Geroosterde of gegrilde paprika’s (zelf roosteren)

rauwe paprika's

In nogal wat recepten is een merkwaardige bijrol weggelegd voor rauwe paprika. Ik snap dat niet.

Veelal is rauwe paprika helemaal niet lekker, of in het gerecht een volkomen misbare factor. Echter voor de kleur of de knabbel (?) wordt er paprika opgevoerd in de lijst met ingrediënten. Ongebrijpelijk. Eén van de weinige uitzonderingen en waar je me voor wakker mag roepen is: chimchurrie! Maar dan is de paprika ook heeeel fijn gesnipperd als onderdeel van deze Argentijnse salsa.
Voor het overige: geef mij maar geroosterde en ontvelde paprika! Ik durf de stelling aan, dat deze geroosterde versie het ook veel beter doet in al die recepten waar – voor mijn gevoel soms achteloos – er weer eens paprika wordt ingekieperd. En zelfs “plain” (zoals de Fransen dan zo snedig formuleren) is geroosterde paprika goddelijk. Vooral de zoete versie (rood, geel). Een prikkertje erbij, een glaasje wijn. Kijk dan is mijn dag al weer goed.

Tip 1: nooit in een gasvlam. Dat wordt – ook op internet – verkocht als handige versie. Neem van mij aan: geen succes en in het uiterste geval een oeverloze toestand. Niet aan beginnen! Dan maar geen paprika!

Tip 2: in de oven gaat het des te beter, maar dan is het mooier als je er véél moet ontvellen. Wel zo duurzaam ook zeg maar. En het is na bereiding prima een paar dagen in de koelkast te bewaren. En zie mijn broodbelegtip van zo even: dat komt dus wel op!

Tip 3: gebruik vooral volrijpe rode paprika’s (zie de Turkse toko’s! Veel voor weinig). Die smaken na het ontvellen het best.

Benodigdheden:

– een aantal rauwe paprika’s, kleur na eigen keus
– een ovenschaal
– een beetje olijfolie

rauwe paprika's

Bereiding:

Zet de grill op standje hoog. Leg de paprika’s gewassen in een met olie licht ingevette ovenschaal naast elkaar (een ingevette bakplaat kan ook) en zet deze in de oven. Wentel de paprika’s bij tijd en wijlen. Je ziet vanzelf het buitenste vel opbollen, dan zwart worden en dan klaar. Als de paprika dat beeld rondom heeft (en volledig zwart blakeren hoeft echt niet) kan je de paprika’s uit de oven halen, bij voorkeur met een tang of zoiets (die paprika’s zijn namelijk stoomheet!!). Doe ze in een afsluitbare bak, of grote (hittebestendige!) plastic zak en laat afgesloten nastomen. Dat nastomen is heel belangrijk, want juist daardoor laat uiteindelijk het velletje makkelijk los. Na een kwartier tot 20 minuten (mag ook langer) kunenn de paprika’s uit bak of zak. Let op, nog steeds snotje heet! Nu kan het steeltje eruit/eraf en kan je de paprika ontvellen. Pitjes er uit halen. Klaar!

geroosterde en ontvelde paprika

Wat je overhoudt is pruimenzoet prachtig zacht paprikavlees (o, wat allitereert dat lekker zeg! Dat voelt al lekker in de mond: pruimenzoet prachtig zacht paprikavlees…). Zo lust iedereen wel paprika! Kan je zo door een salade doen. Of beetje olijfolie, wat knoflook en rozemarijn, beetje peper en zout doorhusselen: klaar.

geroosterde en ontvelde paprika

Kortom, te gebruiken voor allerhande gerechten als caponata, salsa e.d. Te veel om op te noemen!

Doen!

Voor het gemakkie: DIRK verkoopt prachtige geroosterde rode paprika’s in een pot. Zoet en vol van smaak.

En heb je veel paprika’s, kijk dan ook eens bij gevulde paprika’s of geconfijte paprika’s. ook smullen!

slotlogo prakkie

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Geroosterde of gegrilde paprika’s (zelf roosteren)

  1. Pingback: Geroosterde paprika’s (uit een pot) | Prakkie

  2. Pingback: Paprikasalade van geconfijte paprika | Prakkie

  3. Pingback: Simpel ovengerecht met paprika: gevulde paprika met gehakt | Prakkie

  4. Pingback: Gegrilde paprika’s (uit een pot) 2 | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s