Dendeng blado of dendeng balado (snel)

versiering 2

De kou is te verdrijven door de kachel hoger te zetten. Maar je kan natuurlijk ook lekker pittig koken, daar krijg je het ook warm van, dat doet de koude eveneens verdwijnen: dendeng blado (of balado)!

Trouwe lezers zullen zeggen: maar Prakkie, dat gerecht heb je toch al eens gemaakt? Dat is waar en niet waar. Ik zou willen antwoorden met ja en nee. Ik lijk wel een politicus! Ik heb inderdaad een recept van dendeng blado op deze blog staan. Maar dit is een vrij uitgebreide bereiding. Het bijgaand recept is een bereiding van dendeng blado die beduidend sneller is (in ieder geval minder bewerkel voor de kok). En kijk zelf maar welke je het lekkers vindt. Met dit soort gerechten is het toch altijd zo dat er onnoemelijk veel versies de ronde doen (of juist niet: thuis bewaard als keukengeheim 🙂 ). Kortom: ik pretendeer niet ‘authentiek’ te zijn. Deze snelle bereiding is gebaseerd op een recept van oma Keasberry, zij het licht aangepast aan mijn wensen/smaak. (zie hier voor het nieuwe/heruitgave kookboek)

versiering

Benodigdheden:

  • 500 gr. magere runderlappen, in blokjes gesneden
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl ketumbar
  • ½ tl djinten
  • Zout
  • 3 à 4 flinke el sambal oelek
  • 3 à 4 rawitjes fijngesneden
  • 2 schijfjes laos

Bereiding:

Wrijf in een vijzel deze kruiden/ingrediënten fijn (of gebruik een blender). En fruit dit in wat olie.
Voeg dan het in blokjes gesneden rundvlees toe en nog de volgende ingrediënten: mespuntje kerrie djawa, scheutje ketjap manis, 2 daoen djeroek blaadjes, ½ blokje runderbouillon, heet water.  Zorg dat het vlees net onder staat en laat dit 2 à 2 ½ garen. Het vocht moet aan het eind verdampt zijn, zodat je een smeuïge, wat droge dendeng blado overhoudt. En wil je ook de kooktijd bekorten: gebruik de mannenpan (20 tot 25 minuten onder druk)!

Dendeng balado

Minimale bereiding, los van de tijd dat het vlees moet garen. Wie van heet houdt: een aanrader! Frééten! Lekker met rijst en een simpel bereide groente.

Selamat makan!

slotlogo prakkie

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Dendeng blado of dendeng balado (snel)

  1. Pingback: Dendeng blado (bewerkelijk) | Prakkie

  2. mikke zegt:

    Een goed idee, Prakkie! Om het minder bewerkelijk te maken, bedoel ik dan. Ik ben zelf iemand die niet graag uren in de keuken staat. Maar lekker eten, dat wil ik dan weer wel, dus dit is helemaal goed!

  3. Maccoe zegt:

    Hoi Prak!

    Nou nou, wat een heftig gerecht is dit! Man man, zelden zo pittig gegeten. Maar nou komt ie: je blijft er van eten! Zo’n geweldige smaak. Heet, maar op een bijna verslavende manier. We aten het met rijst en boontjes en worteltjes. En dan steeds kleine plukjes van het vlees. En daar dan atjar tjampoer bij en wat tomaten en komkommer. Ik heb er van zitten nastomen, maar op een aangename manier. Wat een indrukwekkend gerecht.
    Dat gaan we vaker maken. En dus ook een keer de uitgebreide versie, of hoe noemde je dat?

    Dank man!
    Groeten,
    Maccoe

  4. Pingback: Nasi goreng | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s