Spaanse tortilla

Spaanse tortilla

De Spaanse keuken heeft zijn invloeden achtergelaten in Mexico. Wat soms tot een wat merkwaardige spraakverwarring kan leiden, want  zijn Spaanse tortilla hetzelfde als Mexicaanse tortilla?

In basis is de Spaanse tortilla een eiergerecht, zeg maar een ‘omelet’, maar dan wel gevuld met  aardappel (schijfjes of blokjes), vis, groente, vlees enz. Welke bereiding je ook kiest aan het ei kunnen natuurlijk allerlei leuke zaken worden toegevoegd. De Mexicaanse tortilla betreft een maispannenkoek, die kan worden gegeten als “brood” bij het eten, maar ook kan worden gevuld. Afijn zie de nodige recepten op deze blog.

Ik ga een aardappeltortilla maken. De aardappel in die tortilla kan worden gemaakt met gekookte aardappel, maar je kan ook rauwe aardappel frituren in wat olijfolie en die na garen gebruiken. Tja en of mijn bereiding als authentiek kan worden aangemerkt… Wil je oorspronkelijk koken, kijk naar wat voorbeelden in het geweldige kookboek van Claudia Roden. Maar je kan ook lekker je eigen creativiteit volgen. Dat heb ik gedaan. Met wat restant ingrediënten van de afgelopen dagen.

Benodigdheden:

  • Aardappel, gegaard en in plakjes (1- 1½ cm), 500 – 600 gr.
  • Boontjes, in tweeën, 200 gr.
  • Worteltjes, in reepjes, 150-200 gr.
  • Champignons, in plakjes, 250 gr.
  • Courgette, in reepjes, 200 gr.
  • Kippendijen, in reepjes, 400-500 gr.
  • Klein beetje uitgebakken spekjes, 100gr.
  • Ui, 1 à 2
  • Knoflook, teen of 4 à 5
  • Rode peper, beetje
  • Zout
  • Peper
  • Eieren, 5 – 7
  • Krulpeterselie
  • Tijm
  • Oregano
  • Olijfolie
  • Harde geitenkaas

Bereiding:

Gaar de boontjes en worteltjes beetgaar, giet af, koel terug en zet apart. Bak in een stevige koekenpan de reepjes kippendij goudbruin en zet apart. Zet in dezelfde pan in wat olie de ui en de knoflook aan. Als deze glazig/lichtgeel zijn, voeg dan de champignonplakjes mee. Voeg dan de rode peper en de courgettereepjes toe en zet even flink aan. Schep hier als laatste de boontjes en de wortel.

Breek boven een schaal de eieren – check op restanten schil – en klop deze even flink los. Voeg dan peper, zout, oregano en tijm toe en klop opnieuw flink dooreen.

Beboter een platte overschaal (of vet hem in met olijfolie) en leg daar de aardappelplakjes in. Strooi hier de spekjes over en verspreid het kip-champignon-groentemengsel hierover. Giet er nu de geklopte eieren overheen. Hoe groter de plaat, hoe dunner de laag tortilla en hoe mooier het resultaat (vind ik 🙂  ). O ja, ik had nog wat harde geitenkaas: plakjes geschaafd en er ook overheen.

Zet in de oven op 150 – 160 graden en bak af. Eventueel aan het eind nog even de grill erover heen. Strooi er wat gesneden krulpeterselie over en we kunnen aan tafel!

Spaanse tortilla

Lekker met geroosterd brood en roomboter. En trek er een Spaanse Tempranillo bij los! En ook koud prima te eten. Weer eens wat anders in je lunchtrommel! Reken op veel belangstelling, dus neem een print van dit recept mee!

logo prakkie

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Spaanse tortilla

  1. Pingback: Tortillas | Prakkie

  2. Pingback: Smikkelen met Oud&Nieuw: op naar 2015!!! | Prakkie kookblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s