Mexicaanse chili met scharrelgehakt

Mexicanse chili ingrediënten

Misschien is de Mexicaanse keuken wel mijn lievelingskeuken. Lezers van deze blog zullen denken: “Prakkie, jij maakt grappen, want je lijkt iedere keuken tot je lievelingskeuken te rekenen!”
Tja, helemaal ongelijk kan ik jullie niet geven. Want de Indonesische keuken, of de Franse, of de Thaise, of… of… Zie, daar ga ik al!

Tortillas  (ik noem ze omspres géén “warps”) en taco’s zijn eigenlijk altijd een feestje. Vullen met (een combinatie van) machomo, guacomole, gebakken kidneybonen, salade, queso freso, gehakt, creme fraîche, uhhhh. Er zijn zoveel combinaties denkbaar! Deze keer koos ik voor iets van gehakt (mooi varkensscharrelgehakt (scrabble!) van mijn slager), wat groene sla en creme fraîche. En dan eigen gemaakte frieten erbij met een mooie mayonaise. Maar dan wel alles zelf gemaakt hè! Geen jakkiebah uit een pakje. Oké, de tortillas zijn kant en klaar (Santa Maria is een mooi merk, ook voor de taco’s!), maar de rest doe ik lekker zelf. En wil je de tortillas ook zelf maken: be my guest!

Benodigdheden (voor 4 pers.):

  • 800 g  scharrelgehakt (van scharrelvarken of dito rund)
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • een snuf djintenzaadjes
  • zout, en peper uit de molen
  • 2 rode uien, gepeld en fijngehakt, bewaar een beetje
  • olijfolie
  • 3 – 4 tenen knoflook, gepeld en fijngesneden
  • 2 groene paprika’s, zonder zaadjes, 1½ grof gehakt, ½ fijngehakt
  • 4 rode chilipepers (met zaadjes en al!), fijngehakt. Houd een beetje apart.
  • 3 – 4 grote rijpe stevige tomaten, in stukjes gehakt, zonder vocht en zaad
  • 1 zakje veldsla, gewassen (liever geen waterige sla als ijsberg en consorten!)
  • half bosje verse munt
  • 3 – 4 lente-uitjes
  • 1 pak tortilla’s
  • 1 limoen
  • Bekertje cream fraîche

Lekker met gegrilde aardappeltjes uit de oven (in partjes). En evt. gebakken kidneybonen .

Mexico

Bereiding:

Zet een grote pan met een klein beetje olijfolie op hoog vuur en doe er het scharrelgehakt in met de gedroogde salie, de snuf djintenzaadjes en het zout en de peper. Bak het gehakt tot het rul is. Laat dit een paar minuten bakken onder geregeld roeren. Doe er de gesnipperde rode ui, knoflook, 1½ paprika en 5/6 deel van de rode pepers bij, roer alles goed door elkaar en laat het mengsel +/- 15 minuten op halfhoog vuur bakken totdat het vocht uit het gehakt verdampt is en alles goudbruin begint te worden. Roer er wanneer het er goed uitziet de stukjes (uitgelekte) tomaat door. Het gehakt moet vrij droog  zijn (in de goede zin van het woord, geen natte hap). Draai het vuur wat lager en laat het mengsel een minuut of 10 sudderen en wat inkoken (zonder deksel). Pluk de muntblaadjes van de stelen en hak de blaadjes fijn. Maak de lente-uitjes schoon en snijdt ze in dunne plakjes.

Warm de tortilla’s vlak voor het serveren een paar minuten op in een koekenpan (aan beide zijden +/- 15 sec.). Bewaar ze op een bord onder aluminiumfolie. Proef de chili. Voeg evt. nog wat zout en peper toe. Voeg als laatste het sap van de limoen toe. Roer er de helft van je gehakte munt door. Voeg nu de rest van de zeer fijngesneden groene paprika toe, de rest van de rode ui en de rest van de rode peper. Schep om en klaar!

Leg een warme tortilla op een plat brod, schik er een streep  veldsla op, schep er de Mexicaanse chili op. Strooi er de lente-uitjes over en de rest van de fijngesnipperde rode peper. Voeg een flinke lik cream fraîche toe.

Mexicaanse chili

Oprollen maar en smullen!

Mexico chili tortilla

Lekker met eigengemaakte frieten uit de oven! En als volledige maaltijd kunnen er gebakken kidneybonen bij.

Que le aproveche!

slotlogo prakkie

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Mexicaanse chili met scharrelgehakt

  1. henk zegt:

    WOW!!! jij weet een gevoelige snaar te raken zeg!! na een bezoek aan de carefour in belgie ,een of 2 van deze zalige versnaperingen kopen….. en dan heb ik het over roeselare…in belgie.
    wat hadden die een keuze zeg!! en echt na 2 van die monsters.kon ik geep pap of wrap meer zeggen… hahaha vlees,patat,sla in zo een oneerbiedig gezegd pannekoek met Samuraisaus,, mayonaise met sambal erdoor… of een middel grote portie patat met stoofvlees!!!! ha middelgroot!!!!! daar kan een gezin goed van eten!!!! oftewel VRETEN!!
    BEDANKT MAN!! ik ga snel eens patattekes met stoofvlees maken hier… en een zure mayonese erbij…. zelf gemaakt, want dat kenne ze echt niet hier…

    groet van henk

    • Prakkie zegt:

      Hoi Henk,

      Dank voor het compliment.
      Let wel: door jouw berichtgeving loopt mij het water in de mond!
      Ik zou zo aanschuiven, ware het niet dat de afstand wel erg fors is…
      Als aanzet voor de friet: zie mijn blogbericht van vandaag!
      Geniet van al het lekkers daar!

      Groet!
      Prakkie

  2. henk zegt:

    jij ook bedankt voor jouw reacties elke keer.. dat suddervlees, daar heb ik nu een goede pan van volstaan, en de friet was ook heerlijk!! niet uit de oven,maar uit de kokosolie..
    nu staat de rijst te pruttelen, en straks lekker rijst met sudderstoofvlees en sperciboontjes !!

    het zal wederom smullen worden… ach eigenlijk elke dag eet ik wel lekker ;-))))

    groet, en tot het volgende mooie recept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s