snelle moussaka: Γρήγορη μουσακάς

Mousaka

Dit wordt niet de prachtige taartjes-achtige laagjesmoussaka die u vast zal kennen uit de Griekse keuken. Nee, ik maak een rommelige mousaka, moussaka earth quake, zeg maar. Maar ook smullen hoor!

Bij moussaka zullen de meesten direct denken aan Griekenland, maar dit gerecht komt in deze vorm helemaal niet voor in de klassiek Griekse keuken… Ja, daar kijk je even van op hè! Moussaka komt eigenlijk in de hele regio van het voormalig Ottomaanse rijk voor, met vertakkingen naar zelfs de Arabische wereld. En: de nette versie in laagjes komt eigenlijk ook alleen voor in Griekenland, sterk leunend op Franse invloeden door de bechamelsaus. De overige versies hebben de meer ‘rommelige’ samenstelling zoals ik hem ook ga maken. En: eten wij moussaka als warm ovengerecht, in die Arabische wereld wordt de moussaka koud geserveerd, meer als salade. Moussaka is ook het Arabische woord voor fris of sappig!

Ik ga er dan ook nog heel stout pasta door doen. Mijn moussaka is een broertje van de lasagna. In mijn speurtocht naar de oorsprong van moussaka (waarvan hierboven een korte schets), blijkt dat deze twee wel heel dicht bij elkaar liggen. Wist ik ook niet, maar onbeschaamd maak ik mijn moussaka (lasagne) dus al jaren zo. Ach ja, puriteins en authentiek doen we wel weer op een ander moment 🙂 .

ingrediënten voor moussaka

Benodigdheden:

  • rundergehakt of lamsgehakt, een pond
  • aubergine, een flinke jongen
  • courgette, een flinke jongen
  • uien 1 à 2 (in halve dunne ringen)
  • 4 – 5 knoflooktenen, fijngesneden
  • 5 – 6 grotere aardappelen, schoongeboend
  • 150 gr. penne (van De Cecco)
  • belegen kaas, gerapt
  • peper
  • zout
  • bouillonblokje van kip
  • bloem
  • roomboter
  • olijfolie
  • beetje sesamzaadjes
  • djintenzaadjes
  • paar cherrytomaatjes
  • slagroom (1/8 lt.)
  • 1 ei

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de aubergine in plakken en de plakken weer in repen. Zo ook de courgette. Snijd de schoongeboende aardappels in plakken en kook deze bijna gaar. Koel snel terug en zet apart.

Kook de penne ‘al dente’, koel terug en zet apart.

Bak in een pan met dikke bodem de rundergehakt zachtjes rul en zet apart. Giet het overtollig vet uit de pan en zet in de rest de ui aan. Als deze flink glazig/goudgeel ziet, voeg dan de fijngesneden knoflook toe. Zet ook deze even aan en voeg dan weer het gehakt bij. Voeg een snuf peper en zout toe en een verkruimeld bouillonblokje. Schep uit de pan en zet apart. Bak nu in een gloeiend hete pan in wat olijfolie de repen aubergine. Let op: de olie is weg voor je het weet. Maar kijk uit met toevoegen, het wordt anders wel erg zwaar. Bak de auberginerepen op hoog vuur goudgeel/bruin. Dat gaat heel goed in een dikke wok! Zet dit apart. Doe nu hetzelfde met de courgette. Deze absorbeert minder olie. Zet na bakken apart.

Kom, we doen even een Grieks dansje, koken we dan weer verder!

Griekse dans

Voor de bechamelsaus: doe voor de roux wat roomboter en een scheut olijfolie in een sauspan en laat dit warm worden/smelten. Voeg dan een schep of 2 bloem toe (verhouding bloem en boter min of meer gelijk). De bloem moet de boter nagenoeg absorberen. Roer goed dooreen meteen garde en laat de bloem even garen. Voeg anders wat bloem bij (of bij te veel bloem: voeg nog wat olie bij). Zorg dat je een liter kippenbouillon op temperatuur hebt. Als de roux licht begint te kleuren kan beetje bij beetje de bouillon erbij. Het is handig als je op dat moment een derde arm hebt, desnoods van iemand anders. Je ziet door toevoegen de roux met de vloeistof binden. Voeg steeds beetje voor beetje de bouillon bij en als deze vla-dikte krijgt de slagroom toe (mag ook melk zijn). Laat goed doorwarmen. Als je het leuk vindt kan je er ook wat geraspte kaas in smelten. Een flinke handvol. Indien de dikte goed is, kan de pit uit.

Neem een stevige en grote ovenschaal en vet deze in. Doe daar de aardappel in, de gare penne, het gehaktmengsel, de aubergine, de courgette, de sesamzaad, de cherrytomaatjes (ik had ook nog wat gaar lamsvlees, in plakjes erbij). Schep dit allemaal voorzichtig om zodat het zonder stuk gaan toch één geheel wordt. Zorg dat het enigszins vlag ligt, zonder dat je het dichtdrukt: zo kan de saus mooi over tussendoor. Vind je het leuk hier ook alvast wat geraspte kaas door te scheppen: goed idee! Ja, ik houd bij gerechten wel van stevig en mollig. Eet je er gewoon wat minder van.

snelle moussaka

Tik nu het ei door de bechamelsaus, roer nog een keer goed door en schenk de saus zo gelijkmatig mogelijk over de rommelige moussaka. Dek de schaal af met flink wat geraspte kaas. De schaal kan nu in de oven.

moussaka

Laat drie kwartier tot een uur garen tot er een mooi korstje ontstaat en een en ander stevig aanvoelt. Dan buiten de oven een half uur laten rusten. En dan eten!

moussaka

Vind je het leuk, geef er dan een fris groene salade bij zonder al te veel tierelantijnen.

Kali orexi!  (Eet smakelijk!)

slotlogo prakkie

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie