Patattepatat! Eigen gemaakte friet uit de oven

frietboer 2

k: Dag frietboer, doe maar een emmer friet.
f: Een emmer wat?
k: Een emmer friet!
f: Een emmer?
k: Ja, we hebben erge honger. Weet je wat: doe maar twee emmers!
f: Maar we verkopen geen friet in emmers.
k: Heb je wel emmers dan?
f: Nee, we hebben geen emmers.
k: Jemig, wat ben jij een waardeloze frietboer! Doe dan maar een gieter vol met frikadellen!

U zult wel denken: wat een vreemde  conversatie is dit. Inderdaad!
En daarom gaan we zelf friet maken. Hebben we van die frietboer ook geen last, noch van zijn gebrek aan emmers.🙂

Zoek een paar mooie aardappelen uit van een stevige soort (vastkokers). Zorg dat de aardappelen allemaal ongeveer even groot zijn. Schrob de aardappelen onder of in lauw water schoon met een harde borstel. Kijk na op eventueel rare plekjes en snijd deze weg. Kook nu de aardappelen tot bijna gaar en giet ze af. Laat ze even afkoelen en snijd de aardappelen dan overlangs in zessen of achten (“partjes”). Dat gaat het beste door de aardappel eerst te halveren en de helft (plat op de plank) dan overlangs in drie of vier parten min of meer gelijke parten te snijden. Pas op de vingers, het blijft heet!

Leg alle frieten op een met olie licht ingevette bakplaat, met de schil naar beneden (“schuitje”).

eigen gemaakte friet

Druppel er lekker wat olie over (olijfolie is prima!) en bestrooi met grof zout. Zet de plaat in de oven en zet de gril op de hoogste stand. Schep af en toe om en laat de friet zo goudgeel worden.

eigen gemaakte friet

Serveer met een mooie mayonaise, zelfgemaakt of Belze. Friet gaat goed samen met een knoflookje door de mayonaise. (Doe de mayonaise in een schaaltje, pers een teen of 3 à 4 knoflook er boven uit, beetje peper, beetje zout, goed roeren en even laten intrekken: das pas mayo!).

Deze zelfgemaakte friet is zo lekker, daar lusten wij wel een emmer vol van. Of twee!

Smakelijk!

slotlogo prakkie

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Patattepatat! Eigen gemaakte friet uit de oven

  1. Pingback: Zelf mayonaisse maken: simpel simpel simpel! | Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s