Jachtkip: pollo alla cacciatora, ricetta originale di mamma

 Dit wordt een hieperdepiep feestgerecht voor A.L. !!!   🙂

balonnen in het bos

En daar was neef Günther weer!  U kent hem nog van het eekhoorntjesbrood en de jachtsaus. Het was weer prima jachtweer volgens neef Günther, dus tijd om op pad te gaan. Parelhoen (Pintade zeggen de Fransen) zo wist hij is nu prima om op te jagen. De dubbelloops lag al ingevet achter in de Mercedes. Het enige wat ons te doen stond was ons begeven naar de biotoop van de parelhoen. Maar waar houdt zo’n beest zich op? Leven die wel in het wild in Nederland? Günther gaf hoog op over de Veluwe.

Voor degene die niets met jagen hebben: wees gerust, neef Günther doet wel stoer met dat jagen en zo, maar hij durft nog geen vlieg dood te slaan. Dat schieten is slecht voor de show, want hij raakt nooit iets. En dat is niet per ongeluk. De man schiet (!) al vol bij een dood musje.

Na een middag struinen door Kootwijkerstruik, -struweel en omstreken had ik er helemaal genoeg van. Günther ook. We hadden niets geschoten 😉 en de Parelhoen was in geen velden of wegen te bekennen. Later hoorde ik van mijn slager dat die beesten vooral worden gefokt, maar niet zo in bos en beemt ronddwalen. Een kalkoen zou een aardige vervanger zijn, maar die hebben we ook niet gezien. Althans, niet in het wild. En het geweer aanleggen richting een weitje waar wat kalkoenen scharrelen is ook zo wat.

Om een lang verhaal kort te maken: ook de slager had geen parelhoen (op voorraad), dus dacht ik: dan maar kip. Maar wel een wilde kip. Jachtkip! En om het jagen een extra dimensie te geven leek mij pollo alla cacciatora (en dan een “ricetta originale di mamma”!). Ik dus bellen met oom Antonio in Cavriglia (Toscane): “Ciao Prakkie mio ragazzo!”oom Antonio

Terwijl Günther aan de keukentafel zijn geweer zat schoon te maken onder het genot van een pul bier, zette ik de pan op het vuur en de kip op het aanrecht en ging aan de slag.

Benodigdheden:

  • biologische kip: neem kippenpoten (1000 gr.) of  braadsticks zonder bot (600 gr.)
  • zout en peper
  • bloem
  • boter of olijfolie
  • 5-6 ansjovisfilets, in grove parten
  • 1 handvol kalamata-olijven, zonder pit!
  • 400 gr. mooie kwaliteit tomaten uit blik (ik had biologische van AH)
  • 8- 10 laurierbladeren
  • 2 takjes rozemarijn (de naaldjes)
  • 3-4 tenen knoflook, gepeld en geplet, 2 x
  • 2/3 fles rode wijn (75 cl), een fruitige soort

Bereiding:

Zout en peper de kippenpoten en doe deze in een schaal. Doe daarbij de rozemarijn, de laurierblaadjes en de helft van de knoflooktenen. Giet er nu de wijn bij. Laat dit minstens een uur staan. Nog mooier: een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren!

Verwarm zachtjes een pan voor met dikke bodem. Na marineren: laat de kip uitlekken in een zeef of vergiet (bewaar de marinade en het lekvocht) en droog de kip met keukenpapier. Bloem nu de droge stukken kip en klop het teveel aan bloem ervan af. Doe nu wat olie in de braadpan en bak daarin de kip goudbruin. Dat duurt ongeveer 15 minuten. Keer de poten met regelmaat. Verwarm ondertussen de over op 180 graden.

Als de kip goudbruin is kunnen de poten in een ovenschaal, waardoor ze de bodem bedekken. Niet te groot en niet te klein dus.

pollo alla cacciatora jachtkip

Ontdoe de pan van overtollig vet (eruit gieten) en bak er zachtjes de knoflook in (de 2e helft). Doe er dan de ansjovisfilet bij, de olijven, de tomaten en de bewaarde marinade. Steek de tomaten even in grove stukken. Laat deze saus even zachtjes koken en wat indikken.

pollo alla cacciatora jachtkip

Doe de saus dan over de kip in de ovenschaal, zodat de kip onder de saus staat. Zet de schaal onafgedekt een kwartier in de oven en laat een en ander goed op temperatuur komen. Dek dan de schaal af met aluminiumfolie en laat 30 tot 45 minuten staan. Haal er dan de aluminiumfolie af en laat de saus wat inkoken. Bedruip de kip als deze “droog” boven komt drijven. De saus moet een wat lobbige consistentie krijgen.

Haal na dik een uur (totale oventijd) de schaal uit de oven en laat het gerecht bijkomen. Schep dan eventueel overtollig vet eruit.

pollo alla cacciatora jachtkip

Lekker met aardappeltjes uit de oven (of aardappelpuree!). Of doe er grof brood bij! Serveer er als groente biologische doperwtjes bij.

Schenk er de rode wijn bij die ook in de marinade zat.

Buon appetito!

slotlogo prakkie

Advertenties

Over Prakkie

Prakkie is een niet onverdienstelijke hobby-kok (ahum), met een brede belangstelling ook voor onderwerpen buiten het koken. Mijn vriend is het fornuis en de avonturen die we samen meemaken, daarover bericht ik.
Dit bericht werd geplaatst in 1. Vers! De nieuwe berichten, 2. Serieuze prak: recepten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s