Paprikasalade van geconfijte paprika

paprikasalade geconfijte paprika

Stel je hebt 2 kilo paprika. Wat doen we daar mee? Vullen zul je denken. Ja, dat kan, maar dat heb ik al eens gedaan. En twee kilo paprika vullen? Dan mag ik de hele straat wel uitnodigen om mee te helpen op te eten. O, ik woon in een leuke straat hoor!
Grillen dan? Maar dat heb ik ook al eens gedaan (overigens is daar deze hoeveelheid mooi voor, kan je voorlopig even vooruit!).
Wat dacht je dus van geconfijte paprika’s? Lekker stoven in olie en dan heb je me toch een salade! We doen er natuurlijk dan nog wel wat leuke dingen bij, maar basic is geconfijte paprika smullen! En zo’n grote hoeveelheid paprika’s is dan mooi, want er verdampt nogal wat vocht, maar dan houd je toch lekker wat over. Geconfijte paprika kan je zo eten, lekker op een grove bruine boterham (geroosterd). Of op een gegrild lapje beest. Of afgekoeld over een groene salade. Of met pasta. Of… Afijn je ziet het al weer: veel mogelijkheden!

We gaan beginnen! Zorg in ieder geval voor een grote pan!

Benodigdheden (per kilo paprika):

  • 1 kilo paprika, schoongemaakt en in reepjes gesneden
  • olijfolie, een flinke plons
  • een snuf djintenzaadjes
  • een handje rozemarijnnaaldjes
  • evt. wat verse tijm
  • 2 uien in dunnen halve ringen
  • 3 à 4 tenen knoflook, geplet en fijngesneden
  • zout
  • peper
  • een flinke lik sambal oelek of een rood pepertje (fijngesneden)

Bereiding:

Zet de ui aan in een beetje olijfolie en als de ui glazig en geel wordt voeg de knoflook toe en stoof even mee. Voeg dan de rode peper toe (of sambal) en de snuf djintenzaad. Zet even aan en doe er dan de paprika bij. Giet er nu flink wat olijfolie overheen, zodat de paprika ook echt de gelegenheid krijgt om te confijten. Schep een en ander goed door, voeg peper en zout toe en voeg de rozemarijn (en de evt. tijm) toe. Schep om en laat zo op een heel laag pitje de paprika confijten. Geen gebubbel en gebobbel. Confijten is niet koken. Desnoods zet je er een plaatje tussen. Dat confijten duurt een half uur tot drie kwartier. Misschien een uur. Proeven! Je zult zien dat er nogal wat vocht verdampt en dat daarmee de boel behoorlijk slinkt. Schep tussentijds af en toe om. Het eindresultaat is boterzachte zoete paprika. Pas op bij het proeven, want je eet zo de hele pan leeg! Als je het leuk vindt kan je halverwege eventueel gekwarte groene olijven toevoegen. Voor het eindresultaat kan je de paprika afgieten (bewaarde olie, want dat is nu vol van smaak!), maar je kan ook in de olie serveren.

paprikasalade geconfijte paprika

Geroosterde bruine boterham, lekker beleggen met de paprika, rood slokje erbij… Of met een Turks grood en lekker scheppen. Smullen! Ook een leuke borrelhap! Snijd dan de bammen in vieren en serveer de paprikasalade en het brood apart. Weer eens wat anders dan een pindaatje of borrelnootje.

Smakelijk!

logo prakkie

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Paprikasalade van geconfijte paprika

  1. Pingback: Simpel ovengerecht met paprika: gevulde paprika met gehakt | Prakkie

  2. Pingback: Geroosterde of gegrilde paprika’s (zelf roosteren) | Prakkie

  3. Sylvia zegt:

    Ik maak zelf ook regelmatig op deze manier van een rode en gele paprika en 2 uien een gerechtje dat ik ongeveer 15 minuten laat karameliseren. Wat het geheel extra lekker maakt is het afblussen met 2 eetlepels Spaanse brandy. Omdat ik dat meestal niet in huis heb gebruik ik hier van allerlei restjes voor, varierend van aardbeienlikeur tot madeira of een scheut sherry.
    Lekker met tonijn of kabeljauwhaasjes.

    • Prakkie zegt:

      Hoi Sylvia,

      Dank voor je bericht!
      En wat een tip! Lijkt me helemaal lekker. Dus dat ga ik een keer proberen.
      Jouw tip van paprika met vis is ook een goeie.
      Dus zo maar weer een paar nieuwe ideeën. Mooi!

      Veel kookplezier!

      Groet!
      Prakkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s