Als vrienden! Spinazie, pasta, ham, champignons en ei.

vrienden friends freunde forever

Koken is steeds weer zoeken naar combinaties. Soms verrassende combinaties, soms gebaande paden. En bij gebaande paden hoeft het niet saai te worden. Sterker nog: ik heb een paar favoriete wandelroutes (over gebaande paden gesproken!) en het is altijd weer heerlijk daar te lopen. Een soort van thuiskomen. Begroet worden door de aanwezige natuur. En ondanks vertrouwdheid toch altijd anders door het tijdstip van de dag, door de seizoenen van het jaar. En zelfs in al die bekendheid kan je dan toch zomaar weer verrast worden door een bijzonder detail. Zelfs constateren dat het allemaal nog hetzelfde is als de vorige keer, kan een glimlach opleveren. Soms wederzijds. Oké, ik knuffel niet met bomen, maar zo´n stuk natuur kan dan voelen als een vriend. En dat is ook bij gerechten zo. Zelfs de ingrediënten kunnen (ten opzichte van elkaar) als vrienden worden beschouwd: wortel, aardappel en ui kunnen het samen goed vinden; garnalen, mayonaise en limoen (of citroen); kaas op een bruine boterham; sukadelappen, laurier, kruidnagels, uien en rode wijn. Om maar eens een paar vrienden te noemen. Zo vind ik spinazie, pasta, ham en champignons ook zo’n bevriende combinatie. Spekje mag er ook bij!
Op zoek naar een variant op dat gebaande pad kwam ik op de volgende smullie combinatie. Letterlijk op weg naar mijn groenteboer en slager welde dit gerecht op. Geen pen of papier bij de hand ben ik als in een mantra de ingrediënten blijven opnoemen, om maar niets te vergeten. Met een volle tas weer naar huis en daar direct achter de kachel gaan staan!

Het wordt een spinazie-pasta schotel met ham, champignons, spekjes, slagroom, parmezaan en ei! En natuurlijk een knoflookje🙂 en wat ui. 

Benodigdheden (2 pers.):

– een ui, in fijne ringen
– 2 tenen knoflook
– 100-150 gr. spekjes (gerookt), fijngesneden
– 250-300 gr. gerookte ham, in dunnen reepjes
– 300 gr. spinazie, gewassen
– 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
– blokje kippenbouillon of paddenstoelenbouillon
– boter
– olijfolie
– 150 gr. pasta. Ik gebruik spaghetti (Cecco)
– slagroom 75 cl.
– parmezaan/parmigiano
– 2 eieren

Bereiding:

Kook de spaghetti beetgaar in net voldoende water waaraan het bouillonblokje is toegevoegd (het kookvocht wordt straks ook gebruikt). Giet de spaghetti als ze bijna beetgaar is af en bewaar daarbij het kookvocht. Koel de spaghetti terug. Giet het kookvocht terug in de pan en kook dit in tot een lobbig geheel. Voeg dan de slagroom toe en kook dit eveneens in. Bak de ui in een beetje olie goudglazig, voeg aan het eind de fijngesneden knoflook toe. Ui-knoflookmengsel kan dan bij het inkokend kookvocht. Proef en voeg eventueel zout toe (of aanvullend een schepje bouillonpoeder).

Bak in een koekenpan de spekblokjes zachtjes uit, tot glazig/krokant (niet donkerbruin!). Haal ze uit de pan en zet apart. Bak in het achtergebleven spekvet de champignonplakjes. Zet apart. Bak in een lik boter de twee eieren, zodanig dat het eigeel tegen stollen aanzit. Houd apart (en warm).

Doe de spaghetti weer in de saus en voeg de hamreepjes toe. Warm nu goed door.

Zet in een klein beetje boter de spinazie aan. Neem een lekkere grote pan voor het omroeren. De spinazie moet zijn aangezet tot beetgaar, maar geen natte hap. De blaadjes moeten beslist wat knapperigs houden! Kortom: heel kort door de pan. Daarna direct op het bord.

We gaan de borden opmaken! Verdeel de nog knapperige spinazie over de beide borden (een bergje). Daarover gaat de spaghetti met aanhangende saus, zoveel als je lekker lijkt. Strooi/verdeel daarover de spekblokjes en de champignons. Leg er als laatste het spiegelei op en rasp er wat parmezaan overheen. Klaar!

gerecht met spinazie pasta ham champignons

Lekker met (geroosterd) volkorenbrood en wat roomboter! Schenk er een boertige rode wijn bij.

Smullen!

slotlogo prakkie

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Als vrienden! Spinazie, pasta, ham, champignons en ei.

  1. Mikke zegt:

    Nou, ik kan alvast melden dat dit SMULLEN is in het kwadraat! Echt heerlijk, dus wederom een compliment voor jou, Prakkie!

    • Prakkie zegt:

      Dag Mikke,

      Dank voor je reactie.
      Mooi mooi dat je het ook al hebt gemaakt! Ja, ik vond het ook fr..vreselijk lekker!
      En zooo simpel om te maken. Daar ben ik ook dol op.

      Groet!
      Prakkie

  2. Henk zegt:

    Nomnom dat ziet er lekker uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s