Kip spinazie porcini pasta (uit de oven)

kip spinazie porcini pasta overgerecht

Lasagne, maar dan anders. Dat leek me een leuk uitgangspunt voor een gerecht. En ik wilde iets met spinazie doen. En kip. Afijn, zie daar de ingrediënten voor lasagne-varieé.

Snuffelend in het schap met ingrediënten kwam ik bij mijn food-specialist een zakje porcici tegen, eekhoorntjesbrood, gedroogd. Porcini is uiterst aromatisch en heeft een diepe smaak. De paddestoelenstukjes laten weken in heet water en je hebt een prachtig ingrediënt voor in risotto, een salade of, in een pasta. En het weekwater niet weggooien, want ook dat heeft smaak (proeven!). Eigenlik het zelfde idee als de shii-take, die ook in een gedroogde variant te koop is.

Het is even werk, maar een tweede keer gaat het maken al sneller. Het was voor mij ook wat uitproberen en ter plekke anticiperen. Maar het resultaat mag er zijn!

Benodigdheden:

(voor 4 personen)

  • 500 gr. biologische kippendijen (of braadsticks zonder bot), in heel dunne reepjes      gesneden
  • 15-20 gr. gedroogde porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood, veelal in stukjes)
  • Olijfolie  en/of roomboter
  • Sjalotjes,  2 à 3 in smalle halve ringetjes
  • 3 à 4 tn. knoflook, ontveld en fijngehakt
  • 250 g kastanje champignons (neem biologische: smakelijker en steviger!)
  • 3 à 4 gedroomde tomaatjes in reepjes
  • Pakje slagroom
  • 200 gr. lasagne plakken 8 à 10 stuks (zorg voor een even aantal)
  • 1 à 2 lt. water
  • Spinazie 300 gr., gewassen en droog
  • Kippenbouilon of paddenstoelenbouillon
  • 200-250 gram geraspte kaas (belegen of extra belegen)
  • Basilicum blaadjes, vers, een paar handen vol
  • Beetje krokant uitgebakken spekjes (biologisch varkensvlees)
  • Zout en peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150-160 graden C.

Doe de gedroogde paddenstoeltjes in een bakje en zet ze (net) onder water. Laat ze zo weken. Bewaar na het weken het vocht (smaken!). Snijd de champignons door de helft (bij grote in drie gelijke plakken) en snijd die delen in plakjes. Zet ze apart.

Neem een grote pan en doe hier water in (1 à 2 liter), breng aan de kook. Voeg de kippenbouillon of de paddenstoelenbouillon toe (afgestemd op de hoeveelheid water) en leg hier één voor één de lasagnebladen in. Zorg dat ze niet aan elkaar gaan plakken. Daar moet je even bij blijven. Op het moment dat de lasagneplakken zacht worden kunnen ze direct uit het water en leg ze op ingevet bakpapier naast elkaar. Voorzichtig, want ze zijn erg kwetsbaar. Dek af om uitdrogen te voorkomen met ingevet bakpapier. De lagagneplakken worden zodadelijk  gebruikt om te vullen en op te rollen. Ja, ik zei toch: lasagne varieé😉 .

Peper en zout de kipreepjes. Verwarm in een ruime pan een flinke scheut olijfolie/boter en zet hier de gesneden kipreepjes in aan. Schep goed door en laat goudbruin worden. Voeg er daarna de geweekte porcini bij (zonder het vocht). Verwarm door, haal uit de pan en zet ook dit apart.

Zet nu de ui aan in de pan van de kipreepjes. Voeg zo nodig een beetje vocht toe om de aanbaksels los te krijgen. Als de ui glazig wordt, voeg dan de knoflook toe. Zet ook dat even aan. Voeg dan de reepjes gedroogde tomaat toe. Voeg de fijngesneden champignons toe en bak een en ander mooi lichtbruin. Schep nog eens door. Voeg het kip-porchini mengsel weer toe.

Voeg nu hand voor hand de spinazie bij het kippenmengsel en laat het rustig slinken. Doe dan de slagroom erbij en schep een en ander goed door. Voeg nu de kaas toe en laat het een geheel worden.  Indien dat zo is, de kaas gesmolten, kan de pit uit. Laat dit mengsel even wat afkoelen (in verband met de hanteerbaarheid: voor het vullen van de lasagnebladen). Peper en zout als dat nodig is.

Bak in een pan met dikke bodem de spekblokjes (klein!) uit en als deze goud-krokant zijn kunnen ze bij het kip-spinaziemengsel. Schep goed dooreen. Voeg nu de basilicum blaadjes toe, echt een paar handen vol! En schep nog eens goed door. Dan kunnen we gaan vullen!

Vul een lasagneplak in de lengte met een schep of 2 à 3 (el.) van het kip-spinaziemengsel in het midden van de plak. Trek nu de zijkanten omhoog, zodat een (lang) schuitje ontstaat en drapeer daar een andere lasagneplak overheen, zodat er een rolletje ontstaat dat nu geheel gevuld is met het mengsel. Zet deze voorzichtig in een voorgezette ovenschaal en herhaal deze handeling. Uiteindelijk staan er dan 4 tot 5 rolletjes naast elkaar (een beetje cannelloni-achtig!, maar dikker).

lasagnerollen  met vulling

Tja, het was voor mij ook nog even oefenen…😉

Dek dan de schaal af met lekker wat geraspte kaas en zet in de oven (150 – 160 graden) voor 30 – 35 minuten. Draai aan het eind de oven door op grill-stand, zodat er een goudgeel korstje ontstaat.

kip spinazie porcini pasta overgerecht

In de oven en onder de grill

kip spinazie porcini pasta overgerecht

Even laten afkoelen en klaar!

Een tweetal alternatieve (en snellere) bewerkingen zouden  kunnen zijn:

Kook een andere pastasoort bijna beetgaar (bijvoorbeeld linguini!), giet deze af en voeg de pasta bij het bereide kip-spinazie-kaasmengsel. Schep goed dooreen en verwarm. Voeg als laatste de basilicumblaadjes en de spekjes toe. Schep op voorverwarmde borden. Bestrooi nog aanvullend met wat geraspte kaas. En dan smullen!

Eventueel kan na toevoegen  van de pasta het gerecht alsnog in de oven. Dek het dan af met wat kaas en laat goudgeel worden. Dien dan op.

kip spinazie porcini pasta overgerecht

Amici, a tavolo!

logo prakkie

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Kip spinazie porcini pasta (uit de oven)

  1. Marloes zegt:

    Oh dat klinkt weer eens heerlijk, het water loopt me in de mond!

  2. Karretje zegt:

    Dat zou voor mij de ‘snelle’ variant worden, want daar doe ik al lang genoeg over denk ik.
    Maar klinkt goed en ga het eens proberen.

    Groet Karretje

  3. Annie Visch zegt:

    Dag Prakkie,

    Ik heb vandaag dit kip-pasta gerecht gemaakt. En dan niet de versie uit de oven, maar zo gemaakt in de pan, zoals jij aan het einde beschrijft. Het was heel goed gelukt en erg smakelijk! Wij vonden het ook weer eens heel wat anders dan de standaard pasta. Maar ik moet je zeggen dat ik ook niet zo creatief ben om steeds weer wat anders te bedenken. Dus was dit recept zeer welkom! We hebben er een favoriet bij hoor!

    Met dank en groeten,
    Annie Visch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s