne plakjes aan het einde toe te voegen aan een gerecht (risotto, een soep, pastagerecht), zodat het nog nèt kan meegaren en dan direct serveren. Maar kipfilet leent zich niet voor lang bakken en stoven. Kipfilet is gauw te droog. En dat is geen eten! U zult die ervaring ook vast hebben.

Kipfilet

Uw kipfilet! Eet smakelijk!

Wilt U toch kipfilet? Een mooie bereiding van kipfilet is de volgende: haal de kipfilet een uur voor bakken uit de koelkast, bak in een beetje roomboter of olijfolie de kipfilet aan beide kanten 5 tot 6 minuten (afhankelijk van de dikte, dan het vuur uit, deksel op de pan en laat nagaren/rusten). Het eindresultaat is een mals stukje kipfilet, volstrekt anders dan die kurkdroge hap na te lang gaarproces (zie de afbeelding van dat resultaat: als een schoenzool!). En toch gooit half Nederland steeds weer overal kipfilet door en maar koken en maar stoven. Brrrrrrrrr.
Een goed ander alternatief is de kipfilet van een korstje te voorzien. Dat kan bloem zijn, maar fijngemalen cornflakes is ook leuk! Ik zal dat recept een keer plaatsen! Maar ook dan: een korte garing!

Wil je sappig kippenvlees? Dan veel beter kipbraadsticks nemen (soms heten ze kippendijen of kippendijfilet). Daar zit nauwelijks (kipbraadsticks) of geen bot (kippendij) in! Maar veel smakelijker en makkelijker in bereiding dan het ‘makkelijke’ kipfilet.

De kipbraadstick is het bovenste deel van de kippenpoot (boven de “drumstick”) en wordt met bot en vel ook verkocht als kipkarbonade. Zonder vel en met nog enkel het “beenbotje” heet het kipbraadstick. Is ook het beenbotje verwijderd dan heet het veelal kippendij (een ongewild nogal sensuele benaming 🙂 ).

van kippenpoot naar kippendij

De drumstick is niet mijn favoriete deel (vanwege de vele pezen), dus die laat ik nu even onbesproken. Dan de kipbraadstick: nu, dit deel van de kip is honderd keer sappiger te houden dan de vermaledijde kipfilet. Het kan erg goed tegen lang garen, stoven, braden en grillen. Het blijft sappig! En daarom gebruik ik eigenlijk altijd kipbraadsticks (ook waar in het recept kipfilet staat): veeeel lekkerder! Laat de slager het beenbotje verwijderen, of doe dat zelf (scherp mes!) en je hebt prachtig kippenvlees dat veel toepassing kent. Beslist het proberen waard. Veel allochtone slagers (bv. Turk, Marokkaan) hebben ze ruim voorradig in de vitrine. Ga natuurlijk wel voor de biologische kip. Maar dat spreekt vanzelf.

En gelukkig krijg ik steeds meer medestanders, zoals recent bij de – door bruut politiegeweld geëscaleerde – anti-kipfiletdemonstratie in Stroef:

 “Kipfilet? Weg ermee!!”

Kipfilet weg ermee demonstratie in Stroef

De recente “Kipfilet weg ermee”- demonstratie in Stroef,
nog voordat de ME hardhandig ingreep.

Maar we laten ons niet uit het veld slaan, noch van het demonstratieterrein! Onze oproep zal blijvend worden verkondigd:

Kipfilet? Weg ermee!!”

Kipfilet? Weg ermee!!”

Kipfilet? Weg ermee!!”

Pssst: heb je niets met kip, dan is kalkoenfilet een mooi alternatief (sowieso véél sappiger dan kipfilet!). En daar is geen bio-industrie in. Twee vliegen!

logo prakkie

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op “Kipfilet, weg ermee!!! Kipfilet, weg ermee!!!”

 1. Pingback: Pollo con Patate e Pomodorini | Prakkie

 2. maccoe zegt:

  Hoi Prak!

  Wat een idee. Wij gaan dus wel voor de makkelijke versie van de kipfilet, maar inderdaad: niet altijd even lekker. Maar ja, in veel recepten gaan ze toch altijd weer uit van kipfilet…
  Maar we zijn om, we gaan ook voortaan kippendijen proberen!

  Groet!
  Maccoe

 3. Fransis zegt:

  Hoi Prakkie,

  Fijn dat je hier eens over bericht. Ik heb ook weinig positieve ervaringen met kipflet, uitzonderingen daargelaten. Maar meestal is het eindresultaat de versie “nou vooruit, we doen het er maar mee”. Maar lekker… Ik heb dat ook bij gegrilde kip wel eens gehad. Nagenoeg de hele kip smullen, maar dan de kipfilet… Dat was dan een droge hap vergeleken bij de rest van de sappige onderdelen. Vandaar dat ik bij gerechten met een hele kip meestal alleen poten neem. Dat is nl. sappig vlees. En een poot of 4 à 5 is bijna het gewicht van een hele kip.
  Maar ik vind het ook wel een uitdaging de kipfilet te bakken zoals jij beschrijft! Een keer een sappig stukje. Gaan we ook (!) proberen.

  Opnieuw groetjes!
  Fransis

 4. maccoe zegt:

  Hoi Prakkie,

  Ik heb nu een paar keer een kipgerecht gemaakt met kippendijen (of kipbraadsticks, net wat er te krijgen is): wat een verschil! Dat had ik veel eerder moeten weten. Kortom, wij zijn om. Op basis van jou enthousiast verhaal. Ook wij kunnen nu zeggen: kipfilet weg ermee!! Nou ja, in ieder geval in gerechten waar de kipfilet niet tot zijn recht komt.

  Groet,
  Maccoe

  • Prakkie zegt:

   Hoi Maccoe,

   Ja, dat is een verschilletje hè? Zoveel kipgerechten smaken veel beter met kippendijen/kipbraadsticks.
   Ik snap ook niet dat in veel recepten bijna standaard kipfilet gaat. Das echt minder smakelijk.
   Gewoon uitproberen.

   Groet,
   Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s